Tips voor het opvoeden van een hooggevoelig kind

Vraag je je af hoe je een hooggevoelig kind kunt opvoeden? In dit artikel vind je goede ideeën over hoe je dat kunt doen. Blijf lezen!
Tips voor het opvoeden van een hooggevoelig kind
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 23 januari, 2022

Waarom is mijn kind hooggevoelig? Hoe kan ik een hooggevoelig kind opvoeden zodat het succesvol is in het leven? Alle kinderen zijn bijzonder, maar misschien voelde je je overweldigd toen je ontdekte dat je kind hooggevoelig is, en stelde je jezelf duizenden vragen. 

Je kind is anders dan andere kinderen omdat hij of zij veel intenser voelt en beleeft wat er om hem of haar heen gebeurt. Door je kind te laten zien hoe bijzonder hij of zij voor je is, help je je kind groeien met zelfvertrouwen en volwassenheid. Lees verder voor meer tips over het opvoeden van een hooggevoelig kind.

De oorzaken en symptomen van een hooggevoelig kind

Maar waarom is mijn kind zo? Dit vraag je je misschien af. Het genetisch kan zijn, van generatie op generatie doorgegeven. In een studie van Dr. Elaine N. Aron waren er kinderen met een zenuwstelsel dat overal heel gevoelig voor was. Een hooggevoelig kind wordt onder andee overweldigd door plotselinge veranderingen, hoge niveaus van stimulatie en emotioneel leed van anderen.

In het algemeen gedragen hoogsensitieve kinderen zich gewetensvol, en geven er de voorkeur aan diep over dingen na te denken voor ze handelen. Vanaf dat ze baby zijn reageren ze onmiddellijk op veranderingen in licht en temperatuur. Ze kunnen ook al vroeg eten en smaken proeven, maar bijvoorbeeld de stof van kleding kan bij hen veel ongemak en irritatie op hun huid veroorzaken.

Ze huilen bij het minste geringste, ze hebben veel last van prikkels, ze schrikken van onverwachte geluiden en andere complexere dingen naarmate ze ouder worden.

Tips voor het opvoeden van een hooggevoelig kind

Als je wilt weten of je kind de symptomen van een hooggevoelig kind heeft, kun je een zelftest doen, maar de waarheid is dat niet alle kinderen dezelfde symptomen ervaren. Die hangen af van het gezin, de omgeving waar ze wonen, de aandacht en zorg die ze gekregen hebben en vooral van hun opvoeding.

Verplaats je in de schoenen van je hooggevoelige kind

Al deze aspecten zorgen ervoor dat het kind zijn eigen persoonlijkheid ontwikkelt, ook al is het een hoogsensitief kind. Dit wil zeggen dat zijn zintuigen (tast, zicht, gehoor, smaak en reuk) erg gevoelig geworden zijn voor de externe wereld die hem omringt.

Als het erom gaat een hoogsensitief kind zo goed mogelijk op te voeden, moet je je in hun schoenen verplaatsen. Wie beter dan hun ouders kunnen begrijpen en aanvaarden dat hun kind hooggevoelig is.

Wat moet je doen als je een hooggevoelig kind hebt?

Zoek eerst alles uit wat je kunt over deze diagnose. Dit zal je veel helpen als het erom gaat aan anderen, of dat nu leraren, vrienden of familie zijn, uit te leggen waarom je kind zich gedraagt zoals het doet. Je kunt de deskundige mening van psychologen zoals Dr. Elaine N. Aron (Engelse link) en Liliana Cassuso Ferrand, vrouwen die dit probleem bestudeerd hebben en erover geschreven hebben, raadplegen.

Een hoogsensitief kind is bezig om wat het van binnen voelt, dat wil zeggen zijn manier om de wereld waar te nemen, te verenigen met zijn buitenwereld, omdat het overgevoelig is voor dingen, zowel emotioneel als lichamelijk. Maar hoe moet je een hoogsensitief kind opvoeden om succesvol te zijn in het leven?

Een meisje met een beschilderd gezicht

Laten we klein beginnen, met 5 basisstappen:

  • Grenzen: Je moet ze niet onderdrukken, noch moet je ze alles toestaan wat ze willen. Je moet regels stellen en hen laten begrijpen waarom je ze stelt. Dat wil zeggen, waarom deze regels het beste voor hen zijn.
  • Technologie: Hoewel dit een goed hulpmiddel is om met anderen te leren communiceren, kan het er ook toe leiden dat ze zich voor de echte wereld gaan verbergen. Het is dus beter om niet zoveel tijd voor de computer door te brengen.
  • Begrip: Je kind is geen volwassene in het klein. Ze weten niet hoe ze hun emoties moeten beheersen, en alles om hen heen overweldigt hen. Probeer je in hun schoenen te verplaatsen.
  • Kalmte en rust: Je weet al waarom ze op een bepaalde manier reageren, dus boos op ze worden zal het er niet beter op maken. Ook hebben ze helemaal geen baat bij stress.
  • Interactie: Je moet ze aanmoedigen tot interactie met de echte wereld. Om dit te doen moet je heel creatief zijn in hoe je ze dingen voorstelt. Bijvoorbeeld naar het park gaan, de sterren zien door een telescoop, een huisdier hebben, hun emoties onder controle houden, enz.

Geef je hooggevoelige kind de ruimte

Hooggevoelige kinderen tonen meer belangstelling voor mensen en situaties om hen heen. Daarom is het goed als je ze van jongs af aan helpt vriendjes te maken. Zo worden ze extraverte kinderen en krijgen ze meer zelfvertrouwen bij het nemen van beslissingen. Soms moet je ze gewoon de ruimte en de tijd geven om een van hun opties te kiezen. Dingen die voor jou misschien onbeduidend zijn, maar die voor hen belangrijk zijn en waarvoor ze het recht hebben te kiezen. Je moet niet voor hen beslissen of hen opjagen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Beijl, K. Z. (2016). Personas Altamente Sensibles: Descubre si lo eres y aprende a gestionar el día a día en tus relaciones, el trabajo, con tus hijos…. La Esfera de los Libros.
  • Bujor, L., and Turliuc, M. N. (2014). “Personality, family correlates, and emotion regulation as wellbeing predictors”, Proc. Soc. Behav. Sci., 159: 142-146.
  • Davis, M. H. (1980). “A multidimensional approach to individual differences in empathy”, JSAS Catalog Select. Doc. Psychol., 10: 85.
  • Harke, S. Personas altamente sensibles. EDAF.
  • Pluess, M., Assary, E., Lionetti, F., Lester, K. J., Krapohl, E., Aron, E. N., & Aron, A. (2018). Environmental sensitivity in children: Development of the Highly Sensitive Child Scale and identification of sensitivity groups. Developmental psychology, 54(1), 51. https://psycnet.apa.org/record/2017-42386-001
  • Alehan, D., Celiker, A., & Özme, Ş. (1996). Head-up tilt test: a highly sensitive, specific test for children with unexplained syncope. Pediatric cardiology, 17(2), 86-90. https://link.springer.com/article/10.1007/BF02505089

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.