8 technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen

Jonge kinderen beschikken niet over alle noodzakelijke vaardigheden om hun emoties te beheersen en te reguleren. Om deze reden weten ze, wanneer ze boos zijn, niet hoe ze het onder controle moeten houden en gedragen ze zich uiteindelijk ongepast. Dus, hoe kun je kinderen helpen hun woede te beheersen?
8 technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Woede is een van de primaire emoties van de mens en is de emotie die ons prikkelbaar of woedend maakt in situaties die we niet leuk vinden of die ons frustratie bezorgen. Hetzelfde gebeurt bij kinderen. Soms voelen kinderen woede zo intens dat ze het niet kunnen beheersen. In de volgende alinea’s gaan we enkele technieken zien om kinderen te helpen hun woede te beheersen.

Woede komt op twee manieren tot uiting in ons lichaam. Aan de ene kant ervaren we het intern. Denk bijvoorbeeld aan het versnellen van de hartslag en het verhogen van de bloeddruk en de aanmaak van adrenaline. Aan de andere kant drukken we het extern uit, door de verandering van uitdrukking die het teweegbrengt in ons gezicht, onze verheven toon van stem, het aanspannen van onze spieren, enz.

In situaties waarin kinderen woede voelen, kunnen ze schreeuwen, slaan, met voorwerpen gooien of beledigen. Wat kunnen wij ouders doen als onze kinderen boos zijn? Laten we proberen hier een antwoord op te geven.

Technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen

Woede is voor niemand een prettige emotie, maar we kunnen niet zeggen dat het een slechte zaak is, omdat we er veel van kunnen leren.

Het is normaal dat kinderen boos worden wanneer ze worden geconfronteerd met een bepaalde situatie die frustratie veroorzaakt bij kinderen. Ouders mogen die emotie niet ontkrachten met hun woorden of hun gedrag, omdat ze ze zo alleen maar slechter laten voelen.

8 technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen

Met dat in gedachten moeten ouders kinderen helpen hun woede te beheersen. We kunnen dit doen door middel van enkele technieken, zoals degene die we hieronder gaan bespreken.

“Leer kinderen niet om nooit boos te zijn; leer ze hoe ze boos moeten zijn.”
-Lyman Abt-

Help woede te herkennen

Als een kind in een vlaag van woede zit, is het erg moeilijk om met hem te praten. We moeten dus wachten tot deze gebeurtenis voorbij is om te kunnen praten over wat er is gebeurd. We moeten ze vragen waarom ze zo reageerden en hoe ze zich voelen na deze episode. Dit alles om het kind bewust te maken van zijn emoties en te weten waarom het deze ervaart.

Blijf kalm en vermijd schreeuwen

Ouders moeten het goede voorbeeld geven en we mogen niet ons geduld verliezen of gaan schreeuwen,  het kind door elkaar schudden of met de deur gooien. Als we willen dat het kind leert zijn woede te beheersen, moeten ze in ons een voorbeeld zien van het beheersen van diezelfde emotie, ook al zijn er situaties waarin het gemakkelijk is om je geduld te verliezen.

Ook lopen we het risico dat, door agressief of gewelddadig te reageren, de woede en driftbui van het kind nog groter wordt.

“Als we boze woorden inwisselen voor boze woorden, een vies gezicht voor een vies gezicht, een deur dichtslaan voor een dichtslaande deur, en ze naar beneden halen met onze woorden omdat ze ons met die van hun hebben neergehaald, zullen ze nooit spijt hebben van hun eigen daden. We hebben zo dat leerzame moment gekaapt.”
-Wendy Speake-

Kinderen leren handelen zonder woede

Vaak reageren kinderen boos omdat ze niet genoeg vaardigheden hebben om het te beheersen en niet weten hoe ze het probleem kunnen oplossen waarin ze zijn ondergedompeld. Daarom moeten we ze het volgende leren:

  • Bepaal wat die emotie van woede heeft veroorzaakt.
  • Praat met hen over wat er is gebeurd en leg hen uit dat deze manier van handelen niet gepast is en hoe ze bij een andere gelegenheid beter kunnen handelen.
  • Help ze bij het zoeken naar oplossingen voor toekomstige moeilijke situaties.
  • Versterk het kind wanneer het op een rustige manier op een situatie reageert.

