Rivaliteit en genegenheid tussen broers en zussen

De relatie tussen broers en zussen is hun hele leven lang van levensbelang. Daarom is een van de belangrijkste taken waar ouders mee worden geconfronteerd hun kinderen met dit vooruitzicht op te voeden. Met andere woorden, ouders moeten hun kinderen helpen bij het gevoel van rivaliteit en genegenheid tussen broers en zussen. Op deze manier ontstaat er een warme en positieve broederlijke relatie.
Rivaliteit en genegenheid tussen broers en zussen
Natalia Cobos Serrano

Geschreven en geverifieerd door de sociaal pedagoog Natalia Cobos Serrano.

Laatste update: 22 december, 2022

Rivaliteit en genegenheid tussen broers en zussen is een gezinskwestie die bij ouders grote zorgen kan baren. Er is geen twijfel aan dat de relatie tussen broers en zussen buitengewoon belangrijk is. Dit geldt ongeacht of broers en zussen een goede of slechte relatie hebben.

Een warme en positieve relatie tussen broers en zussen biedt niet alleen een belangrijk verband voor leerontwikkelingen. Het vertegenwoordigt ook een van de meest bijzondere en onvervangbare relaties die iemand kan hebben. 

Rivaliteit en genegenheid tijdens de kindertijd en puberteit

Rivaliteit tussen broers en zussen in de kindertijd

De dynamiek van familierelaties verandert ongetwijfeld en onvermijdelijk met de komst van een nieuwe broer of zus. Deze veranderingen hebben een groot effect op oudere broers of zussen.

Wanneer een nieuwe baby arriveert, kunnen oudere broers en zussen hun hechtingsgedrag met hun ouders veranderen. Over het algemeen neemt het hechtingsgedrag toe en krijgt de oudere broer of zus een zekere rivaliteit met het nieuwe gezinslid.

Borstvoeding is zonder twijfel een vermoeiende fase die de slaaproutines van een moeder beïnvloedt, vooral tijdens de eerste maanden. Moeders zijn in deze fase vaak uitgeput, wat hun relatie met hun oudere kinderen beïnvloedt.

Natuurlijk hebben ze niet dezelfde tijd, geduld of energie om zich te wijden aan de oudere broers en zussen als voorheen. Als gevolg hiervan hebben grote broers en zussen de neiging om hun eisen te verhogen in een poging verloren terrein terug te winnen.

Genegenheid tussen broer en zus

Met de komst van een pasgeboren baby kan de opvoeding door de ouders van oudere broers en zussen ook veranderen. Hun eisen worden hoger, en dus ook de straffen. Wanneer ze dit beseffen, beginnen oudere broers en zussen jaloezie te ervaren.

Dit kunnen ze uiten door negatief gedrag naar ouders of door een reeks protesten. Bijvoorbeeld: eten weigeren, niet naar school willen, overgeven en slaapproblemen. Echter, hun gedrag ten opzichte van hun nieuwe broer of zus lijkt tegenstrijdig te zijn. Enerzijds kan er acceptatie zijn (knuffels, kusjes) en anderzijds afwijzing (agressie).

Volgens kinderpsychologe Talia Velasco is deze tegenstrijdige houding een weerspiegeling van twee tegenstrijdige emoties. Enerzijds ervaren oudere broers en zussen jaloezie. Tegelijkertijd voelen ze ook een sterke aanhankelijke band met hun kleine broertje of zusje. 

Rivaliteittussen broers en zussen in de pubertijd

Als de puberteit aanbreekt, kunnen broers en zussen ook in conflict komen. Dit geldt zelfs voor kinderen die als kind een liefdevolle en vreedzame relatie hebben gehad. Een van de oorzaken van deze afstand tussen broers en zussen heeft te maken met het zoeken naar meer autonomie en intimiteit binnen het gezin. Tegelijkertijd kan de dynamiek tussen broers en zussen ook veranderen als gevolg van een verschil in interesses wanneer de oudere broer of zus de puberteit bereikt.

