Hoe veranderingen in de routine tijdens de feestdagen van invloed kunnen zijn op je kind

De veranderingen in routine tijdens de feestdagen vereisen dat we aandacht besteden aan de emotionele en fysieke behoeften van kinderen. Lees verder.
Hoe veranderingen in de routine tijdens de feestdagen van invloed kunnen zijn op je kind
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 16 december, 2023

Alle routines hebben bepaalde voordelen en zijn van groot belang in het dagelijkse leven van het gezin. Ze maken bijvoorbeeld planning en organisatie mogelijk. Ze bieden ook een kader van veiligheid in de wetenschap dat dingen op een bepaalde manier gebeuren. Over het algemeen houden we ze dus het hele jaar door. Er zijn echter momenten waarop ze moeten worden doorbroken en wat meer ongestructureerd moeten zijn. Met dit in gedachten, lees verder om erachter te komen hoe veranderingen in de routine tijdens de feestdagen van invloed kunnen zijn op je kind.

Ontdek hoe veranderingen in de routine tijdens de feestdagen van invloed kunnen zijn op je kind

Kerstmis en andere feestdagen aan het einde van het jaar zijn een onderbreking in de schoolkalender en dagelijkse activiteiten van kinderen. Ze veroorzaken een aantal veranderingen in schema’s, maaltijden en sociale gebeurtenissen. En hoewel veel kinderen met plezier naar deze tijd uitkijken, kan het bij kleintjes ook wat stress of verwarring veroorzaken.

Wie bijvoorbeeld familieleden of vrienden uit andere plaatsen ontvangt, plaatst de bezoekers vaak in de kamer van de kinderen, wat betekent dat ze een paar dagen hun privacy verliezen en misschien in een andere kamer met andere broers en zussen moeten slapen. Dit kan hun rust beïnvloeden met veranderingen in hun slaap en zelfs hun spel, omdat ze niet dezelfde toegang tot hun speelgoed hebben.

Kinderen ervaren ook de stress van hun ouders door het afscheid van het jaar, het kerstmenu, boodschappen doen, reizen, enz. Bovendien zijn ze soms het doelwit van boosheid die niets met hen te maken heeft, omdat volwassenen hun geduld gemakkelijker verliezen dan op andere momenten van het jaar. Daarom hebben deze schoolpauzes vaak effecten die ouders soms over het hoofd zien.

Veranderingen in de routine tijdens de feestdagen kan voor onrust zorgen bij kinderen
Met Kerstmis kunnen kinderen zich vermoeider of onrustiger voelen door de drukte van familie-uitjes of de komst van bezoek in huis, en ook meer emotioneel geladen.

Hoe pak je veranderingen in de routine aan met je kind

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat de veranderingen in de routine je kind te veel beïnvloeden.

Verander de routine tijdens de feestdagen op een betekenisvolle manier

Kerstmis is een geweldige tijd om tijd met je kind door te brengen. Je kunt ook familieplannen organiseren om het huis uit te gaan. In dit verband raden we je aan om je kind te vragen wat hij of zij graag zou willen doen en deel uit te maken van het opstellen van deze gezinsplanning. Het bevorderen van zinvolle veranderingen in de routine is ideaal.

Praten en anticiperen

Routines stellen ons in staat om te begrijpen (Spaanse link) wat er gaat gebeuren, te plannen en te anticiperen. Dus als je tijdens de vakantie van huis gaat of als er bezoek komt, is het belangrijk om van tevoren met je kind te praten en het hierover te vertellen. Zo kunnen ze de situatie verwerken en zich aanpassen.

Compenseer voor veranderingen in de routine tijdens de feestdagen

Als het kind bijvoorbeeld nooit een dutje doet omdat het vroeg naar bed gaat, kun je een rustpauze in de middag bevorderen zodat het die avond later naar bed kan. Het is geen goed idee om ze tot laat in de avond op te laten zonder te rusten, want dan zijn ze ‘s avonds uitgeput en hebben ze een slecht humeur, net als ieder ander mens. Daarom zal een goed dutje ze helpen om beter van de avondfeesten te genieten.

Regel hun dieet

Hoewel het tijd is om flexibel te zijn, moeten we niet negeren dat kinderen een bepaald evenwicht nodig hebben, omdat ze in een fase van groei en ontwikkeling zitten. Daarom moet je niet toestaan dat ze tijdens hun vakantie elke dag junkfood eten of suikerhoudende dranken drinken. Sommige uitzonderingen kunnen worden toegestaan, maar het is belangrijk om de basisrichtlijnen voor voeding niet uit het oog te verliezen.

Een meisje geniet van chocolade tijdens de feestdagen
Vooral in tijden van feestdagen is het belangrijk om op de voeding van de kleintjes te letten. Hoewel het goed is om ze wat lekkers te geven, mogen we de basisrichtlijnen voor voeding niet verwaarlozen.

Vraag hoe ze zich voelen en observeer hun gedrag

Als je kind al in staat is om zijn emoties te verwoorden, is het belangrijk om te vragen hoe hij zich voelt over de veranderingen en de plannen van je gezin. Ook hun gedrag is een indicator van hoe het kind ermee omgaat. In sommige gevallen, als je merkt dat ze erg angstig zijn, kun je wat ontspanningstechnieken toepassen, zoals diep ademhalen, om ze te helpen kalmeren en ze zelfs in slaap te laten vallen als ze erg actief zijn.

Respecteer de timing van elk kind

Feestdagen zijn speciaal omdat ze vol rituelen en tradities zitten die in gezinnen herhaald worden. In feite zijn we vaak zo gefixeerd op het uitvoeren van elke traditie dat we de echte behoeften van onze kinderen vergeten.

Is een jong kind bijvoorbeeld geïnteresseerd om tot middernacht op te blijven voor de komst van het nieuwe jaar? Sommigen misschien wel, maar anderen zullen hun bed missen en liever vroeg slapen.

Het is belangrijk dat volwassenen weten in hoeverre hun beslissingen gebaseerd zijn op hun eigen verlangens en in hoeverre ze rekening houden met de behoeften en wensen van hun kinderen. Misschien zullen ze op een gegeven moment geïnteresseerd zijn om meer deel te nemen aan deze betekenisvolle tradities, maar hen dwingen of zelfs boos op hen worden omdat ze liever gaan slapen of minder gezellig doen, zal hen alleen maar beroven van het genieten van de ware geest van Kerstmis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prado Borja, C. (2014). La importancia de las rutinas en niños de educación inicial de 3 a 5 años (Bachelor’s thesis, Quito, 2014).
  • Migliorini, L., Cardinali, P., & Rania, N. (2011). La cotidianidad de lo familiar y las habilidades de los niños. Psicoperspectivas10(2), 183-201.
  • Migliorini, Laura, Cardinali, Paola, & Rania, Nadia. (2011). La Cotidianidad de lo Familiar y las Habilidades de los Niños. Psicoperspectivas10(2), 183-201. https://dx.doi.org/10.5027/psicoperspectivas-Vol10-Issue2-fulltext-165

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.