9 Sleutels om je kind gerust te stellen tijdens een injectie

Om je kind gerust te stellen tijdens de injectie, is het belangrijk dat je probeert kalm te blijven om dat gevoel op je kind over te brengen.
9 Sleutels om je kind gerust te stellen tijdens een injectie

Laatste update: 14 februari, 2022

Tussen al het nieuws over de pandemie, Covid-19-vaccins en andere inentingen, zijn kinderen zich tegenwoordig veel meer bewust van bepaalde gezondheidsproblemen dan ooit tevoren. Maar hoewel dit zijn voordelen heeft, brengt het ook de beheersing van complexe emoties met zich mee, zoals angst, bezorgdheid en onzekerheid over een injectie.

Een van de zorgen die kinderen zich bijvoorbeeld maken heeft te maken met de injecties zelf: “Hoe zal de prik zijn?” “Zal ik pijn voelen?” “Wat als het een paar dagen pijn doet?” Deze en andere zorgen kunnen vaak opduiken en daarom geven we je vandaag enkele tips om je kind gerust te stellen als het tijd is voor een injectie.

Hoe stel je je kind gerust tijdens een injectie?

A child who's covering his eyes during an injection.

De bedoeling van deze aanbevelingen is je de nodige hulpmiddelen aan te reiken om je kinderen gerust te stellen, ze emotionele zekerheid te geven en ze nog een belangrijke boodschap mee te geven. Namelijk, het belang van zelfzorg en verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van anderen.

Dat gezegd hebbende, let op de volgende sleutels om je kind gerust te stellen tijdens een injectie.

1. Toon kalmte, sereniteit en vertrouwen

Emoties zijn besmettelijk en worden van ouders op hun kinderen overgedragen. Als jij angstig en ongeduldig overkomt, zal je kind dat oppikken en zich mogelijk net zo gaan voelen.

2. Leg uit wat er gaat gebeuren en waarom het belangrijk is die injectie te krijgen

Een heel belangrijke strategie is anticipatie. Daarvoor moet je het scenario zo realistisch mogelijk maken om verrassingen te voorkomen. In geen geval mag je dus tegen je kind liegen of het belang van de gebeurtenis bagatelliseren.

3. Vraag naar de emoties van je kind voordat het een injectie krijgt

Maak van de gelegenheid gebruik om op hun emoties in te werken en vraag hen waar ze bang voor zijn, hoe ze zich voelen en of er iets is waar ze zich zorgen over maken. Zo zul je de angsten van je kind namelijk beter kunnen begrijpen en hem beter kunnen helpen. Vaak herscheppen kinderen beelden in hun hoofd van wat ze op televisie zien of van de ervaring van een klasgenootje.

Je kunt ze ook vragen welke dingen ze denken die hen zouden helpen zich beter te voelen. Soms is het vasthouden van de hand van je kind of het aanmoedigen van huid-op-huid contact al voldoende. Laat je kind je vertellen wat het nodig heeft.

Vermijd negatieve opmerkingen zoals “het zal geen pijn doen” of “je bent te oud om te huilen”. Dit ontkracht hun manier van voelen en ervaren van wat hen overkomt. Bovendien zal het er waarschijnlijk toe leiden dat ze hun emoties opkroppen en jou geen ruimte geven om hen te helpen. Je moet weten dat er, afhankelijk van hun leeftijd, bepaalde angsten te verwachten zijn en dat je die met veel geduld moet benaderen.

4. Herzie de manier waarop je thuis grenzen stelt

Vaak worden ze gebruikt onder dreigementen als “als je je misdraagt, neem ik je mee om een injectie te halen”. Dit soort situaties wekt angst en nervositeit bij kinderen op en verhoogt alleen maar de stress van de situatie.

5. Praat, indien mogelijk, eerst met het medisch of verplegend personeel

Vraag om hun medewerking en leg uit waar je kind bang voor is. Veel aspecten van de omgeving zijn namelijk van cruciaal belang voor de kalmte van je kind en het is de moeite waard te proberen ze te beperken. Vraag tegelijk naar strategieën om de pijn te verminderen, zoals je baby of peuter toestaan borstvoeding te geven terwijl de injectie gegeven wordt.

6. Gebruik spelletjes om angsten te beheren

Doe spelletjes die fantasieën en angsten die met de situatie te maken hebben nabootsen. Probeer je kleintje bijvoorbeeld doktertje te laten spelen met zijn poppen en laat hem via deze activiteit zijn emoties en ervaringen beheren.

7. Breng een knuffel mee

Neem hun lievelingsspeelgoed of geliefd voorwerp mee om ze zekerheid te geven of om ze af te leiden. Probeer ook een liedje of een andere stimulans waarmee ze de aandacht kunnen verleggen tijdens dat verontrustende moment.

8. Vraag je kind hoe het zich voelt na het krijgen van de injectie

Als ze zich goed voelen, kun je ze mee uit nemen voor een ijsje of een wandeling. Zo blijven ze niet achter met de bittere ervaring van wat ze net meemaakten. Ze zullen zich daardoor meer aangemoedigd voelen.

9. Versterk hun positieve gedrag

Laat ze weten dat ze heel dapper zijn dat ze een injectie krijgen en feliciteer ze met hun goede gedrag en medewerking.

A nurse giving a baby a vaccine while she holds a teddy bear.

Bevorder emotionele beheersing van jongs af aan

Kinderen begeleiden bij het beheersen van hun emoties (Spaanse link) is de sleutel tot hun huidige en toekomstige welzijn. Leer je kind dat het oké is zich zo of zo te voelen en dat hij of zij iets kan doen om het ongemak te verbeteren. Het geeft ze de middelen om hun angsten onder ogen te zien en er niet passief of verlamd tegenover te blijven staan.

In de eerste levensfasen ontstaan angsten door zaken die voor veel volwassenen onbeduidend lijken. Het is echter van cruciaal belang hun stem niet te ontkennen of te negeren en hen te steunen om hun emoties altijd te uiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Estrada, M. R. B., & Martín, M. M. (2009). Educación en valores y educación emocional: propuestas para la acción pedagógica. Teoría de la Educación. Educación y Cultura en la Sociedad de la Información, 10(2), 263-275.
  • Heras Sevilla, D., Cepa Serrano, A., & Lara Ortega, F. (2016). Desarrollo emocional en la infancia. Un estudio sobre las competencias emocionales de niños y niñas. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología., 1(1), 67.
  • Pérez Escoda, Nuria, & Filella Guiu, Gemma. (2019). Educación emocional para el desarrollo de competencias emocionales en niños y adolescentes. Praxis & Saber, 10(24), 23-44. Disponible en: https://doi.org/10.19053/22160159.v10.n25.2019.8941

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.