Het belang van je houding tegenover de sport van je kind

Je houding ten opzichte van de sport van je kind laat niet alleen zien wat een goede moeder je bent, maar helpt ook het zelfvertrouwen van je kind. Meer informatie.
Het belang van je houding tegenover de sport van je kind
Andrés Felipe Cardona Lenis

Geschreven en geverifieerd door de leraar lichamelijke opvoeding en sport Andrés Felipe Cardona Lenis.

Laatste update: 01 augustus, 2023

Je houding tegenover de sport van je kind is fundamenteel, niet alleen voor hun ontwikkeling, maar ook om hen te allen tijde te steunen. Geloof het of niet, je kinderen letten meestal sterk op de manier waarop jij je gedraagt. Heb je daar wel eens over nagedacht?

Met dat in gedachten moet je een authentieke en nuttige steun zijn. Het gaat er niet om toegeeflijk of vleiend te zijn, maar om positief te zijn als de situatie daarom vraagt of een raadgever te zijn in moeilijke tijden.

Houding is fundamenteel

Veel ouders denken dat hoe meer activiteiten de kinderen doen, hoe beter. Maar hoewel het positief is om verschillende taken uit te voeren, is het ook raadzaam om niet verzadigd of gefrustreerd te raken.

Het is het beste dat je kinderen wat aan sport doen, maar het moet er een van hun eigen keuze zijn en niet een die door jou of andere mensen wordt opgelegd. Deze eerste stap is essentieel om een goede houding tegenover de sport van je kind te tonen. Vergeet dit niet!

Welke houdingen moeten vermeden worden?

Tegenover de situaties die het leven biedt, staan goede en slechte houdingen, en dat is normaal. Hetzelfde geldt voor de sportpraktijk van je kinderen. In dit geval zullen we enkele negatieve houdingen met je delen die je moet vermijden.

A mother and daughter talking while sitting on the floor of a tennis court.
Het kind onder druk zetten om de sport van jouw keuze te beoefenen zal alleen maar wanhoop en afwijzing ten opzichte van die discipline opleveren. Het is belangrijk dat het kind kan kiezen en jouw onvoorwaardelijke steun heeft.

Frustratie

Een gefrustreerde ouder zijn met betrekking tot de sport van je kind is een zeer delicate kwestie, vooral als het een houding is waar je niet mee om weet te gaan. Meestal zijn degenen die er uiteindelijk de gevolgen van ondervinden de kinderen.

Frustratie leidt tot het pushen van het kind om die sport te kiezen waar je zo van houdt en die je nooit hebt kunnen beoefenen. Soms is het zelfs zo sterk dat je jezelf zodanig projecteert dat je ze dwingt.

Agressiviteit of woede

Agressiviteit en woede kunnen zich van thuis naar de tribune verplaatsen. Je kind kan dit soort gedrag zelfs repliceren bij zijn teamgenoten. Sport moet echter een praktijk zijn vol positieve waarden, zoals respect en kameraadschap. Daar is jouw voorbeeld van fundamenteel belang, zowel voor je kinderen als voor andere kinderen. Als je episodes van woede hebt, zoek dan professionele hulp om tijdig behandeld te worden.

Een betweter zijn over de sport van je kind

Misschien ben je gepassioneerd door de sport die je kind beoefent of heb je die op een bepaald moment ook beoefend. Dat maakt jou echter nog niet de coach of degene die het team leidt. Ga die grens niet over, want dan breng je je kleintje alleen maar in verwarring. Onthoud dat ze je met respect en als een autoriteitsfiguur zien, dus zullen ze doen wat jij hen vertelt over hun sport.

De autoriteitsfiguur op het veld is echter de coach en je moet vermijden hem te overrulen. In dit geval is het doel dat je kind begrijpt dat er plaatsen zijn waar andere mensen het voor het zeggen hebben.

Welke houdingen moet je wel hebben?

Hoewel er negatieve aspecten zijn die je ten koste van alles moet vermijden, zijn er ook houdingen die je voortdurend moet versterken en toepassen.

Inspanning voorop

Je hebt het voorrecht om alles te observeren wat je kind voor elke wedstrijd doet. Bijvoorbeeld de manier waarop ze zich klaarmaken voor de wedstrijd, hun gretigheid om naar het veld te gaan, en hun vrolijkheid. Al deze aspecten maken deel uit van de inspanning die ze elke dag leveren. Dit zijn, samen met de prestaties op het veld, dingen die je hoog moet waarderen.

A father and son smiling at one another on a basketball court.
Probeer je kind elke keer als een wedstrijd is afgelopen woorden van aanmoediging en een knuffel te geven, ongeacht het resultaat. Zo zullen ze je steun zeker merken.

Het resultaat staat op de achtergrond

Als je te veel aandacht besteedt aan het resultaat, zal je kind zich waarschijnlijk alleen daarop gaan richten en niet op hoe ze dat resultaat bereiken. Ook als de resultaten negatief beginnen te worden, kunnen ze gefrustreerd raken of de sport willen opgeven.

Dus, wat het resultaat ook is, je moet je kind met dezelfde euforie en steun begroeten. Vanuit deze houding kun je het begrip sportiviteit helpen opbouwen: Het gaat niet om winnen, maar om plezier hebben en respect voor de tegenstander.

Fysieke en emotionele zorg als het gaat om de sport van je kind

Emotionele zorg (Spaanse link) kan blijken uit alle positieve houdingen die je voortdurend moet aanspreken. Ondersteunen, hun autonomie respecteren en accepteren dat het kind fouten maakt helpt de ontwikkeling van de relatie tussen jullie beiden.

Tegelijkertijd gaat lichamelijke verzorging hand in hand met professionele begeleiding. Op dit punt is het belangrijk dat je je kind vergezelt naar regelmatige medische controles. Daarnaast is het ook belangrijk om voedingsondersteuning te hebben.

De beste houding tegenover de sport van je kind

De beste houding die je tegenover de sport van je kind kunt hebben is interesse. Je staat waarschijnlijk achter het idee van hun favoriete sport, maar als je geen interesse toont in wat ze doen, zullen ze zich waarschijnlijk eenzaam en gefrustreerd voelen.

Probeer dus tijd vrij te maken om hen te vergezellen naar hun wekelijkse trainingen en wedstrijden. Dit soort gezelschap is belangrijk (Spaanse link) voor kinderen en kan hen veel geluk brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oros, L. B., Manucci, V., & Richaud de Minzi, M. C. (2011). Desarrollo de emociones positivas en la niñez. Lineamientos para la intervencion escolar. Educación y Educadores.
  • Duhamel, J.-F., Sevin, I., Hamel, A., Guincestre, J.-Y., & Montalvan, B. (2008). Alimentación del niño deportista. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(08)70224-5
  • Vega, R. de la. (2006). El papel de los padres y madres en la práctica deportiva de los más jóvenes. Departamento de Educación Fisica, Deporte y Motricidad Humana. Universidad Autónoma de Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.