Hoe kinderen te accepteren zoals ze zijn

Om kinderen te accepteren zoals ze zijn, is het belangrijk hen te helpen hun sterke punten te koesteren en niet die waarvan wij willen dat ze die hebben.
Hoe kinderen te accepteren zoals ze zijn
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 02 oktober, 2023

Voor veel ouders is het soms moeilijk om hun kinderen te accepteren zoals ze zijn, vooral als de kinderen anders zijn dan zij en veel karakter hebben. Daarom kunnen ze zich teleurgesteld voelen omdat ze denken dat hun kinderen op een bepaalde manier zouden moeten zijn. Daardoor richten ze zich niet op de opvoeding van het kind om de capaciteiten die het bezit te vergroten, maar proberen ze het te modelleren naar hun verwachtingen en wensen.

In deze gevallen vergeten volwassenen dat het dwingen van een kind om iemand te zijn die het niet is, een gebrek aan respect is, een vorm van manipulatie en misbruik. Ze moeten accepteren dat iedereen is zoals hij is en daarom moeten ze de eigenschappen en manieren van zijn van het kind respecteren, zonder te proberen die te veranderen.

Of we het nu leuk vinden of niet, het is heel belangrijk dat we kinderen accepteren zoals ze zijn als we willen dat ze een goed gevoel van eigenwaarde ontwikkelen.

Accepteer kinderen en respecteer hun manier van zijn

We kennen allemaal wel ouders die altijd vol bezorgdheid naar hun kinderen kijken over wat ze gaan doen of zeggen of hoe ze zich gedragen. Daarom hebben ze de neiging om hun kinderen altijd en op elk moment te beoordelen en te eisen dat ze zijn zoals zij. Ze corrigeren hen op elk moment en proberen onder andere hun manier van zijn, hun smaak, hun karakter en hun hobby’s te veranderen.

In deze gevallen zijn er ouders die, als ze een bepaalde sport leuk vinden of er goed in zijn (of zouden willen dat ze dat waren), willen dat hun kinderen (Engelse link) er ook goed in zijn. Als ze het daarom niet leuk vinden of er niet goed in zijn, brengen ze hen in diskrediet en kleineren ze hen. Hetzelfde gebeurt met cijfers. Als ouders goede cijfers op school hebben gehaald en hun kind haalt niet erg goede cijfers, bekritiseren ze hen en vragen zich af: “Wie is dit kind geworden?”

Bijvoorbeeld als een volwassene die goed kan voetballen boos wordt omdat zijn kind het niet goed doet, of een zeer perfectionistische ouder die boos wordt omdat zijn kind erg ongeorganiseerd is. Waarom proberen wij ouders voortdurend onze kinderen te laten zijn zoals wij dat willen?

Een coach vertelt een leerling wat te doen
We moeten niet vergeten dat kinderen hun eigen kenmerken en manieren van zijn hebben. We kunnen niet verwachten dat ze zijn zoals hun ouders zijn of waren in het verleden.

Laat kinderen vrij

Alle ouders, wanneer ze ontdekken dat ze een kind gaan krijgen, beginnen zich voor te stellen hoe ze zullen zijn. En op de een of andere manier creëren wij ouders een beeld dat niet echt is met betrekking tot ons toekomstige kind, dat al onze verlangens op hen projecteert.

We willen bijvoorbeeld dat ons kind op ons lijkt of zelfs de doelen bereikt die wij niet konden bereiken. We verwachten dat ze slimmer zijn, betere studenten zijn en op veel gebieden bekwaam zijn.

Om aan onze verwachtingen te voldoen, doen wij volwassenen al onze moeite om hun beste voorbeeld te zijn en hen naar onze hand te zetten. Toch vergeten we één ding: ze hebben hun eigen manier van zijn, met hun eigen smaken, emoties, illusies en ideeën. Ze kunnen meer of minder verlegen zijn, sterker of zwakker, slimmer of onschuldiger, maar ze zijn zoals ze zijn. Waarom is het dan zo moeilijk voor ons om hen te accepteren?

Als hun ouders moeten we hen accepteren zoals ze zijn en hen helpen zich te ontwikkelen. Dit komt omdat, hoezeer we ons hen ook op een bepaalde manier hebben voorgesteld, ze op een dag hun pad zullen nemen en dat tot het einde toe zullen blijven volgen. Laten we hen dus niet dwingen iemand te zijn die ze niet zijn. Laat ze in plaats daarvan vrij zijn.

Kinderen accepteren zoals ze zijn

Ouders kunnen hun kinderen helpen met die dingen die hen pijn doen. Bijvoorbeeld met angst, luiheid, agressief gedrag, humeurigheid, depressie, autisme, hyperactiviteit, of de motivatie die ze nodig hebben om te doen wat ze zo leuk vinden. Wat we niet moeten doen is hen elke dag hameren met dezelfde praatjes over waarom het beter voor hen is om dit te doen en niet dat.

Onze kinderen hebben hun ouders nodig om hen het zetje te geven dat ze nodig hebben om hun gevoel van eigenwaarde op te bouwen en zich voldaan te voelen. Het maakt niet uit of ze van voetbal, dans, kunst of technologie houden. Het is misschien moeilijk voor ons ouders om onze kinderen te accepteren zoals ze zijn, maar hebben we er ooit bij stilgestaan hoe moeilijk het voor kinderen kan zijn als we dat niet doen?

Je kind accepteren hoe hij of zij is is heel belangrijk
Als ouders moeten we onze kinderen onvoorwaardelijke steun geven en hen helpen hun sterke kanten te ontwikkelen.

Ken en begeleid je kinderen goed

Je hebt al gezien dat het heel belangrijk is om kinderen te accepteren zoals ze zijn. Het is heel moeilijk voor hen om te voelen dat ze niet geaccepteerd worden door hun ouders. Daarom is het belangrijk dat je je inspanningen erop richt om uit te zoeken hoe je kind werkelijk is, wat zijn sterke kanten zijn, wat hem motiveert en wat hij leuk vindt.

Als je de antwoorden ontdekt, zul je al je kracht kunnen richten om hen op de juiste manier te begeleiden . Ook zul je hun mislukkingen kunnen accepteren en hun prestaties kunnen vieren.

We moeten niet vergeten dat onze kinderen mensen zijn, en niet alleen maar dromen of verlangens. Dit gezegd hebbende, wordt duidelijk wat echt belangrijk is bij het opvoeden van kinderen. We moeten ze begrijpen, kennen en begeleiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
  • Elias, M. J. (2014). Educar con inteligencia emocional: Cómo conseguir que nuestros hijos hijos sean sociables, felices y responsables. DEBOLS! LLO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.