7 leugentjes om bestwil die iedere moeder ooit wel vertelt
De meeste moeders zijn bereid om leugens te vertellen in het belang van hun kinderen. Over het algemeen hebben we het over leugentjes om bestwil. Soms zijn ze niet zo onschuldig, maar iedere moeder vertelt weleens een leugentje om bestwil tegen haar kind.
Misschien hebben we niet alle leugens uit dit artikel verteld, maar uiteindelijk zullen we toch aan al deze leugentjes om bestwil toekomen. Hoe reageerde jouw kind? Realiseerde hij dat je loog? Je zult merken hoe grappig het is om je deze momenten te herinneren.
Moeders leugentjes om bestwil
De leugens die we hieronder gaan delen zijn een verzameling van verhalen van vele moeders. We zullen ook een paar uitvindingen van onze eigen moeders benoemen. Geen van allen zijn zo aanstootgevend dat ze trauma veroorzaken bij kinderen: over het algemeen kijken we er met plezier op terug.
1. “Ik beloof dat er niets zal gebeuren als je de waarheid verteld.”
Over het algemeen is het niet waar dat ‘er niets zal gebeuren’, want de waarheid is meestal bitter. Als we eenmaal weten wat er gebeurd is, is het moeilijk om onze belofte te houden. Wij hoorden deze leugen toen wij klein waren, maar herhaalden het zelf in de rol van ouders.
2. “Ik zal erover nadenken.”
Soms is de beste manier om je kinderen iets te weigeren, om het niet aan ze vertellen. In de meeste gevallen antwoorden we op deze manier op verzoeken die we waarschijnlijk niet gaan vervullen. We herinneren ook dat deze leugentjes om bestwil aan ons verteld werden. Na verloop van tijd vergeten we zelf het verzoek en zij ook.
3. “Maak je geen zorgen. Het gaat goed met me.”
Iedere moeder liegt liever tegen hun kinderen dan ze bezorgd en verdrietig te maken. Daarom is het heel gewoon om erover te liegen als we ons niet goed voelen. Er is weinig rust voor ons als moeder en wij staan altijd klaar voor ons gezin. In de meeste gevallen houden we onze pijn en ergernissen in, zodat het zich niet naar andere leden van het gezin verspreidt.
4. “Als je X jaren oud bent, mag je dat wel.”
Er zijn veel redenen waarom we onze kinderen iets weigeren. Soms zijn we bang dat iets te gevaarlijk is, bijvoorbeeld rolschaatsen. En een andere keer zijn financi ë le redenen verantwoordelijk voor de weigering. Hoe dan ook, we vinden het nodig om het uit te stellen. Kinderen vertellen dat ze het later wel mogen, is een snel antwoord dat we geven totdat het wel mogelijk wordt.
5. “Opstaan! We zijn laat.”
Liegen over de tijd is een vaardigheid die iedere moeder na verloop van tijd perfectioneert. Als we willen dat ze opschieten en tijd hebben om op een normaal tempo te ontbijten en zich gereed maken, is het beter om de klok een beetje vooruit te zetten. Het komt ook veel voor om de klok vooruit te zetten als we thuiskomen. Ze zeggen dat het al heel laat is, terwijl dat niet zo is, is een leugentje om bestwil dat iedere moeder vertelt.
6. “We gaan nu.” en “We gaan zo.”
Als we ergens naartoe gaan is het zeker beter als zij op ons moeten wachten in plaats van wij op hen. Daarom hebben we de gewoonte om te liegen als we ergens naartoe willen om ze op te laten schieten.
Het is ook heel normaal voor ons om dit te doen als ze zich vervelen en willen gaan. Ook al duurt het nog even voordat we zullen gaan, zeggen meestal toch een aantal keer “we gaan zo”.
7. “Relax. Ik weet wat ik doe.”
Een van de taken van een moeder is om hun kinderen gerust te stellen en ze zal dit doen, ook moet ze liegen. Daarom zal ze iedere uitdaging aangaan, ook al heeft ze geen idee hoe het moet. Misschien is ze verdwaald, of heeft ze geen idee hoe ze iets moet doen, maar ze zal altijd een geruststellend woordje bieden.
We zijn niet verplicht om alles te weten, maar we moeten onze kinderen wel kunnen vertellend dat alles goed gaat komen en dat moeders weten wat het beste is.