In veel gevallen weigert de oudere broer of zus om met de jongere om te gaan of om mee te spelen. Echter, de jongere broer of zus zal juist proberen de aandacht van de oudere broer of zus te trekken. Dit zal uiteindelijk veel ergernis veroorzaken.

Genegenheid tussen broers en zussen

Jaloezie en rivaliteit komen vaak voor tijdens de kindertijd. Beetje bij beetje komen broers en zussen echter tot een speciale en exclusieve relatie. Deze relatie tussen broers en zussen is heel anders dan de relatie die ze met hun ouders hebben. Bovendien zal de rivaliteit tijdens de puberteit geleidelijk verdwijnen als kinderen tijdens hun kinderjaren solide, liefdevolle relaties aangaan.

Broers en zussen brengen hun hele leven vele uren per dag en veel tijd samen door. De relatie tussen broers en zussen is waarschijnlijk een van de meest langdurige, als het gaat om hechte relaties. Daarom zullen ze vele momenten van geluk en pijn delen.

Mary Ainsworth beschrijft een reeks observaties met betrekking tot de band tussen broers en zussen:

  • Oudere broers en zussen bieden zorg die vergelijkbaar is als die van een moeder.
  • Broers en zussen helpen en troosten elkaar in afwezigheid van hun ouders.
  • Broers en zussen dienen als basis om elkaar te verkennen.
  • De angst die verband houdt met verlatingsangst neemt af in de aanwezigheid van een broer of zus.
  • Wanneer een dierbare verloren gaat, is het rouwproces gemakkelijker wanneer er een broer of zus aanwezig is.
  • Het naar school gaan is makkelijker als twee broers of zussen samen zijn.

Zussen functioneren als vangnetten in een chaotische wereld door er simpelweg voor elkaar te zijn.

Hebben ouders invloed als het gaat om rivaliteit en genegenheid tussen broers en zussen?

In hun onderzoek naar de relatie tussen broers en zussen en hun impact op de ontwikkeling van kinderen, toonden Nina Howe en Holly Rechia aan hoe belangrijk het is dat ouders ontwikkelingstechnieken toepassen. Deze technieken moeten passen bij de leeftijd van hun kinderen.

Volgens hun onderzoek leren de technieken die ouders gebruiken om conflicten tussen broer en zussen aan te pakken, hoe ze met anderen kunnen opschieten. Bij de verschillende ouderlijke technieken maken Howe en Rechia een onderscheid tussen constructieve en negatieve technieken. Positieve benaderingen omvatten handelingen om conflicten op te lossen. Destructieve benaderingen gebruiken methodes zoals geweld en agressie.

Rivaliteit tussen broer en zus.

Ouders dragen vaak en onvrijwillig bij aan rivaliteit tussen broers en zussen. Bijvoorbeeld, als ze constant vergelijkingen maken tussen hun kinderen. Dit is een verkeerde boodschap aan kinderen en tieners.

Ze zien dat ze aan een bepaalde norm moeten voldoen om de genegenheid van hun ouders te verdienen. Dit, in plaats van zichzelf te kunnen zijn. Tegelijkertijd raakt het zelfbeeld van het kind beschadigd. Ze ontwikkelen gevoelens van wrok jegens hun broer of zus die wel aan de norm lijkt te voldoen.

Rivaliteit en genegenheid: conclusie

Het is een bekend feit dat de relatie tussen broers en zussen complex is en elke relatie is uniek. Er zijn broers en zussen die een sterke, positieve band hebben. Anderen kunnen juist een verbroken relatie hebben.  Het is de taak van ouders om hun kinderen in de opvoeding te helpen met liefde en wederzijdse steun tussen broers en zussen. Door dit te doen, helpen ze om een van de meest authentieke en geweldige relaties op te bouwen die er bestaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.