Mijn kind twijfelt over de Kerstman: wat moet ik doen?

Als kinderen aan de Kerstman twijfelen, moeten we hun rijpheid in acht nemen en hun emoties in de gaten houden. Dit is waarom.
Mijn kind twijfelt over de Kerstman: wat moet ik doen?
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 23 april, 2024

Voor de kleintjes is Kerstmis synoniem met magie. Maandenlang kijken ze uit naar de komst van dit seizoen. Ze zijn gefascineerd door de verlichte straten en nemen enthousiast deel aan de traditionele rituelen. Hoewel het zonder twijfel het bezoek van Santa Claus of Sint Nicolaas en zijn rendieren is dat hun aandacht het meest trekt en hun fantasie vult. Naarmate ze ouder worden is het echter normaal dat ze aan de Kerstman beginnen te twijfelen. En dan weten ouders misschien niet hoe ze moeten handelen.

De laatste tijd is er enige controverse ontstaan over het nut of het nadeel van het aanmoedigen van kinderen om te geloven in het bestaan van de Kerstman en zijn rendieren. Sommige deskundigen (Engelse link) suggereren dat deze leugen de hechtingsband kan ondermijnen en het vertrouwen van kinderen in hun ouders kan aantasten. Anderen beweren juist dat dit geloof hen helpt om kwaliteiten als geduld, fantasie en zelfs redeneren en scepticisme te versterken.

Hoe dan ook, als kinderen eenmaal opgroeien met deze figuren, is het belangrijk om je voor te bereiden op het moment dat de waarheid wordt ontdekt. Wanneer is het juiste moment om het hen te vertellen? Laten we ze het zelf uitzoeken? Als ze twijfelen aan de Kerstman, wat moeten we dan zeggen? Hoe kunnen we dit belangrijke moment onder ogen zien? In het volgende artikel gaan we hierop in.

Kinderfantasie en cognitieve ontwikkeling

Mijn kind twijfelt over de Kerstman

Inzicht in de verschillende stadia van cognitieve ontwikkeling is heel belangrijk bij het aanpakken van de twijfels van onze kinderen over de Kerstman en de Drie Koningen. We moeten bedenken dat kinderen in de eerste levensjaren moeite hebben om onderscheid te maken tussen werkelijkheid en fantasie. Zo kunnen ze geloven in draken en superhelden, beweren dat hun poppen gevoelens hebben, of denkbeeldige vriendjes hebben.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat de kleintjes twijfels zullen oproepen over deze kerstfiguren. Hoewel kinderen sceptischer zijn (Engelse link) dan het lijkt, geeft het sociale weefsel dat deze tradities ondersteunt hen een groot realisme.

Naarmate kinderen groeien en volwassen worden, worden ze beter in staat om te redeneren en de fantasiewereld te onderscheiden van de echte. Vanaf zes jaar neemt dit vermogen aanzienlijk toe, en op twaalfjarige leeftijd kunnen ze het onderscheid net zo goed maken als een volwassene.

Het is op deze leeftijd dat de meeste kinderen beginnen te twijfelen, te vermoeden en verklaringen te eisen. Dit komt echter niet alleen door hun vermogen om te redeneren, maar in veel gevallen komen de vragen voort uit de opmerkingen die ze van iemand anders horen. Hoe moeten we nu handelen als dit moment aanbreekt?

Wat moet ik doen als mijn kind twijfelt over de Kerstman?

Als je kind begint te twijfelen over de Kerstman, hoeft dit niet te betekenen dat het gestopt is met geloven of dat het klaar is om de werkelijkheid onder ogen te zien. Daarom is het belangrijk voorzichtig te zijn en te proberen je kind bij te houden.

Antwoord met open vragen

Soms stellen kleintjes het bestaan van deze magische figuren niet direct ter discussie, maar stellen ze andere indirecte vragen, zoals “hoe komt de Kerstman in huis?” of “Hoe heeft de Kerstman tijd om in één nacht de wereld rond te reizen?”. In deze gevallen is antwoorden met open vragen een goede strategie.

Vraag je kind bij dergelijke twijfels wat het denkt of hoe het denkt dat de Kerstman dit allemaal bereikt. Dit legt enerzijds de bal bij hen en stelt je in staat de kwestie te ontwijken zonder tegen hen te liegen. Tegelijkertijd kun je zo de mate van cognitieve rijpheid en de mate van twijfel die je kind ervaart ontdekken.

Op basis van hun antwoorden kun je een idee krijgen hoe je verder moet gaan. In veel gevallen zijn kinderen tevreden met hun eigen uitleg en verdwijnt de twijfel in de loop van een paar maanden of jaren. Het is niet nodig om het proces te versnellen, maar respecteer liever hun timing.

Bevestig de waarheid

Als je kind aandringt of logische en volwassen redeneringen aanbiedt om het niet-bestaan van deze figuren te ondersteunen, bevestig dan de waarheid. Op dit punt biedt openlijk liegen geen enkel voordeel.

Aan de andere kant kun je waarnemen dat je kind twijfels heeft over de Kerstman, maar die bezorgdheid niet met je durft te delen. Dit komt vaak voor, want veel kinderen zijn bang om te vragen en de waarheid te ontdekken uit angst geen cadeaus te krijgen of hun ouders teleur te stellen. Wees om dezelfde reden aandachtig en bereid om dat gesprek te voeren als dat nodig is.

Begeleid het emotionele proces als er twijfels zijn over de Kerstman

Voor sommige kinderen is het bevestigen van hun twijfels over de Kerstman geen probleem. Voor anderen daarentegen kan het een sterke emotionele impact opleveren. Vooral voor degenen die de waarheid bij toeval hebben ontdekt en niet dankzij hun eigen cognitieve proces.

In elk geval is het belangrijk om het kind toe te staan zijn emoties te uiten en hem te begeleiden in zijn verdriet. Dit is inderdaad een verlies voor hen en moet niet gebagatelliseerd worden. Sta hen toe te huilen, boos te worden, of de leugen te herkauwen. Evenzo is het essentieel dat je al hun vragen over het onderwerp beantwoordt en aan hun zijde blijft terwijl ze deze nieuwe werkelijkheid integreren.

Moeder en kind genieten van de kerstversieringen

De magie van Kerstmis leeft nog steeds, zelfs als je kind twijfels heeft over de Kerstman

Zelfs als je kind zijn vermoedens heeft bevestigd en de waarheid heeft ontdekt, moet het weten dat de magie van Kerstmis nog steeds kan voortleven. Leg uit dat ze nu het geheim kunnen bewaren voor andere kinderen en kunnen helpen hun illusie in stand te houden. Iets wat vooral belangrijk is als je jonge familieleden hebt.

Herinner hen eraan dat ze hun brieven aan de Kerstman kunnen blijven schrijven als ze dat willen. En vooral dat ze nog steeds kunnen genieten van de familietijd en alle tradities die bij deze data horen. Dit is tenslotte de ware kerstgedachte.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.