Wat doe je als je kind je bij je naam noemt?

Ben je bezorgd omdat je kind je bij je naam noemt? Ontdek de reden achter dit gedrag en hoe je het kunt veranderen.
Wat doe je als je kind je bij je naam noemt?
Samanta Ruiz

Geschreven en geverifieerd door de docent Samanta Ruiz.

Laatste update: 22 december, 2022

Je gaat er altijd van uit dat je kleintje je “mama” of “papa” zal noemen. Maar op een dag hoor je iets anders en je raakt helemaal gedesoriënteerd: je kind noemt je bij je naam!

Wat gebeurde er zojuist? Waarom noemen ze me niet “mama”?

Het eerste wat je moet weten is dat dit vaak voorkomt en in de meeste gezinnen voorkomt. In de meeste gevallen is het een tijdelijk voorval bij kinderen. Bij een klein percentage kan het echter te maken hebben met een emotioneel of gedragsprobleem.

Hier leggen we beter uit wat het betekent en wat je moet doen als je kleintje je verrast door je bij je naam te noemen.

Waarom noemt mijn kind me bij mijn naam?

Er is geen eenduidige reden waarom een kind besluit je bij je naam te noemen. Het kan echter samenvallen met verschillende factoren. Laten we ze eens bekijken!

Je kind kopieert andere gezinsleden

Kinderen leren door imitatie. Zo verwerven ze vaardigheden, ontwikkelen ze zich en groeien ze. Een daarvan is spraak, dat geleerd wordt door klanken en woorden te herhalen die het kind uit zijn omgeving oppikt.

Als je kleintje andere gezinsleden je bij de naam hoort noemen, kan het dit kopiëren en het zelf gaan doen. Het is niet omdat ze je rol niet kennen. Het is geenszins een gebrek aan respect. Ze zijn gewoon het gebruik van alledaagse taal aan het verkennen.

Je moet begrijpen dat het kind nog niet begrijpt wat het woord ‘mama’ betekent. Ze begrijpen alleen dat mensen je bij andere namen noemen en imiteren die.

Je gebruikt je naam om met het kind over jezelf te praten

Gerelateerd aan het bovenstaande, als je in de omgang met je kind je naam gebruikt om naar jezelf te verwijzen, zal je kind dat ook doen.

Leer je kind de woorden ‘mama’ of ‘papa’ uit te spreken, gebruik spelletjes om ze aan te moedigen en je zult zien dat ze beetje bij beetje deze situatie zullen corrigeren.

Wat doe je als je kind je bij je naam noemt

Als je kind je bij je naam noemt: je kind voelt een emotionele afstand tot jou of je partner

Als het kind een verzorger heeft die zijn ouders vervangt, kan het ervoor kiezen die persoon mama of papa te noemen. Dit gebeurt als ouders veel afwezig zijn vanwege hun werk en hun rol wordt overgenomen door een grootvader, grootmoeder (Spaanse link), oppas, enz.

Het gebeurt ook bij echtscheiding, als kinderen zich boos voelen op een of beide ouders.

Als je kind in deze gevallen besloten heeft je bij je naam te noemen, kun je het beste beginnen met het kind meer kwaliteitstijd te geven. Samen tijd doorbrengen, aanwezig zijn als ze je nodig hebben en uitleggen dat je je op geen enkele manier van hen gaat distantiëren. Dit alles zal het kind helpen bij het oplossen van zijn emotionele probleem, dat het laat zien door deze houding die de afstand verraadt.

“Beide ouders moeten goed naar de problemen van hun kinderen blijven luisteren, emotionele steun bieden, hen helpen met dagelijkse klusjes zoals huiswerk en regels en gedragsverwachtingen handhaven.”
-Elyse C. Salek, MD-.

Je tiener toont rebellie of is op zoek naar zijn identiteit

Als je tiener besluit je bij je naam te noemen, schrik dan niet! Het is gewoon een manier voor tieners om hun identiteit te ontdekken en te leren dat ze, hoewel ze deel uitmaken van een gezin, toch ook individuen zijn met hun eigen kenmerken en smaak.

Ook proberen jongeren vaak te zien wat er gebeurt als ze ongeschreven regels, zoals hun moeder “mama” noemen en haar rol liefdevol erkennen, overtreden.

Wat te doen als je kind je bij je naam noemt?

Reacties op deze situatie zijn gevarieerd en hangen af van de dynamiek van elk gezin. Als het je overkomt en je voelt je ongemakkelijk bij de situatie, raden we je aan het volgende te doen:

  • Lach niet en vier de speelsheid van het kind niet, maar word ook niet boos.
  • Leg geduldig en liefdevol uit dat je hun moeder bent en dat je liever zo genoemd wordt.
  • Reageer niet als ze je bij je naam noemen en doe dat wel als ze je mama of papa noemen.
  • Ondersteun deze gril niet met cadeautjes of het geven van traktaties zodat ze je noemen zoals jij wilt dat ze je noemen.
Moeder en kind wandelen door een veld

Aanwezigheid, genegenheid en kwaliteitstijd

Zoals we in dit artikel gezien hebben, heeft de vraag waarom je kind je bij je naam noemt verschillende antwoorden.

Maar ongeacht de reden achter de situatie, de sleutel om dit geen probleem te laten worden is dat je aanwezig bent en altijd beschikbaar bent om met genegenheid de reden van de dingen uit te leggen.

In de oude opvoedingsmodellen was het antwoord, als kinderen vroegen “waarom?” eenvoudig: “Omdat ik het je gezegd heb”. Gelukkig zijn die tijden voorbij en tegenwoordig is opvoeding gebaseerd op luisteren, interactie, gedeelde tijd tussen ouders en kinderen en respectvolle en liefdevolle uitleg. Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn de meest voorkomende eerste woorden?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat zijn de meest voorkomende eerste woorden?

Herinner jij de eerste woorden van je baby nog? Kom erachter of jouw baby's eerste woorden bij de meest voorkomende eerste woordjes horen!
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.