5 Tips voor ouders van linkshandige kinderen

Er zijn veel mythes die de wereld van linkshandige kinderen zijn binnengedrongen. We zullen ze ontkrachten en je enkele tips geven om je kind op deze levensreis te begeleiden.
5 Tips voor ouders van linkshandige kinderen
Marcela Alejandra Caffulli

Beoordeeld en goedgekeurd door de kinderarts Marcela Alejandra Caffulli.

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om te leren wat volwassenen kunnen doen om het leerproces te vergemakkelijken voor kinderen die met hun linkerhand schrijven. Daarom presenteren we 5 tips voor ouders van linkshandige kinderen die je niet mag missen. Je zult zien dat het niet ingewikkeld is. Het is gewoon een kwestie van goed geïnformeerd zijn!

Ongeveer 12% van de mensen die linkshandig zijn of een probleem hebben met lateraliteit, vinden het vaak moeilijker dan normaal om bepaalde taken uit te voeren. Deze wereld lijkt geschapen te zijn voor rechtshandigen! Wil je weten wat deze moeilijkheden zijn en wat je kunt doen om ze gemakkelijk en effectief op te lossen? We ontkrachten enkele mythen, zodat je je kind de schoonheid van linkshandigheid kunt leren.

Is linkshandig zijn hetzelfde als een probleem met lateraliteit hebben?

Om te beginnen is het belangrijk om onderscheid te maken tussen linkshandig zijn en het hebben van een lateraliteitsprobleem. Volgens het Jöelle Guitart Center for Laterality and Psychomotricity (Spaanse link) is ongeveer 3% van de mensen in de wereld echt linkshandig. Dit verschilt echter per land. Om dit met nauwkeurigheid te kunnen vaststellen, is het belangrijk om een volledige lateraliteitstest uit te voeren. In dit verband kunnen we zeggen dat er verschillende soorten linkshandigheid bestaan:

  • Gedwongen: dit is het geval van de persoon die als kind dingen deed met zijn linkerhand en gedwongen werd om over te schakelen op rechts. Een methode die tegenwoordig als nadelig wordt beschouwd.
  • De pseudo-linkshandige: dit lijkt op het vorige, maar de verandering vond plaats door imitatie.
  • Heterogene of gekruiste lateralisatie: bijvoorbeeld iemand die rechtshandig is met zijn hand (schrijft met de rechterhand), maar links is als het om zijn voeten gaat (hij trapt met zijn linkervoet).
  • Ambidexter: iemand die beide handen gebruikt voor functies die normaal gesproken slechts met één ervan worden uitgevoerd.
Tips voor ouders van linkshandige kinderen
Ambidextrische kinderen kunnen beide handen gebruiken om taken uit te voeren die andere mensen altijd met dezelfde zouden doen. Ook zijn er mensen die linkshandig zijn maar een dominante rechtervoet hebben, of andersom.

5 tips voor ouders van linkshandige kinderen

Hier volgen enkele tips voor jou om taken voor je linkshandige kind gemakkelijker te maken.

1. Oefen psychomotorische vaardigheden

Zoals goed is aangetoond in een onderzoek uit 2017 (Spaanse link) door verschillende leraren van de Technische Universiteit van Machala, helpt het oefenen van psychomotorische vaardigheden tijdens lessen lichamelijke opvoeding om hun ruimtelijke oriëntatie te verbeteren en hun lateraliteit beter te bepalen.

Houd er echter rekening mee dat dit moet gebeuren tijdens de vroege kinderonderwijs fase (voordat je begint met schrijven) en dat de lateraliteit van een kind nooit gecorrigeerd mag worden. Het dwingen om de tegenovergestelde hand te gebruiken van de hand die door de genetica is bepaald, kan namelijk enkele van de volgende problemen  veroorzaken:

  • Frustratie
  • Laag zelfvertrouwen
  • Problemen met schrijven
  • Moeite om rechts van links te onderscheiden
  • Dyslexie
  • Stotteren

Bovendien zullen ze, verre van iets op te lossen, ‘een verkapte linkshandige’ worden, en dat zal hen geen goed doen. Het is belangrijk om de dingen te accepteren zoals ze zijn. Er worden namelijk veel mythes ten onrechte verspreid over mensen die linkshandig zijn, maar de werkelijkheid is dat ze zo geboren zijn als gevolg van genetische factoren.