Overschakelen naar een andere activiteit

Wanneer het kind de emotie van woede begint te voelen, kunnen we hem helpen door over te schakelen naar een andere activiteit die leuk voor hem is. Op deze manier halen we hem uit die staat van frustratie. Je kunt bijvoorbeeld het volgende proberen:

  • Vertel verhalen terwijl je naar foto’s kijkt.
  • Speel een bordspel met het gezin.
  • Kijk een film die hij erg leuk vindt.
  • Speel met deeg en maak figuren.
  • Maak een ‘kalmeerpot’ en gebruik deze als hij/zij boos is.
  • Maak een tekening terwijl je naar muziek luistert.

Kom letterlijk uit de situatie

Je kunt ook proberen je kind letterlijk te verwijderen uit de situatie die woede veroorzaakt met acties zoals de volgende:

  • Laat je kind wandelen met papa, mama of allebei.
  • Ga naar de tuin, als je die hebt.
  • Zoek een hoekje dat rust en kalmte aan je kind brengt om te ontspannen.

Meer technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen

Een boos kind

Leren spanning los te laten

Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop je kinderen kunt helpen spanning los te laten:

  • Sport. Sporten is uitstekend (Engelse link) voor het beheersen van woede en stress. Ze maken namelijk endorfines vrij die helpen om een gevoel van kalmte en welzijn te geven. Bovendien verbruiken ze overtollige energie van kinderen.
  • Ontspannings- of ademhalingstechnieken. Kinderen kunnen deze technieken op elk moment gebruiken, maar vooral op momenten dat ze boos zijn, omdat ze hen helpen kalmeren.
  • Activiteiten zoals yoga of mindfulness kunnen ook helpen.

Moedig empathie aan om kinderen te helpen hun woede te beheersen

Het is erg belangrijk om empathie bij kinderen aan te leren en aan te moedigen, zodat ze begrijpen hoe anderen zich voelen en weten hoe ze zich in de ander kunnen verplaatsen. Dit is van fundamenteel belang voor hen om hun woede te kunnen beheersen, dus we moeten deze waarde van jongs af aan op kinderen overbrengen.

Zelfbeheersingsstrategieën aanleren

We kunnen onze kinderen enkele technieken laten zien die hen zullen helpen om zelfbeheersing te krijgen wanneer ze boos zijn. Denk bijvoorbeeld aan de verkeerslichttechniek.

Met deze methode geven we het kind door middel van gele, rode en groene kaarten aan of het moet stoppen, of het moet analyseren wat er gebeurt en waarom het zich op een bepaalde manier gedraagt, of dat het kan uitdrukken wat er aan de hand is. ze voelen.

Kortom, als het voor volwassenen soms moeilijk is om hun woede onder controle te houden, dan is het voor kinderen nog moeilijker. Ze hebben hun emoties namelijk nog niet onder controle. Hoe jonger een kind is, hoe moeilijker het voor hem zal zijn om met deze emotie om te gaan. Deze technieken om kinderen te helpen hun woede te beheersen, kunnen dus erg nuttig zijn.

Het is waar dat niet alle kinderen met woede op situaties reageren, maar als ze dat wel doen, is het de verantwoordelijkheid van ouders om hen te leren hoe ze met deze emotie om moeten gaan. Met geduld en liefde is alles mogelijk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas: soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes (Vol. 3). Grupo Planeta (GBS).
  • Pearce, J. (1996). Peleas y Provocaciones: Cómo ayudar a tu hijo a controlar su agresividad (Vol. 20). Grupo Planeta (GBS).
  • Cárdenas Cañizales, E. I. (2008). Programa de educación emocional basado en la terapia racional emotiva conductual de una muestra de niños de 9 a 10 años que presentan deficiencias en el control y la expresión apropiada de la ira, en el Centro Educativo Básico General República de México, ciudad de Panamá (Doctoral dissertation, Universidad de Panamá).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.