5 gewoonten om je relatie gezond te houden

Respect, dialoog en goede communicatie zijn slechts enkele van de belangrijke pijlers voor een goede relatie. Je moet nooit iets aan het toeval overlaten of alles als vanzelfsprekend beschouwen. Probeer in plaats daarvan je relatie te koesteren om het gezond en langdurig te houden.
5 gewoonten om je relatie gezond te houden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 02 mei, 2019

Liefde is niet altijd gemakkelijk, vooral als het gaat om romantische relaties. Niet alle relaties zijn namelijk vreedzaam en vrij van conflicten. Hoewel het misschien moeilijk lijkt, is het veel gemakkelijker om je relatie gezond te houden als beide partijen hun onzekerheden opzij zetten.

Romantische stellen in de wereld van vandaag

De maatschappij waarin we leven en de manier van leven die we hebben verworven, bevordert vaak niet echt een gezonde relatie tussen partners. We worden namelijk voortdurend beïnvloed door liedjes, tv-programma’s en soapseries, enz., die allemaal een concept van liefde en relaties uitbeelden dat niet realistisch is.

Al deze sociale archetypen bevorderen bepaalde overtuigingen die niet bijdragen aan de vorming van gezonde verbindingen. Integendeel, ze bevorderen giftige relaties die weinig voldoening geven en die na verloop van tijd niet blijven bestaan.

Gewoonten om je relatie gezond te houden

Om je relatie met je partner gezond en bevredigend te laten zijn, zijn er bepaalde gewoonten waaraan je je moet houden. Ze zijn namelijk de sleutel tot het opbouwen van een stabiele relatie.

Het idee is dat twee verschillende mensen die hun leven willen delen elkaars verschillen kunnen begrijpen. Ze moeten elkaar accepteren en elkaar wederzijds ondersteunen. En ze moeten dit elke dag gedurende de hele duur van hun relatie doen.

Ten eerste is het belangrijk om de situatie van elke partner met betrekking tot de ander te begrijpen en of de relatie echt gezond is. De volgende vragen kunnen helpen om enig licht op het onderwerp te werpen:

  • Voegt je relatie iets toe aan je leven? Of neem het iets weg?
  • Helpt je partner je om een beter persoon te zijn? Om te groeien?
  • Of is je partner een beperking en een constante bron van ergernis?

Al deze vragen dienen als indicatoren voor de vraag of je relatie wel of niet gezond is. Het is ook belangrijk om een aantal sleutels of gewoontes te overwegen die bijdragen aan een gezonde relatie. Door deze gewoonten in de praktijk te brengen, zullen zowel jij als je partner er baat bij hebben.

1. Vrije en oprechte liefde

Verliefd stel die open en oprecht zijn naar elkaar toe

Dit is misschien het eerste dat je moet begrijpen om je relatie gezond te houden. Vrij van elkaar houden betekent dat niemand het eigendom van een ander is. Het is dus meer dat elke partner ervoor kiest om zijn leven met de ander te delen en vrij is om zijn of haar eigen beslissingen te nemen.

Op deze manier geeft vrijheid elke partner de ruimte voor privacy en intimiteit. Vrij van elkaar houden betekent dus dat je begrijpt dat beide partners unieke en verschillende individuen zijn. Elke partner maakt keuzes op basis van zijn of haar overtuigingen.

2. Werk eraan om een goede communicatie te behouden

Goede communicatie met je partner is de sleutel tot het tot stand komen van een gezonde relatie. Het is in feite een van de basisbouwstenen. Dankzij een gesprek kunnen mensen gedeelde projecten en dromen creëren.

Tegelijkertijd geeft goede communicatie je de mogelijkheid om te onderhandelen, toe te geven wanneer dat nodig is en afspraken te maken.

De kwestie die de meeste problemen oplevert is hoogstwaarschijnlijk die van argumenten. Het is dus goed om te leren hoe je altijd op een constructieve manier kunt argumenteren, met respect voor elkaars meningen.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je in de vicieuze cirkel van alleen klagen en beschuldigingen terechtkomt. Dit zal niet tot iets positiefs leiden.

Het idee is dat twee verschillende mensen die hun leven willen delen elkaars verschillen kunnen begrijpen. Ze moeten elkaar accepteren en elkaar wederzijds ondersteunen.

3. Accepteer jullie verschillen om je relatie gezond te houden

De persoonlijke ervaringen en achtergrond van elke persoon zijn anders en dat geldt ook voor de dingen die we hebben geleerd. Om een relatie gezond te laten zijn, moet je begrijpen dat jij en je partner de dingen niet altijd op dezelfde manier zullen zien. Als er verschillen zijn, dan moet je intelligent handelen.

Als het gaat om ongelijkheden, bedenk dan dat geen twee mensen op de planeet precies hetzelfde zijn. Daarom vereisen relaties onderhandeling, ontmoeten ze elkaar halverwege en zijn ze het eens om het oneens te zijn.

4. Besteed quality time met elkaar

Man en vrouw aan het ontbijt

Dit is een van de sleutels om te voorkomen dat je relatie alledaags en ongezond wordt. Het samen delen van quality time is namelijk een fundamenteel onderdeel van het onderhouden van een gezonde relatie.

Besteed elke dag tijd aan je partner en communiceer ook met je lichaamstaal met elkaar. Laat routine en monotonie je relatie niet verteren.

5. Zorg altijd met liefde en respect voor je relatie om deze gezond te houden

Om een positieve relatie met je partner te behouden, moet je het onderhouden. Dit is niet alleen in het begin juist, maar altijd.

Sta niet toe dat de tijd je liefhebbende gebaren vermindert of dat je je zorgen maakt over elkaar. Ook moet je respect en vertrouwen nooit vergeten. Deze aspecten zijn namelijk fundamenteel.

Kortom, er zijn veel aspecten die je moet overwegen om je relatie gezond te houden. De bovenstaande factoren zijn de belangrijkste om in gedachten te houden. Onthoud dus dat elke gezonde relatie gebaseerd is op liefde, vrijheid, respect en vertrouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arés Muzio, P. D. (2002). La pareja actual: Entre el yo y el nosotros . Juventud Rebelde.
  • Ruiz, D. (2001). Relaciones de pareja. Revista de Educación.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.