5 gewoonten die van je huis een giftige plek maken

Soms kunnen bepaalde gewoonten je huis veranderen in een giftige plek om je kinderen op te voeden. Daarom is het belangrijk om vast te stellen welke gewoonten of houdingen tot deze situatie kunnen leiden.
5 gewoonten die van je huis een giftige plek maken
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 22 december, 2022

Een emotioneel evenwichtig huis zorgt ervoor dat elk gezinslid van welzijn kan genieten. Bovendien is het een thuis waar iedereen rust, kalmte en steun kan vinden. Er kunnen echter bepaalde gewoonten zijn die je huis tot een giftige plek kunnen maken, en je moet proberen deze te vermijden.

Wonen in een giftig huis maakt mensen kwetsbaarder voor lichamelijke of geestelijke ziekten. Bovendien zorgt het ervoor dat mensen weg willen rennen van hun huis, omdat ze zich daar ongemakkelijk voelen. Wil je weten welke gewoontes je huis in een giftige plek kunnen veranderen? Lees verder.

Gewoonten die van je huis een giftige plek maken

Thuis is waar kinderen hun eerste gewoontes leren. Bovendien vormen ze er het soort gehechtheid dat hun emotionele ontwikkeling in de toekomst zal bepalen. Daarom moet je huis een plek zijn waar kinderen zich veilig, beschermd en geliefd voelen.

Om dit te doen, moeten ouders vermijden om hun spanningen, stress en dagelijkse beslommeringen mee naar huis te nemen, omdat die emoties alle gezinsleden kunnen treffen. En dat is hoe ze, zelfs zonder het te merken, hun huizen kunnen transformeren in een giftige plek.

Je huis een giftige plek.

Gewoonten die van je huis een giftige plek maken: houdingen die je moet vermijden

Er zijn bepaalde gewoonten en houdingen die je moet vermijden om een evenwichtig en veilig thuis voor de ontwikkeling van uw kinderen te hebben.

Maak van je huis geen giftige plek: schreeuwen

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat voortdurend schreeuwen de hersenstructuur van kinderen permanent kan aantasten. Dit komt door een gebrek aan combinatie tussen de twee hersenhelften, wat op korte en lange termijn emotionele en gedragsproblemen kan veroorzaken.

Als we schreeuwen, gaan kinderen ervan uit dat we zo met elkaar moeten communiceren. Daarom zullen ze tegen andere mensen schreeuwen wanneer ze nieuwe relaties aangaan. Een ander gevolg van deze houding is dat kinderen kunnen denken dat hun ouders niet van hen houden omdat ze de hele tijd tegen hen schreeuwen.

Wat kunnen we doen? Stel een ‘niet schreeuwen’ regel in. In feite moet de hele familie begrijpen dat als ze schreeuwen, dit niet betekent dat ze gelijk hebben. Als gevolg hiervan promoot je actief luisteren en assertieve communicatie.

Spanning

Er zijn bepaalde huizen waar je de spanning en vijandigheid in de omgeving kunt voelen. Er is geen opwinding; gezinsleden glimlachen nooit en ze gaan op een agressieve manier met elkaar om. In feite gedragen ze zich alsof ze vijanden zijn. Natuurlijk kan een plek als deze kinderen niet een veilig en rustig gevoel geven.

Wat kunnen we doen? Als je merkt dat je huis een slagveld is geworden, concentreer je dan op het oplossen van de problemen in plaats van iemand de schuld te geven.

Gebrek aan organisatie

Het is bekend dat de ruimte waar we tijd doorbrengen onze stemming beïnvloedt. Daarom, als je huis geen organisatie heeft, zal je geest ook ongeorganiseerd zijn. Dit kan behoorlijk stressvol zijn en het kan je productiviteit en de manier waarop je informatie verwerkt, beïnvloeden.

Als we het hebben over gebrek aan organisatie, verwijzen we niet alleen naar de fysieke ruimte, maar ook naar de regels die georganiseerde gezinnen moeten volgen. Wat kunnen we doen? Stel regels en limieten in voor alle gezinsleden.

Voorkom dat je huis een giftige plek wordt: denigreren

Als je je niet gewaardeerd of op prijs gesteld voelt binnen je eigen familie, zal het erg moeilijk voor je zijn om een gezond gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen en het vertrouwen dat je nodig hebt om het leven onder ogen te zien.

Soms waarderen of schenken ouders geen aandacht aan de inspanningen en prestaties van hun kinderen. In andere gevallen worden kinderen op een negatieve manier gelabeld. In dit geval geven ouders hun kinderen de schuld van al het slechte dat thuis gebeurt, dus vinden ze het moeilijk om als persoon te evolueren.

Spanning thuis.

Wat kunnen we doen? Onthoud dat elke persoon uniek is en gewaardeerd moet worden om wie hij is. Bovendien kunnen we niets van ze eisen als ze er niet klaar voor zijn. In plaats daarvan moeten we ons concentreren op hun sterke en zwakke punten en op de kenmerken die hen speciaal maken. Onthoud dat we allemaal een speciale eigenschap hebben die ons uniek maakt.

Pessimisme

We kunnen allemaal op een bepaald moment in ons leven een moeilijke tijd doormaken waardoor we ons ellendig voelen. Het echte probleem begint wanneer ons eigen huis een trieste en deprimerende plek wordt voor een van onze familieleden.

Dit gebeurt meestal met negatieve en pessimistische mensen, die uiteindelijk het hele huis beïnvloeden.

Wat kunnen we doen? Als we een positieve houding aannemen, geven we dat door aan de rest van de familie. Als gevolg hiervan zullen we die negatieve houdingen vervangen door onze positieve gedachten. Bovendien moet u met de persoon praten en hem vertellen dat zijn negatieve houding het hele gezin beïnvloedt.

Tot slot, je hebt kunnen zien welke gewoonten je huis tot een giftige plek kunnen maken. Nu is het tijd om deze problemen op te lossen, voor het geval jij deze situaties thuis ervaart.

Trouwens, als je denkt dat je iets verkeerd doet, kun je ook je eigen houding corrigeren. Er is altijd tijd om slechte gewoonten te veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wang, M. T. & Kenny, S. (2014) Longitudinal Links Between Fathers’ and Mothers’ Harsh Verbal Discipline and Adolescents’ Conduct Problems and Depressive Symptoms. Child Developmental; 85(3): 908–923.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.