7 sleutels om te stoppen met ruzie maken met je partner

Als je wilt stoppen met ruzie maken met je partner, dan gebeurt dit niet zomaar. Beide moeten zich inzetten en de spanning verlichten. Natuurlijk is een goede communicatie een van de belangrijkste sleutels.
7 sleutels om te stoppen met ruzie maken met je partner
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 22 december, 2022

Als ruzie maken deel uitmaakt van je dagelijkse leven, dan kan je relatie verslechteren als je er niets aan doet. Dat is de reden dat we je in dit artikel enkele sleutels geven om te stoppen met ruzie maken met je partner.

Tips om te stoppen met ruzie maken met je partner

Een relatie hebben is meestal niet eenvoudig. Samenleven kan moeilijk zijn en soms zijn er dagen waarop je constant ruzie maakt en kibbelt. Je kunt de hele dag schreeuwen of iets bij je partner naar voren brengen dat al maanden geleden is gebeurd.

1. Beheers je verwachtingen

Perfecte paren bestaan alleen in films. Toch moesten ook zij hun eigen ups en downs doorlopen om een voorbeeld voor anderen te kunnen zijn.

Het beheersen van verwachtingen betekent niet dat je je berust, maar eerder dat je voorbereid bent. Discussies en argumenten zullen uiteindelijk gebeuren. Alles zal niet altijd gemakkelijk en rooskleurig zijn.

2. Heb een zin om ‘het gevecht te beëindigen’

Stel zit met de rug naar elkaar toe

Wanneer dingen verhit raken, dan lijkt het erop dat er iets in de relatie is dat verbroken of beschadigd is. Een goed idee om een ruzie te beëindigen is om een speciale zin te zeggen, een soort ‘time-out’.

Zoek naar een zin of een woord dat je een moment geeft om diep adem te halen of om even een wandeling te maken.

3. Praten

Communicatie is een van de sleutels om te stoppen met ruzie maken met je partner. Dit komt, omdat als je kunt uitdrukken wat je voelt, je waarschijnlijk een ruzie kunt voorkomen.

Relaties zijn gebaseerd op overeenstemming en begrip. Je partner is echter geen gedachtelezer en weet niet wat je denkt als je het hem niet vertelt.

Het is daarom belangrijk om te allen tijde goede communicatie te hebben. Profiteer van een weekendje weg of een tijd om te praten, zelfs als het niet altijd prettig is. Je zult zien dat je dan minder ruzie maakt of op zijn minst sneller een akkoord bereikt.

4. Leer van het ruzie maken met je partner

Wat kun je uit een ruzie halen? Veel dingen! Wanneer je begint te praten, dan leer je het standpunt van je partner kennen, en ook dat van jezelf. Bovendien kun je je gedachten of gevoelens over een bepaald probleem kanaliseren.

Geloof het of niet, ruzie heeft ook een positieve kant. Je weet bijvoorbeeld tenminste hoe je de volgende keer niet moet handelen om schreeuwen of kwetsende woorden te voorkomen.

5. Constructieve houding

Een behulpzame houding aannemen in plaats van destructief is een goede techniek om te stoppen met ruzie maken met je partner. Niemand hoort graag dat ze een fout hebben gemaakt. Niemand voelt zich graag vernederd of nutteloos.

6. Niet schreeuwen tijdens het ruzie maken met je partner

Tekening van een man en een vrouw met een gebroken hart

Kalm blijven lijkt onmogelijk tijdens een ruzie, maar het is belangrijk om eraan te werken om heftige ruzies te voorkomen. Zacht spreken vermindert spanning en hetzelfde geldt ook voor stilte.

Je hoeft niet de hele tijd stil te zijn, maar je moet wel weten wanneer je iets moet zeggen en wanneer niet.

7. Maak een pact

Je bent beiden verantwoordelijk voor de richting die de discussie inslaat. Je kunt daarom altijd een pact sluiten om een paar minuten te stoppen met ruzie maken. Geef je partner dus de ruimte om te spreken en zichzelf uit te leggen zonder hem te onderbreken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Beck, A. T. (2009). Con el amor no basta: cómo superar malentendidos, resolver conflictos y enfrentarse a los problemas de pareja. Barcelona [etc]: Paidós, 2003 Barcelona [etc.]: Paidós, 2003.
  • Morfa, J. D. (2003). Prevención de los conflictos de pareja. Desclée de Brouwer.
  • Vargas, J., & Ibáñez, J. (2007). Solucionando los problemas de pareja y familia: fundamentos teóricos y alternativas de solución a los conflictos desde la perspectiva del vínculo. Editorial Pax México.
  • Willi, J. (1985). La pareja humana: relación y conflicto. Ediciones Morata.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.