Mijn kind eet geen snoep en heeft gaatjes: waarom?

Eet je kind geen snoep, maar heeft het toch gaatjes? Ontdek waarom deze ziekte bij kinderen ontstaat.
Mijn kind eet geen snoep en heeft gaatjes: waarom?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 12 september, 2023

Veel ouders vragen zich af waarom hun kind dat geen snoep eet toch gaatjes heeft. Maar hoewel suikerconsumptie een van de factoren is die het ontstaan van de aandoening bevorderen, is het niet de enige. Lees verder om de redenen te weten te komen en hoe je ze kunt vermijden.

Gaatjes zijn een multifactoriële aandoening die het verlies van de harde weefsels van de tanden veroorzaakt. Demineralisatie van de tanden wordt veroorzaakt door de inwerking van zuren die worden geproduceerd door bacteriën in de mond die suikers uit de voeding fermenteren. Lees hieronder meer.

Waarom ontstaan gaatjes bij kinderen?

Het ontstaan van gaatjes in de mond van kinderen kan het gevolg zijn van een combinatie van verschillende situaties. Er zijn vier belangrijke factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Laten we eens kijken naar elk van deze situaties die samen kunnen leiden tot het ontstaan van gaatjes bij je kind.

1. Bacteriën

Bacteriën zijn een van de bepalende factoren voor het ontstaan van gaatjes in de mond van kinderen. Maar om deze ziektekiemen in de mond aanwezig te laten zijn, moeten ze deze eerst koloniseren.

Kinderen krijgen vaak (Spaanse link) bacteriën van hun ouders of verzorgers. Sommige veelvoorkomende maar schadelijke praktijken, zoals blazen op of proeven van babyvoeding, het delen van keukengerei, het afvegen van fopspenen met speeksel of zoenen in de mond, bevorderen een vroege infectie.

Als een van beide ouders actieve gaatjes heeft, is het risico op de overdracht van ziektekiemen bovendien groter. Om voor de mondgezondheid van je kinderen te zorgen, is het daarom belangrijk dat ook volwassenen hun mond gezond houden.

Een van de redenen waarom je kind gaatjes kan krijgen, is verwaarlozing van de mondhygiëne. Mondhygiëne moet beginnen voordat de tanden verschijnen. Daarom moet het tandvlees van de baby worden gereinigd met een nat gaasje of met een siliconen vingerborstel. Daarna, als het eerste tandje verschijnt, moet je beginnen met het gebruik van een tandenborstel.

Mijn kind eet geen snoep en heeft gaatjes
Kleverig voedsel blijft langer in contact met de tanden en vergroot de beschikbaarheid van bacteriën. Gebak, rozijnen en aardappelen zijn enkele voorbeelden.

2. Dieet

Niet alleen zoetigheid is verantwoordelijk voor tandbederf. Bacteriën in de mond metaboliseren fermenteerbare koolhydraten (Spaanse link), dus elk type suiker kan de ziekte veroorzaken. Tegenwoordig bevatten de meeste verpakte producten verborgen suikers die als substraat dienen voor mondkiemen.

Koekjes, sappen, verpakte sauzen, yoghurt, gebak en chips bevatten bijvoorbeeld suikers die we vaak over het hoofd zien. Zelfs brood en pasta zijn koolhydraten die bacteriën metaboliseren. Aan de andere kant helpen harde voedingsmiddelen, zoals appels of wortels, bij het vegen en reinigen van de tanden.

De frequentie van voedselinname is ook belangrijk. In dit verband is het belangrijk om niet de hele dag door te snacken en de etenstijden te respecteren. Wat betreft hydratatie ten slotte, is de beste optie altijd om kinderen natuurlijk water te geven, omdat koolzuurhoudende dranken, sportdrankjes en vruchtensappen suiker bevatten en de zuurgraad van de mond bevorderen.

3. Omstandigheden van het individu

Niet alle kinderen hebben dezelfde gevoeligheid voor het ontwikkelen van gaatjes, maar er zijn bepaalde individuele factoren die het risico op de ziekte verhogen:

  • Slecht resistent of hypoplastisch glazuur.
  • Zure pH in de mond: sommige kinderen hebben een lagere speeksel pH en dit vergemakkelijkt het verlies van mineralen uit de tanden.
  • Gebitsanatomie: sommige kinderen hebben tanden met groeven of putjes die erg diep zijn en moeilijk schoon te maken. In deze anatomische ongelukjes hebben voedselresten en bacteriën de neiging om zich op te hopen.
  • Speeksel: sommige kinderen produceren door biologische omstandigheden, systemische ziekten of het gebruik van medicijnen minder speeksel of een erg dikke vloeistof. Hierdoor heeft het geen beschermende en reinigende werking.
  • Genetische aanleg (Spaanse link).
Goed tandenpoetsen is belangrijk
Mondhygiëne is de sleutel. Als we de mond van onze kleintjes na elke maaltijd schoonmaken, is de kans kleiner dat er voedselresten en schadelijke bacteriën in de mond achterblijven. 

4. Tijd

Bacteriën hebben tijd nodig om voedingssuikers te metaboliseren en tandvernietigende zuren te produceren. Tandbederf gebeurt niet van het ene op het andere moment, maar is een proces. Dus hoe meer tijd er verstrijkt tussen poetsbeurten, hoe groter het risico op het ontwikkelen van de ziekte.

Het is belangrijk om gaatjes te voorkomen bij je kind dat geen snoep eet

Als je kind geen snoep eet, kan het net zo goed gaatjes krijgen. Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende factoren die het ontstaan van de aandoening kunnen bevorderen. Het vermijden van snoep is een grote stap in de preventie, maar het is niet de enige.

Daarnaast moet je letten op de rest van je voeding, het gebruik van sterk bewerkte voedingsmiddelen beperken, letten op de consistentie en snacken onder controle houden.

Tegelijkertijd moet je zorgen voor de mondhygiëne van je kind om bacteriële tandplak te verwijderen. Tot slot is het belangrijk om voor de eerste verjaardag van je kind naar de kindertandarts te gaan en daarna elke zes maanden. Met doorzettingsvermogen en de steun van de professional kun je de mond van je kind vrij van gaatjes houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aulestia Jácome, A. N. (2022). Factores de riesgo de infectividad bucal en pacientes pediátricos. Revisión de la literatura.
  • Amaral, T. R., Falcón, D. I. H., Unzaga, A. L., & Cortés, P. M. (2018). Bioquímica de la caries. Revista mexicana de estomatología5(1), 6-7.
  • Suarez, M. R. G. (2019). La caries dental en relación con el pH salival, dieta e higiene dental. Orbis Tertius-UPAL3(5), 73-82.
  • CORREA, Y. E. M., ARIAS, C. M. R., PICO, B. A. V., & OSEOINTEGRACION, P. D. P. Y. RELACIÓN ENTRE LA AMELOGENINA Y PREDISPOSICIÓN GENETICA A LA CARIES DENTAL: MONOGRAFÍA.
  • Campusano Villamar, Y. A. (2022). Factores genéticos asociados al desarrollo de caries dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Contreras, C. M., D’Aquino, E. H., & Muñoz, P. (2022, October). Relación entre consumo de azúcar y caries temprana de la infancia en preescolares. Revisión sistemática. In XXI Congreso Latinoamericano de Odontopediatría (Vol. 12, No. Suplemento).
  • Zambrano Hidalgo, M. J. (2021). Caries de la infancia temprana: prevención y tratamientos: Revisión sistemática.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.