Gezond trick-or-treating tijdens Halloween

Het Halloween seizoen kan de mondgezondheid van kinderen in gevaar brengen. Dit is hoe je gezond kunt genieten van langs de deuren gaan.
Gezond trick-or-treating tijdens Halloween
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 23 april, 2024

Een van de meest verwachte feestdagen voor kinderen komt eraan: Halloween ! ‘Trick-or- treating’ is een moment van veel snoepen en plezier, maar het is ook een ongezonde situatie. Kunnen we ook gezond trakteren tijdens Halloween?

Steeds meer landen nemen dit Amerikaanse gebruik over, waarbij kinderen zich verkleden en in hun buurt snoep op gaan halen, al blijven velen dit gewoon doen tijdens Sint-Maarten. Maar het consumeren van grote hoeveelheden zoete, kleverige producten is nogal schadelijk voor de mondgezondheid en de algemene gezondheid. Dus rijst de vraag: is gezond ‘trick or treating’ mogelijk?

Suiker in de mond bevordert de proliferatie van schadelijke bacteriën die gaatjes en gingivitis veroorzaken. Als de mondhygiëne onvoldoende is en de hoeveelheid snoep wordt opgevoerd, produceren deze kiemen zuren die de tanden vernietigen en het tandvlees ontsteken.

Als je voor de mond van je kleintjes wilt zorgen, moet je weten dat ze het feest en de pret niet hoeven te missen. In dit artikel delen we enkele tips en alternatieven voor je kinderen om gezond te kunnen genieten van Halloween.

Tips om de tanden van je kinderen te verzorgen tijdens Halloween

Als je kleintjes hun kostuums en hun tas al hebben klaargemaakt om langs de deuren te gaan, is het belangrijk om wat afspraken met ze te maken zodat het trick or treating gezond verloopt. Dit zijn enkele tips die je kunt gebruiken om je kind van het feest te laten genieten zonder zijn mondgezondheid in gevaar te brengen

Geen eetbuien

leg het kind uit dat het tijdens het uitje het beste is om het verzamelde snoep niet meteen op te eten. Als ze terugkomen, kunnen ze alles wat ze verzameld hebben tellen en is het gemakkelijker om het soort snoep in te delen en hun inname te rantsoeneren.

Rond lunches en diners zijn de beste tijd om van hun buit te genieten

Tijdens maaltijden maken onze monden meer speeksel aan, waardoor de beschermende en mondreinigende werking ervan toeneemt.

Pas op met snacken

De hele tijd snoep eten, tussen de maaltijden door en geïsoleerd, veroorzaakt een constante zuurgraad in de mond die leidt tot de vernietiging van de tanden.

Vermijd snoepgoed dat plakkerig is of moeilijk afbreekt

Snoepjes die kauwbaar zijn en plakken blijven lang op de tandoppervlakken zitten. Evenzo doen harde snoepjes of lolly’s er lang over om af te breken. Suiker gedurende lange tijd in de mond bevordert de verspreiding van bacteriën en de vernietiging van tanden en kiezen.

Drink veel water

Zo wordt de mond gespoeld en gereinigd na het eten van zoetigheid. Suikerhoudende dranken en frisdranken daarentegen zijn geen goed idee, omdat ze meer zuur en zoetigheid toevoegen.

Pas op voor vampiergebitten

Het is gebruikelijk dat kleintjes plastic gebitsstukken dragen die het uiterlijk van een vampier geven. Ze te lang dragen kan echter het tandvlees van je kind irriteren. Het ideale is om die enge foto te maken en ze dan weg te leggen.

Probeer het tandenpoetsen niet te verwaarlozen

Laat de viering je er niet toe brengen de mondhygiëne van je kind te verwaarlozen. Je moet hun mond goed schoonmaken elke keer dat ze snoep eten.

Een kind verkleed als vampier
Om voor het gebit van je kind te zorgen tijdens Halloween, zul je de consumptie van snoep moeten verminderen en fractioneren. Ook kan een vampiergebit de mond van je kind aantasten als het die te lang draagt.

Kies commercieel snoep goed uit voor een gezonde trick-or-treating tijdens Halloween

Hoewel het meeste industriële snoep schadelijk is voor de mondgezondheid, zijn er sommige producten die schadelijker zijn dan andere. Snoep dat veel zoetstoffen of zure stoffen bevat en een kleverige of zeer harde consistentie heeft, moet worden weggegooid, of op zijn minst worden beperkt.

