10 manieren om een studiebureau voor je kind te maken

Een goed bureau voorbereiden is van fundamenteel belang om je kinderen te motiveren om te studeren. Ontdek in dit artikel enkele geweldige manieren om een studiebureau voor je kind te maken.
10 manieren om een studiebureau voor je kind te maken
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Zodra kinderen de schoolgaande leeftijd bereiken, staan de meeste ouders voor een nieuwe uitdaging: het stimuleren van hun studiegewoonten. Ja, studeren is een gewoonte. Een goed studiebureau voor je kind is dus een geweldige manier om hem of haar aan te moedigen om schoolwerk te doen en thuis te leren.

Als het gaat om goede studiebureaus, dan is het erg belangrijk om dingen te plannen en te organiseren die kinderen leuk vinden, hierbij altijd rekening houdend met hun leeftijd en behoeften. Vergeet ook niet dat het motiveren van kinderen door spelen een fundamenteel en belangrijk aspect is.

Bereid en organiseer een comfortabele, aangename fysieke ruimte met alle benodigde meubels. Je hebt een bureau, stoel, plank en items nodig waarmee kinderen hun huiswerk zonder afleiding kunnen maken.

Dit bevordert hun studiegewoonten en garandeert intellectuele ontwikkeling. Vergeet natuurlijk niet dat deze ruimte moet worden georganiseerd op een manier die voor je kind aantrekkelijk en interessant is.

Een studiebureau voor je kind voorbereiden

Kind zit aan haar studiebureau

Eerst moet je kiezen waar je het bureau plaatst. Hoogstwaarschijnlijk zal het in de kamer van je kind zijn. Je kunt dan een kleine tafel of een bureau gebruiken met een stoel naast zijn of haar bed.

Of deze ruimte nu in zijn of haar kamer of in een ander deel van het huis is, is het belangrijk dat je kind gemakkelijk toegang heeft tot de middelen om schoolactiviteiten zonder afleiding uit te voeren.

Deze ruimte moet goede verlichting hebben en verschillende andere componenten die we hieronder zullen laten zien. Het idee is dus om je ruimte comfortabel en natuurlijk op een aantrekkelijke manier te leren organiseren.

Algemene kenmerken van een studiebureau voor je kind

Kind zit aan een studiebureau te kleuren

Hoogte

Het bureau moet een hoogte hebben die voor je kind geschikt is. We raden aan om het op borsthoogte te hebben, zodat je kind zijn of haar armen comfortabel kan laten rusten. Bovendien moet het oppervlak van het bureau glad zijn en een zachte kleur hebben die je kind leuk vindt.

Locatie

Het bureau moet zo worden geplaatst dat het uitzicht van je kind aangenaam is, maar hem of haar ook helpt om zich te concentreren. Het centrale gedeelte van het bureau moet altijd vrij zijn, zodat hij of zij boeken en schriften kan verspreiden.

Afmetingen

Het hoeft niet erg breed te zijn. De afmetingen variëren echter afhankelijk van de ruimte en de leeftijd van je kind.

Verlichting op het studiebureau van je kind

Het moet een goede verlichting hebben. Als het handig of nodig is, dan kun je een tafellamp naast je kind neerzetten. Als je kind linkshandig is, dan moet de lamp zich aan de rechterkant bevinden en vice versa.

Materialen

Meisje zit te schrijven

1. Stoel bij het studiebureau van je kind

De stoel moet geschikt zijn voor de lengte van je kind, zodat hij of zij zijn voeten op de grond kan laten rusten. Bovendien moet het ten opzichte van de heupen van het kind in een hoek van 90 graden staan.

2. Ondersteuning

Op het bureau kun je een standaard neerzetten om boeken op te zetten. Op die manier kan je kind tijdens het lezen een goede houding aanhouden.

3. Computer

Als er een computer of laptop is, dan moet deze op een vaste plek staan. Op die manier kan je kind het alleen gebruiken wanneer hij het voor huiswerk nodig heeft, niet om videogames te spelen of op internet te surfen.

4. Organizers

Gebruik op en rond het bureau organizers en potloodhouders. Je kunt je kind zelfs laten helpen om te kiezen waar hij of zij de organizers wil hebben.

5. Spellen

Je kunt ook puzzels of andere leerspellen op het bureau plaatsen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar helpt ook om het leerproces te stimuleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cortese, A. (2011). Técnicas de estudio. Metodología de la investigación. 
  • Narváez, M. R. T., Guzmán, I. T., González, M. D. C. U., & Robayo, A. M. M. (2009). Hábitos de estudio vs. fracaso académico. Revista educación, 33(2), 15-24. https://www.redalyc.org/pdf/440/44012058002.pdf
  • Ramos, C. B. (2007). La incidencia de las TICs en el fortalecimiento de hábitos y competencias para el estudio. Edutec. Revista Electrónica de Tecnología Educativa, (23), a077-a077. http://edutec.es/revista/index.php/edutec-e/article/view/497
  • Art Markman Ph.D. (2012). Developing Good Study Habits Really Works. Sychonomic Bulletin & Review.
  • Robert Bjork y Nate Kornell. (2007). Principles of cognitive science in education: The effects of generation, errors, and feedback. Psychonomic Bulletin and Review.
  • Quintanilla Paz Soldán, F. ( última consulta octubre 2019). Hábitos de estudio. [ material de apyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • VIU. (17 noviembre 2015). Lad técnicas de estudio mejor valoradas pata niños. Recupetado de: www.universidadviu.es
  • Gabinete Psicodiagnosis (s.f.). Como motivar a estudiar. Recuperado de: https://psicodiagnosis.es/areageneral/otros-temas/como-motivar-los-nios-a-estudiar/index.php

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.