4 tips om je 2-jarige te kunnen begrijpen

4 tips om je 2-jarige te kunnen begrijpen
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Elke vader of moeder spreekt over het tweede levensjaar als een moeilijke of zelfs ontmoedigende fase in het leven van hun kinderen. De waarheid is dat het een onmogelijke missie kan zijn om je 2-jarige kind te begrijpen. Voor degenen die dit stadium nog niet hebben bereikt lijkt dit misschien overdreven. Maar degenen die het hebben meegemaakt zullen perfect begrijpen waar we over praten.

Het probleem is dat we het op de verkeerde manier aanpakken. “Het is een kwestie van de juiste houding hebben.” Dat is iets wat ouders die deze gevechten hebben ervaren zullen bevestigen. Het is onmogelijk de bijzondere wereld van een kind te begrijpen door middel van het gezichtspunt van een volwassene. Als volwassenen moeten we flexibeler zijn.

En met een goede reden. Nu is het gewoon zo dat op deze leeftijd, kinderen niet de mogelijkheid hebben zichzelf in andermans schoenen te verplaatsen. En ze kunnen de gevolgen van hun acties nog totaal niet inschatten. Maar de toekomst van deze kleine hangt af van onze reacties als ouders.

Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips om je twee jaar oude kind beter te begrijpen. Alleen dan zul je in staat zijn om deze periode onder ogen te zien die de nachtmerrie van elke ouder kan worden.

Creëer een afstand tussen de actie van je kind en je eigen reactie

Anoniem

4 tips om je 2-jarige te begrijpen

Lachend 2-jarig meisje

Je kind begrijpt geen grenzen

In deze tijd gaat het allemaal om het verleggen van sociale normen. Kleintjes testen hun ouders. Ze zoeken de grenzen op. Zij bestuderen wat er gebeurt als ze tegen een tafel schoppen. Ze spelen met hun eten, ze strooien hun speelgoed door de hele kamer en weigeren het op te ruimen. Ze gooien dingen op de grond, ze doen hun schoenen uit en ze trekken zelfs hun kleren uit. Een kind kan steeds opnieuw beloven dat zij het niet meer zullen doen, maar het zijn dwangmatige recidivisten. Je kind speelt, analyseert waar de grens is als een manier om zich versterkt en gewaardeerd te voelen. De beste optie is om het wangedrag te negeren en het gedrag alleen te bekrachtigen wanneer zij gehoorzaamt.

Je kind begrijpt de dimensie van straf niet

Vaak heb je het gevoel dat het onmogelijk is om je 2-jarige te begrijpen. Simpel gezegd, zij heeft al je geduld opgebruikt, zij heeft je uitgeput en nu weet je niet meer wat je moet doen. Wanneer je haar bedreigt, lijkt het haar niet veel te kunnen schelen. Maar wanneer je je bedreigingen nakomt dan verandert zij in een stortvloed van tranen. Als je denkt dat je kind je niet begrijpt of geen onderscheid kan maken tussen negatief en positief dan heb je het mis. Zij kent gewoon de gevolgen van haar acties niet, noch wat de hardheid van een straf inhoudt. Stel de gevolgen niet uit. Handel onmiddellijk zodat zij de relatie tussen oorzaak en gevolg kan observeren.

Je kind reageert met een stalen gezicht in plaats van dankbaarheid te tonen

Omdat je kind niet weet hoe zij moet delen, besluit je haar een ​​geschenk te geven – het speelgoed waar zij altijd om vecht met haar neven, nichten en vrienden. Laat de reactie van je kleintje op deze enorme verrassing je verbaast achter? Maak je geen zorgen, het is niet dat zij niet gelukkig is. Het komt voor haar gewoon onverwachts. Zij wordt overweldigd door nieuwe gevoelens die zij nog nooit eerder heeft gevoeld: dankbaarheid en immens geluk. In dit geval is het enige wat je kunt doen wachten tot je kind opgroeit, zodat je van haar vreugde kunt genieten wanneer zij iets ontvangt dat zij graag wil hebben.

Antwoorden waardoor je je met lege handen voelt staan

Als je kind, ondanks spraakzaam te zijn, alleen reageert op concrete vragen, ontspan dan. Dit is een normale reactie op deze leeftijd. Het is moeilijk voor je kind om samen te vatten of te analyseren wanneer zij wordt geconfronteerd met meer ‘open’ vragen die verdere ontwikkeling vereisen. Daarom, omdat zij niet weet hoe te prioriteren of ze weet niet waar te beginnen, kiest ze voor stilte. De oplossing is eenvoudig: maak je vragen specifieker en minder open. Een ander veel voorkomend antwoord op onze vragen is “Wat?” Maak je geen zorgen. Je kind vraagt ​​gewoon om meer tijd om de vraag te verwerken. Haar aandacht is vluchtig en zij is zeer snel afgeleid op deze leeftijd. Vestig haar aandacht op je vraag en praat langzaam.

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om je 2-jarige te begrijpen

Jongen speelt met blokken

Zoals je kunt zien, heeft elk gedrag van je kleintje een reden. Probeer kalm te blijven om je 2-jarige te kunnen begrijpen. De oplossing voor de details die ons als ouders vaak laten wanhopen zijn veel eenvoudiger dan je denkt!

We hebben het over ‘de verschrikkelijke twee’ en behandelen deze tijd als een gecompliceerde en gevreesde fase. Echter, met een beetje geduld, wilskracht, toewijding en opoffering zal je merken dat dit stadium doorkomen verre van onmogelijk is. Dus hoe zit het met jou, mama? Kun je je identificeren met deze problemen? Welke oplossing heb je gevonden voor de veelvoorkomende problemen in deze fase? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Piaget, T. D. D. C. (2007). Desarrollo Cognitivo: Las Teorías de Piaget y de Vygotsky.
  • Etxebarria, I. (2003). Las emociones autoconscientes: culpa, vergüenza y orgullo. EG Fernández-Abascal, MP Jiménez y MD Martín (Coor.). Motivación y emoción. La adaptación humana, 369-393.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.