6 tips om luiheid bij kinderen te voorkomen

De volgende tips zullen helpen bij een probleem waar alle ouders mee te maken krijgen: luiheid bij kinderen
6 tips om luiheid bij kinderen te voorkomen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 25 november, 2018

Verveling en luiheid bij kinderen is een groot probleem voor ouders. Dit onderwerp heeft veel te maken met het type onderwijs dat een kind krijgt.

Als ouders is het onze verantwoordelijkheid om onze kinderen te leiden, te motiveren en om grenzen te stellen. Om luiheid bij kinderen tegen te gaan, is het belangrijk om hen te doen inzien dat hard werken en moeite doen, nodig is om hun doelen te bereiken.

Het je kinderen zo gemakkelijk mogelijk maken zou niet je uitgangspunt moeten zijn. Integendeel, dit kan bijdragen aan de luiheid bij kinderen.

Hoewel het een tijdelijk iets is, kunnen we niet ontkennen dat een gebrek aan motivatie bij kinderen erg vaak voorkomt.
Wanneer hier tussen ouders en kind openlijk over gepraat wordt, kan dit gedrag toelaatbaar zijn. Op het moment dat je in gesprek gaat met je kind, wees dan niet veroordelend en maak je niet te druk.

Wanneer je je kinderen constant gebruik laat maken van technologie, raken ze gewend aan onmiddellijke bevrediging zonder moeite te doen. Dit creëert een probleem.

Technologie heeft de neiging om onze kinderen te gemakkelijk te entertainen. Daardoor draagt het bij aan het verschijnen van luiheid bij kinderen.

Mogelijke gevolgen

Luiheid bij kinderen kan serieuze gevolgen hebben, zoals:

  • Vertragingen met leren.
  • Niet meer de gewoonte hebben om ergens voor te werken
  • Verminderde interesse in studies.
  • Slaapproblematiek

6 tips om luiheid bij kinderen tegen te gaan

Om dit soort gedrag tegen te gaan, willen we je wat tips geven. De volgende ideeën zullen je helpen om deze problemen aan te pakken:

1. Evalueer jezelf

Wanneer je zelf lui bent, is het waarschijnlijk dat je kind dit ook zal worden. Evalueer jouw eigen gedrag. Jouw gewoontes zullen de gewoontes zijn die je kind als vanzelfsprekend overneemt.

Evalueer jezelf als je luiheid bij kinderen tegen wil gaan

2. Werk samen met je kinderen

De beste manier om je kinderen een goede werkhouding mee te geven is door met hen samen te werken. Leer je kinderen hoe ze dingen met plezier kunnen doen.

Laat hen zien hoe je op de juiste manier je doelen kan bereiken. Hierdoor zullen ze zich bevredigd voelen wanneer ze iets voor elkaar hebben gekregen.

Breng je kinderen het belang van hard werken bij. Deze houding zal hen veel voordelen bieden gedurende hun leven. 

Het is belangrijk om de tijd te nemen om je kinderen te leren hoe ze moeten werken. Sta ze bij wanneer ze hun eigen projecten uitvoeren.

3. Bemoedig het gevoel van betrokkenheid van je kind

Een goed gevoel van betrokkenheid is een waardevolle eigenschap. Wanneer een kind zich 100% betrokken voelt, zal het meer moeite doen. Of het nu een doel, een taak of een baan is.

Een gebrek aan betrokkenheid is een van de eerste stappen in de richting van onafgemaakte of slechte uitgevoerde taken. Dit is natuurlijk een symptoom van luiheid bij kinderen.

4. Geef je kinderen niet alles wat ze graag willen 

Een van de beste lessen die je je kinderen kan leren is dat ze moeite moeten doen voor datgene wat ze graag willen. Dit betekent dat je in vele gevallen nee zal moeten zeggen, wanneer je kind je ergens om vraagt.

Natuurlijk is het vaak moeilijk om nee te zeggen tegen je kind. Dit is zeker het geval, wanneer ze om iets positiefs vragen.

Maar je kan de wensen van je kinderen niet elke dag vervullen, wanneer er vanuit hun kant geen betrokkenheid is.

Soms is het het beste om nee te zeggen. Wanneer je kind iets echt graag wil, geef hem dan de kans om er moeite voor te doen dit te krijgen. Uiteindelijk, zal je kind leren wat de waarde is van een persoonlijk offer.

5. Laat hem taakjes doen

Helpen met huishoudelijk taken is een van de beste manieren om je kinderen van jongs af aan de waarde van hard werken bij te brengen.

Kies taken die bij hun leeftijd passen en waarvan je weet dat je kind dit ook voor elkaar kan krijgen.

Bijvoorbeeld het opmaken van het bed, de tafel dekken of afwassen. Ook het buitenzetten van het vuilnis of het dweilen van de vloeren zijn hier voorbeelden van.

Wanneer je alles voor je kind doet, ontzeg je hem de mogelijkheid om basistaken te leren. Tegelijkertijd, geef je hiermee een signaal af dat je kind hiervoor niet geschikt is.

Luie mensen praten altijd over wat ze zullen gaan doen; degene die echt dingen doen hebben niet eens de tijd om te praten over wat ze doen.
Goethe

6. Geduld en voorzichtigheid

Met het oog op het gebrek aan motivatie van je kind, is het van belang om voorzichtig doch streng te zijn. Wanneer je ziet dat je kind in hetzelfde patroon valt, wees dan voorzichtig en bied zonder angst je hulp aan.

Geduld en voorzichtigheid zijn belangrijk om luiheid bij kinderen tegen te gaan

Motivatie

Soms maken we de fout te geloven dat onze kinderen lui zijn, terwijl ze eigenlijk gewoon een gebrek aan de juiste motivatie hebben.

Het opzetten van een systeem van beloningen voor resultaten kan meteen een effect hebben op het gedrag van je kind.

Onthoud echter dat beloningen weinig bijdragen aan het creëren van oprechte interesse als het gaat om het bereiken van doelen op de lange termijn.

Wat kan je doen om je kinderen te motiveren? 

  • Ondersteun hun interesses.
  • Overtuig hen ervan om moeite te doen.
  • Moedig ze aan en waardeer de dingen die ze bewerkstelligen.
  • Leg de nadruk op hun sterke punten.
  • Heb geduld.

Zoals je ziet, de sleutel tot succes bij het vermijden van luiheid bij kinderen is het bieden van een goede opvoeding.

Door slechte gewoontes te bemoedigen, of hen het leven te simpel te maken, voeden we enkel volwassenen op die later niet geschikt zijn om echt te gaan voor wat ze graag willen.

Om gemotiveerde en hardwerkende kinderen op te voeden, is er niets beters dan jouw aanwezigheid en begeleiding. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.