8 Leuke ideeën om kinderen kleuren te leren

Weet je dat je kinderen op veel verschillende en leuke manieren kleuren kunt leren? Doe je voordeel met de suggesties in het volgende artikel.
8 Leuke ideeën om kinderen kleuren te leren
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag stellen we activiteiten voor om met je kinderen te leren, te spelen, te creëren en een leuke tijd te hebben! Mis onze selectie van leuke ideeën om kinderen kleuren te leren dus niet.

Ouders gebruiken kleuren om van jongs af aan met hun kinderen om te gaan, en stimuleren zo dus hun vaardigheden en visuele ontwikkeling. Ze laten de baby bijvoorbeeld voorwerpen zien en zeggen “kijk naar de blauwe rammelaar” of “de roze teddybeer wil je knuffelen”.

Deze vroege ervaringen worden ook bestudeerd in het Colourgroup & Baby Lab (Engelse link) Onderzoekslaboratorium van de Universiteit van Sussex. Daar hebben wetenschappers namelijk geconcludeerd dat baby’s kleuren waarnemen, hun voorkeuren hebben, en dat die behouden blijven als ze groeien.

Maar pas tussen de 12 en 18 maanden kunnen kinderen actiever deelnemen aan het leren, en ook kleuren herkennen en benoemen.

Nu is het dus de juiste tijd om kleuren aan kinderen te leren!

Ideeën om kinderen kleuren te leren: spelletjes, knutselen en meer

Leren lukt het best als de activiteit aantrekkelijk is. Wat is daarom een betere manier om nieuwe kennis te assimileren dan door te spelen?

“Spelen is een van de belangrijkste manieren waarop jonge kinderen essentiële kennis en vaardigheden verwerven.”
-UNICEF-

Leuke ideeën om kinderen kleuren te leren
De regenboog is de inspiratiebron bij uitstek om kleuren te leren. Het is een prachtig hulpmiddel, zowel als speelgoed en als model om te schilderen en te tekenen.

1. Maak een regenboog van kleuren om kleuren te leren

Een regenboog maken om de kamer te versieren is een idee dat je kleintjes prachtig zullen vinden. Deze activiteit brengt verschillende zinvolle en leuke ervaringen samen, zoals tekenen, schilderen en een nieuw voorwerp vormgeven.

Zoek op internet de volgorde van de kleuren in een regenboog op en maak dan alles klaar. Leg allereerst een stuk wit karton op tafel, bakjes met verschillende kleuren waterverf, een flesje water, en penselen. Laten we vervolgens schilderen, vies worden, en plezier maken!

2. Speel het traditionele “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..”

Dit klassieke spel is ook heel geschikt om kleuren te leren en ze in verband te brengen met alledaagse voorwerpen.

3. Bepaal thuis een kleurendag

Maak een kalender en bepaal vervolgens de kleuren voor verschillende dagen. De bedoeling is vervolgens dat alles wat je die dag thuis doet met de gekozen kleur te maken heeft.

Bijvoorbeeld, zondag is groen, dus kleedt iedereen zich in groene kleren, eet groene salades, gebruikt een groen tafelkleed, en drinkt groen sap.

4. Zet een kleurendoos in elkaar

Als je van de Montessori-methode houdt, is dit idee om kinderen kleuren te leren perfect om in praktijk te brengen. Het houdt in dat je een gewone doos neemt en er dan manipuleerbare voorwerpen in legt. Denk bijvoorbeeld aan figuren, kaarten of kleurenpaletten.

Het kind zal namelijk nieuwsgierig zijn naar de dingen die het erin vindt. Vraag ze, terwijl ze ze eruit halen, je de kleur van elk te vertellen en speel met de voorwerpen in kwestie. Groepeer bijvoorbeeld alle dingen die blauw, rood, of groen zijn.

5. Maak een kleurrijke tuin om je kind kleuren te leren

Van de leuke ideeën om kinderen kleuren te leren, kunnen we het knutselen niet onvermeld laten. Voor dit idee heb je een wegwerpbakje en gekleurde klei nodig. Het idee is dat het kind vervolgens bloemen, bladeren en stengels boetseert en een mooie tuin bouwt.

Deze ervaring is ook een fantastische manier om de fijne motoriek te stimuleren, de creativiteit te activeren, en kinderen belangstelling te doen krijgen voor de elementen van de natuur.

7. Geometrie en kleuren

Dit idee is geweldig om kleuren en vormen te leren. Neem schuimrubber knutselvellen van verschillende kleuren en markeer en knip er driehoeken, vierkanten, cirkels, ruitjes, sterren en manen uit. Doe alle stukken in een zak en begin met je kind te spelen. De bedoeling is dat je de figuren er een voor een uithaalt en dat je kind ze groepeert op de manier die jij hem vraagt: bijvoorbeeld op kleuren of op vormen.

Een moeder speelt met haar baby
Gebruik gewone huishoudelijke voorwerpen om de kleintjes te leren over de kleuren, vormen en maten van dingen. In hetzelfde spel leert je kind verschillende begrippen.

8. Apps om kleuren te leren

Een andere onderhoudende manier om kleuren te leren is gebruik te maken van technologie, iets wat kinderen erg leuk vinden. Apps hebben het voordeel dat ze interactief zijn , kleurrijk, en geluiden voortbrengen die de kleintjes nog meer stimuleren. Enkele van de programma’s die je kunt gebruiken zijn de volgende:

Bondgenoten van het leerproces

Kleuren zijn een uiting van de ontleding van licht. Volgens wat ze uitleggen in de didactische module in de beeldende kunsten van de Internationale Universiteit van La Rioja:

“De toon is elk van de banden waarin wit zonlicht wordt verdeeld wanneer het door een prisma wordt ontleed. We noemen deze banden kleuren en ze zijn ingedeeld in zeven kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Uit deze kleuren worden tussentinten afgeleid.

Als kinderen de verschillende kleuren en hun tinten leren onderscheiden, gaat er een wereld van mogelijkheden voor creatie en expressie open. En naarmate ze groeien, beginnen ze kleuren te gebruiken om hun emoties uit te drukken, om te praten over wat ze waarnemen, en om te communiceren met hun leeftijdgenootjes, hun leraren of hun ouders.

Al het leren is belangrijk voor de algehele ontwikkeling van je kind, dus nodigen we je uit deze leuke ideeën in praktijk te brengen om kinderen kleuren te leren. Het doel is dat ze genieten van een creatieve en verrijkende middag van pure kleur!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.