Voor gezond trick or treating is de beste optie om zelfgemaakte alternatieven met gezonde ingrediënten te bereiden. Toch, als je ervoor kiest je toevlucht te nemen tot het kopen van traktaties, zijn er enkele minder schadelijke opties, zoals de volgende:

 • Chocoladerepen: pure chocolade met de puurste cacao en de minste suiker zijn ideaal.
 • Suikervrije kauwgom.
 • Chocoladechips: deze zijn ook een zoete optie die helpt de tanden te beschermen door de speekselproductie te stimuleren. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat ze geen suiker bevatten.
 • Koekjes met weinig suiker: granen, granola, mueslirepen, gedroogd fruit, fruitstukjes, of popcorn kunnen minder schadelijke opties zijn.

Zelfgemaakte alternatieven voor een gezond Halloween

Als het gaat om het bereiden van gezonde traktaties voor trick or treating, kun je het beste op zoek gaan naar zelfgemaakte alternatieven. We delen wat ideeën met je, zodat je aan de slag kunt en een paar gezonde, lekkere en leuke verrassingen voor de kinderen kunt klaarmaken:

 • Halloween mandarijnen: met een permanente stift kun je enge gezichten op de fruitschillen schilderen.
 • Griezelige aardbeien: pluk en was aardbeien. Doop ze dan in pure of witte chocolade. Hoe meer de coating druipt, hoe spookachtiger ze eruit zullen zien. Als ze koel zijn, kun je het gezicht van het spook tekenen met roomkaas of chocoladesaus.
 • Dode ogen: een paar doormidden gebroken gekookte eieren kun je omtoveren tot griezelige dode ogen. Verwijder de dooier en vul de ruimte met guacamole. Olijven en reepjes rode paprika kunnen worden gebruikt om pupillen en aders te simuleren.
 • Bananenspoken: snijd bananen doormidden en versier ze met chocoladesnippers om ze op spoken te laten lijken.
 • Horror jello: je kunt gelatine bereiden en vormpjes vullen met Halloween-motieven, zoals vleermuizen, pompoenen of spinnen. Je kunt ze maken met yoghurt, melk of sap en serveren met stukjes fruit.
 • Spookachtige meringues: door meringues te maken met eiwit en een beetje zoetstof (Spaanse link) kun je op een makkelijke en gezonde manier spoken verkrijgen. Twee chocoladesnippers kunnen dienen als ogen.
Zelfgemaakte gezonde hapjes tijdens Halloween
Zelfgemaakte uitwerkingen zijn de beste alternatieven om tijdens Halloween voor de mondgezondheid van je kleintje te zorgen. Je kunt gezonde voedingsmiddelen kiezen en ze versieren op een manier die even eng als leuk is.

Trick-or-treat verantwoord

Halloween is een van de favoriete feestdagen van kinderen. Ze verkleden zich, hebben plezier en eten de dingen waar ze van houden – vooral snoep. Maar opletten wat ze eten en hoe ze eten is de verantwoordelijkheid van de volwassenen die voor hen zorgen. Met de tips die we hier hebben gegeven, kun je je kleintjes begeleiden op deze feestdag en tegelijkertijd voor hun gezondheid zorgen.

Tot slot raden we je aan een routinecontrole bij je kindertandarts te overwegen zodra de Halloween-festiviteiten voorbij zijn. Met controles kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen en onmiddellijk behandelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Edgar, M. Análisis de los efectos positivos de masticar chicle sin azúcar sobre la salud bucal.
 • Guerra, M. H., Rondón, N. D., Zamudio, I. C., & Hoffmann, I. M. (2018). Hábitos alimenticios y su relación con la caries de la primera infancia. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica30(2), 60-68.
 • Alejos de Domingo, A. (2018). Edulcorantes o azúcar: efectos sobre la salud.
 • Bergara Chapilliquien, E. P. (2020). Dieta y caries dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Chandrasekhar, H., Ravindran, V., & Ganapathy, D. (2019). Influence of modern food varieties in dental caries among schoolchildren. Drug Invention Today12(10).
 • Nimbulkar, G., Parida, R., Chhabra, K. G., Deolia, S., Reche, A., & Patel, S. (2020). Dark Chocolates: Friend or Foe–A Review. European Journal of Molecular & Clinical Medicine7(07), 2020.
 • Massoud, R., Zoghi, A., & Makki, F. S. M. Chocolate and its beneficial health effects.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.