Kinderen met een verstandelijke beperking en lockdown

Thuis moeten blijven is voor iedereen ingewikkeld, maar het kan een hele uitdaging zijn om in een lockdown te zitten met kinderen met een verstandelijke beperking. Dat is de reden dat we enkele ideeën willen delen over hoe je met deze unieke situatie kunt omgaan.
Kinderen met een verstandelijke beperking en lockdown

Laatste update: 28 januari, 2021

In dit artikel zullen we enkele ideeën delen om je tijdens de lockdown te helpen met kinderen met een verstandelijke beperking.

De wereldwijde gezondheidscrisis veroorzaakt door het coronavirus is op het punt gekomen dat we thuis moeten blijven. Voor elk gezin is dit een uitdaging. Het kan echter nog moeilijker zijn als je met kinderen met een verstandelijke beperking in een lockdown moet.

Alle maatregelen die hebben plaatsgevonden, inclusief schoolsluitingen, hebben ook gevolgen gehad voor scholen voor speciaal onderwijs, dagcentra, therapieprogramma’s en meer.

Veel kinderen, volwassenen en ouderen met een handicap moeten daardoor de therapie missen die ze nodig hebben. Bovendien moeten ze het zonder sociale interactie en beroepsactiviteiten en meer doen.

De gevolgen van een lockdown bij kinderen met een verstandelijke beperking

Lachend meisje met vertandelijke beperking

Ouders die met kinderen met een verstandelijke beperking in een lockdown zitten worden met een moeilijke situatie geconfronteerd. Het is belangrijk dat kinderen in het autismespectrum of met gedragsstoornissen naar buiten kunnen. Met begeleiding natuurlijk.

Dit is, omdat deze kinderen gedragsproblemen kunnen ontwikkelen, zelfverwonding gaan beoefenen, verstorend gedrag kunnen tonen en zelfs agressief kunnen worden als ze te veel tijd binnenshuis doorbrengen. Enkele van de gevolgen bij kinderen met een verstandelijke handicap kunnen zijn:

  • Prikkelbaarheid.
  • Zeer intense driftbuien.
  • Afwijzing van limieten.
  • Overmatige motorische onrust.
  • Agressie.

Hoe tijdens de quarantaine met kinderen met een verstandelijke beperking omgaan

Organiseer je dag en respecteer routines

Het is belangrijk om een schema bij te houden als het gaat om maaltijden, persoonlijke hygiëne, slaap en andere activiteiten. Dit is niet alleen nuttig voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Stel onder deze omstandigheden niet te veel eisen

Hoewel we alles onder controle willen hebben, kan dat onder de huidige omstandigheden ingewikkeld zijn. Het is daarom beter om onze verwachtingen bij te stellen en enkele dagelijkse doelstellingen vast te stellen. Op die manier kunnen we van de kleine prestaties genieten, die we allemaal elke dag maken.

Stimuleer veiligheid en vertrouwen en creëer een prettige omgeving

We kunnen onze kleintjes verantwoordelijkheden geven, zodat ze ons bijvoorbeeld kunnen helpen de tafel te dekken, de wasmachine te laden, enz. We kunnen ook spellen spelen die ze leuk vinden en die ze kennen, zodat ze zich gewaardeerd en erkend voelen.

Fysieke oefeningen voor kinderen met een verstandelijke beperking

Je kunt dit doen in de vorm van een spel. Het belangrijkste is dat het beweging met zich meebrengt en dat je kind zijn of haar energie kwijt kan. Je kunt kietelspellen spelen, een bal gebruiken, yoga voor kinderen beoefenen, een hindernisbaan maken met voorwerpen om je huis, etc.

Het idee is om je kind te helpen energie te verbranden, omdat dit helpt bij het voorkomen van driftbuien en ongemakken die het gevolg van inactiviteit kunnen zijn.

Moedig creativiteit aan

Implementeer spellen die nieuw en aantrekkelijk zijn voor je kind. Je kunt bijvoorbeeld knutselen. Er zijn namelijk wel duizenden ideeën waaruit je kunt kiezen. Zorg ervoor dat welke activiteit je ook kiest, het zich aanpast aan de voorkeuren en interesses van je kind.

We hebben allemaal tijd nodig om even los te koppelen

De tijd hebben om eenvoudig los te koppelen is voor elk gezinslid belangrijk… zowel voor ouders als voor kinderen. Dit kan verschillende dingen inhouden zoals: lezen, samen films kijken, spelen, praten met vrienden, rusten, etc. Ieder individu kan zijn eigen vrijetijdsbesteding kiezen.

Maak elke dag tijd vrij om activiteiten uit te voeren die meer concentratie en inspanning vereisen

Probeer activiteiten met je kinderen te doen die vergelijkbaar zijn met de activiteiten die ze normaal in therapie zouden doen. Op die manier zullen ze hun werkroutine volgen en doorgaan met het behalen van hun doelen. Dit zal het gemakkelijker maken om terug te keren naar je normale routine zodra de lockdown voorbij is.

Luisteren naar muziek ontspant ook kinderen met een beperking en produceert goede gevoelens

Jongen luistert naar muziek

Luisteren naar muziek is een andere geweldige manier om tijdens de lockdown met kinderen met een verstandelijke beperking om te gaan. Als je kind angstig wordt, dan kun je wat muziek aanzetten, je ogen sluiten, aan leuke dingen denken en ontspannen.

Je kunt ook samen dansen of zingen op de muziek die je kind leuk vindt. Het belangrijkste is een goede tijd hebben en vermaakt te blijven!

Let op wat je eet en krijg zoveel mogelijk zonlicht en frisse lucht

Nu we niet zoveel buiten komen, brengen we minder tijd door in de zon. Het is echter belangrijk voor ons lichaam om de vitamine D te krijgen die we nodig hebben.

Breng daarom zoveel mogelijk tijd door in de buurt van ramen, op je terras of in de tuin, als je die hebt. Verwaarloos ook geen gezonde voeding. Dit is namelijk een sleutelfactor om te allen tijde gezond en gehydrateerd te blijven.

Dit zijn enkele tips waarmee je rekening moet houden wanneer je wordt geconfronteerd met een lockdown met kinderen met een verstandelijke beperking. Natuurlijk kan iedereen, jong en oud, van het implementeren van deze ideeën profiteren. Door ze in de praktijk te brengen, kun je in deze moeilijke tijden fysiek en emotioneel gezond blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.