Geef je kind wat het nodig heeft, het verwent hem niet

Waarschijnlijk heb je er een hekel aan om naar die 'tips' te luisteren, die je ervan beschuldigen je kinderen te verwennen en alles verkeerd te doen door 'zachtaardig' te zijn.
Geef je kind wat het nodig heeft, het verwent hem niet
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Als je moeder bent, is de kans groot dat je wel eens hebt gehoord dat je je kind verwent, ofwel omdat je iets koopt wat hij leuk vindt, omdat je je kind graag in je armen draagt, of omdat je naar zijn mening luistert en werkt met zijn emoties in plaats van altijd autoritair te zijn. Je kind geven wat het nodig heeft is echter je taak als moeder.

Je hebt echter vast ook wel eens gehoord dat je er in de toekomst spijt van zult krijgen, omdat je je kind niet onder controle kunt houden omdat hij verwend is.

Waarschijnlijk heb je er een hekel aan om naar die ‘tips’ te luisteren. Die tips die je ervan beschuldigen je kinderen te verwennen en alles verkeerd te doen door ‘zachtaardig’ te zijn. Veel mensen delen deze tips met de beste bedoelingen. Maar het is je instinct dat uiteindelijk moet beslissen wat je op een bepaald moment gaat doen. Luister daar gewoon naar.

Als een baby veel genegenheid krijgt van de ouders, dan knuffelen ze de baby, geven ze kusjes, doen ze dutjes met elkaar, enzovoort. Dit alles heeft geen negatieve invloed op de baby, eerder het tegenovergestelde. Ze zullen er veel baat bij hebben. Je kind zal echt geen deskundige manipulator worden of je domineren omdat je hem op elk moment van de dag alle liefde geeft die je voor hem voelt.

Geef je kind wat het nodig heeft

Je kind moet je kunnen voelen en van je houden

Om een stabiele emotionele band met de ouders te kunnen creëren, moeten baby’s hun ouders elke dag voelen, weten dat je er bent om ze te beschermen en ze veiligheid en emotioneel comfort te bieden. Dit zal hen helpen zich op een gezonde manier te ontwikkelen en niet als een soort tiran zoals veel mensen denken. Een baby heeft je nodig. De regels en grenzen komen later, maar liefde geven zal ze nooit verwend maken.

Een baby is niet gewend aan de buitenwereld, terwijl hij zich zo beschermd voelde in de buik van zijn moeder. De buitenwereld is het tegenovergestelde van comfort: er zijn geluiden, veel stemmen, licht, een onzekere sfeer, overal mensen…

Alles is overweldigend en baby’s zijn bang. Ze hebben de zekerheid van het bekende nodig. De veiligheid van een moeder die aan hun zijde staat, die indien nodig onmiddellijk zal verschijnen.

Daarom is de stem van een moeder ook zo belangrijk voor een baby. Net als haar geur, haar huid, haar glimlach en al haar liefde. Wanneer een moeder haar baby de liefde geeft die hij nodig heeft, begint ze een heel speciale emotionele band te ontwikkelen waarbij de angsten en onzekerheden van de baby beginnen te verdwijnen.

Je kind weet dat zijn vader en moeder aan zijn zijde staat, om te allen tijde voor hem te zorgen. Op die manier lijkt het erop dat deze vreemde wereld zo slecht nog niet is.

Baby slaapt lekker bij mama

Je loopt echt geen risico

Nee, maak je maar geen zorgen als je je baby alles wilt geven wat hij nodig heeft. Je loopt echt geen risico. Je zorgt er alleen voor dat je kind zich veilig en gelukkig voelt om bij de familie te horen die van hem houdt. De eerste paar maanden van het leven zijn de belangrijkste in de ontwikkeling van een klein mens. Daarom moet je er zijn voor je baby en hem alle liefde geven die hij van jou nodig heeft.

“Ik geloof in liefde op het eerste gezicht omdat ik een moeder ben.”
-Anoniem-

Bij de geboorte is je baby in alle opzichten helemaal afhankelijk van jou. Maar die afhankelijkheid zal niet hun hele leven zo zijn. Beetje bij beetje, naarmate ze ouder worden, zullen ze je hun onafhankelijkheid tonen die je moet respecteren, aanmoedigen en begeleiden.

Je kind zal niet zijn hele leven baby zijn. Daarom is het belangrijk dat je geniet van deze mooie fase die het leven je geeft.

Je hoeft je kind niet te laten huilen in de wieg, je moet dit zelfs helemaal niet doen. Pak je kind vast en houd hem vast tot hij gekalmeerd is en weet dat je aan zijn zijde bent, zodat alles goed gaat. Als je je baby in je armen hebt, zullen jullie allebei gelukkiger zijn.

Er zal in de toekomst echt geen ramp gebeuren, je kind zal geen deskundige manipulator worden… Hij zal alleen weten dat hij een moeder en vader heeft die weten hoe ze hem alle liefde geven die hij verdient: jullie onvoorwaardelijke liefde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.