Conflicten oplossen zonder je kinderen te schaden

Ruzie is normaal in elke relatie. Het is echter belangrijk om te weten hoe je conflicten kunt oplossen zonder je kinderen te schaden, zodat de situatie niet erger wordt.
Conflicten oplossen zonder je kinderen te schaden
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 27 december, 2022

Weten hoe je met conflicten moet omgaan, is in elke relatie noodzakelijk en het is essentieel bij het vormen van een gezin. Als je problemen niet goed aanpakt, kan dit je kinderen namelijk ernstig schaden. In dit artikel leer je hoe je conflicten kunt oplossen zonder dat dit gevolgen heeft voor je kinderen.

Elke ruzie is anders en ze kunnen veel vormen hebben. Ze kunnen variëren van kleine meningsverschillen tot grote confrontaties. Bovendien kunnen het echt schadelijke gevechten zijn.

Conflicten zijn normaal

Artsen Les en Leslie Parrot wijzen erop dat conflicten normaal zijn in intieme relaties. Als je dit eenmaal weet, zullen conflicten geen crisis meer zijn. Stellen kunnen ze dan zien als een kans om te groeien.

Als je geen ruzies of onenigheden hebt als koppel, betekent dit niet dat je in de toekomst een geweldige relatie zult hebben. Echtgenoten die geen ruzie willen maken, lopen zelfs het risico onopgeloste argumenten en conflicten te hebben.

Voor Les en Leslie Parrot krijgen koppels die confrontatie vermijden en geen ruzie maken vaak te maken met verborgen woede, in plaats van dat ze met hun emoties omgaan. Sommige alternatieven zijn onder andere depressie, eetstoornissen of zelfs lichamelijke ziekte.

Gloria Pérez en Victoria Pérez stellen in hun boek Aprender a Convivir dat ruzies zelf niet positief of negatief zijn. Het hangt er eerder vanaf van hoe je ermee omgaat.

Ouders maken ruzie waar hun kind bij is

Ruzies kunnen echter zeer kwetsend zijn als je op onbelangrijke dingen ingaat, onverantwoord handelt of gemene dingen zegt. Dat alles kan de zaken zelfs erger maken.

Hoe kun je als koppel conflicten oplossen zonder je kinderen te schaden?

  • Pak conflicten op de juiste tijd en plaats aan. Behandel bijvoorbeeld problemen niet als de kinderen thuis zijn. Zorg er ook voor dat je genoeg tijd hebt om het probleem te bespreken als jullie allebei kalm zijn.
  • Houd de conflicten privé. Respectloze en verhitte conflicten moeten privé blijven. Zorg ervoor dat je kinderen niet in de buurt zijn.
  • Denk erover na om het uit te stellen. Als een van jullie het probleem op dit moment niet wil aanpakken, overweeg dan even te wachten. Wacht echter niet langer dan één dag.
  • Vraag om een ​​time-out. Als de discussie verhit raakt, bedenk dan dat je om een ​​pauze kunt vragen. Op die manier kun je allebei kalmeren voordat het uit de hand loopt.

Vertrouw op de tijd, die vaak een goed einde maakt aan bittere moeilijkheden.

Als er kinderen aanwezig zijn tijdens ruzies

Soms is het onvermijdelijk dat kinderen aanwezig zijn zijn terwijl jij en je partner ruzie hebben. Als dit gebeurt, is het belangrijk om een ​​paar stappen te volgen, zodat je je kinderen geen pijn doet.

  1. Leg samen aan hen uit dat zij niet het probleem zijn. Soms, wanneer kinderen hun ouders zien bekvechten, denken ze dat ze verantwoordelijk zijn. Vertel hen dat de ruzie tussen jullie twee is, en het niet om hen gaat.
  2. Vertel hen ook dat je een oplossing probeert te vinden, zonder dat je hoeft uit te leggen wat het probleem is.
  3. Wees een goed voorbeeld voor ze. Je kunt het gebruiken om de kinderen te laten zien dat ruzie een leermogelijkheid is.
  4. Leer ze hoe ze een conflict op een goede manier kunnen oplossen. Laat zien hoe een rustige discussie eruit ziet op basis van wederzijds respect. Luister vervolgens om de beurt naar elkaar en spreek beleefd om elkaar beter te begrijpen.
Ouders schaden kind door ruzie te maken

Conflicten oplossen zonder de kinderen te schaden is belangrijk

Het is duidelijk dat het constructief oplossen van problemen goed is voor jou en je partner. Wanneer je het probleem en je verschillen als koppel oplost en samen de oplossing vindt, voel je je meer verenigd en positiever. Zo versterk je dus je relatie.

Aan de andere kant, als je kinderen zien dat je dergelijke conflicten oplost, leren ze op dezelfde manier met hun eigen problemen om te gaan. Ze zullen waardevolle vaardigheden leren zoals onderhandelen en het oplossen van problemen.

Kortom, het is belangrijk in een huishouden om te weten hoe je conflicten kunt oplossen zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderen. Als ouders vaak ruzie maken of problemen niet oplossen, heeft dat echter negatieve gevolgen voor hun kinderen.

Het maakt kinderen vatbaarder voor persoonlijke problemen als ze volwassen zijn. Constructief omgaan met conflicten met je partner geeft je kinderen een goed relatiemodel om te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Parrot, L. y Parrot, L. (2011). Asegure el éxito en su matrimonio antes de casarse. Editorial Vida. España.
  • Pérez, G. y Pérez, M.V. (2011). Aprender a convivir: el conflicto como oportunidad de crecimiento. Narcea ediciones. España: Madrid.
  • Moreno Martín, F. (1999). La violencia en la pareja. Revista Panamericana de Salud Pública. https://scielosp.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1020-49891999000400008&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writingshttp://www.escritosdepsicologia.es/descargas/revistas/vol4num1/vol4num1_5.pdf
  • Morón Gaspar, R. (2006). Terapia integral de pareja. EduPsykhé. https://doi.org/10.1109/CVPR.2013.167

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.