2- Leer ze te zitten op de manier die voor hen comfortabeler is

Het is normaal dat sommige kinderen vragen om bij de hoeken van de tafel te gaan zitten, om te voorkomen dat ze zich stoten aan degene die met zijn rechterhand eet. Respecteer dus hun beslissing, zodat ze zo comfortabel mogelijk zitten. Reserveer ook de linkerkant van de tafel alleen voor hen, als ze daar de voorkeur aan geven.

In dit verband is het ook belangrijk te letten op stoelen in de klas die een tafel hebben. Deze zijn meestal alleen ontworpen voor rechtshandigen. Als een klasgenoot die naast hen zit in de klas zijn rechterhand gebruikt, moet die aan de rechterkant gaan zitten, zodat beiden een grotere mobiliteit hebben.

3. Ouders van linkshandige kinderen: hen helpen hun potlood en papier goed vast te houden

Linkshandige kinderen maken beter gebruik van driehoekige potloden en pennen. Bovendien moet de positie van de hand van het kind bij het schrijven in de gaten worden gehouden en gecorrigeerd. Zo kan het gebruik van een potloodadapter het kind helpen de juiste greep aan te nemen.

Ook is het volgens een artikel dat gepubliceerd is (Spaanse link) in het Journal of Education belangrijk om met leerkrachten te praten om hier rekening mee te houden, zodat het leren zo eerlijk mogelijk verloopt. Vooral als het gaat om schrijven en problemen als dysgrafie.

3. Begeleid ze in de spiegelstand

Zoals de Vereniging Kulunka (Engelse link) uitlegt, zijn veel linkshandige kinderen geneigd in de spiegelstand te schrijven. Dit komt omdat hun natuurlijke neiging is om van rechts naar links te gaan. Daarom kunnen ze vaak in de war raken en cijfers of letters achterstevoren schrijven.

De spiegelstand bestaat eruit dat je, als ouders van linkshandige kinderen, voor hen moet gaan staan, zodat ze je gemakkelijker kunnen kopiëren en hun visuele richtingsdiscriminatie kunnen verbeteren.

Een meisje schrijft met haar linker hand
Er zijn speciale materialen aangepast voor linkshandigen, zoals schriften, potloden, scharen, linialen en andere accessoires.

4. Zorg voor linkshandige hulpmiddelen

Hoewel het misschien niet zo lijkt, klopt het dat het verstrekken van schoolspullen om je kind te helpen zich vrij en veilig te redden op school een cruciale factor is in hun ontwikkeling. De realiteit is dat voor linkshandige kinderen het werken met rechtshandig gereedschap onnodige frustratie en ongemak zal veroorzaken. Daarom zijn er verschillende materialen voor hen aangepast, zoals pennen met een gebogen punt, scharen, linialen, puntenslijpers en schriften, onder andere.

5. Heb geduld als iets moeilijk voor ze is en steun ze altijd

Steun, geduld en begrip zijn drie vereisten die niet mogen ontbreken als het gaat om het begeleiden van welk kind dan ook. Natuurlijk moeten deze versterkt worden als je ziet dat je kind linkshandig is. Het is geen kwestie van dingen niet kunnen of verkeerd doen. Integendeel, dit zijn negatieve gedachten die naar boven komen als je zelf de bovengenoemde drie kwaliteiten verliest.

Daarom heeft je kind jouw steun nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Besef dat de huidige maatschappij slecht gemaakt is voor mensen die alleen met hun rechterhand schrijven, ondanks het feit dat er beetje bij beetje meer tolerantie en materialen speciaal voor hen gemaakt worden.

Een rechtshandige wereld tegemoet treden met deze tips voor ouders van linkshandige kinderen

Als je denkt dat je kind misschien linkshandig is, zijn er verschillende manieren om dat te verifiëren, maar specialisten noemen nadrukkelijk (Spaanse link) de Oseretsky-test. Dit is een neuropsychologische evaluatie die professioneel bij een psycholoog wordt uitgevoerd en één, twee of zelfs drie sessies in beslag neemt.

Naast het evalueren van de lateraliteit zal het processen opsporen die niet geconsolideerd zijn en die aanleiding geven tot stoornissen op academisch niveau.

Tegelijkertijd bestaat het ook uit een reeks oefeningen waarbij het kind of de adolescent zijn voorkeuren moet bepalen. In elk geval is het belangrijk om naar een specialist te gaan en deze 5 tips toe te passen, waarvan we hopen dat ze nuttig en interessant voor je zijn geweest. We hopen ook dat ze je hebben geholpen om iets meer te begrijpen van de spectaculaire wereld van je kind. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe je je kind kunt helpen om te leren schrijven

Vandaag de dag kunnen we profiteren van technologie en verschillende apparaten om onze kinderen te helpen leren schrijven.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.