Prominente oren: een veel voorkomend cosmetisch probleem
4 op de 100 kinderen worden geboren met flaporen, wat betekent dat hun oren verder (of ‘los’) van het hoofd lijken te staan dan gewoonlijk. Dit esthetische defect ontstaat door een atypische ontwikkeling van het oorschelpkraakbeen en manifesteert zich al op jonge leeftijd. Hier vertellen we je daarom alles wat je over prominente oren moet weten. Mis het niet!
Wat zijn prominente oren?
Prominente oren zijn een misvorming van het kraakbeen van de oorschelp die zich meestal in de kindertijd manifesteert. In 60% van de gevallen is dit kenmerk al bij de geboorte aanwezig. Bij de anderen wordt het echter met de groei meer geaccentueerd en valt op latere leeftijd meer op. In bijna alle gevallen komt het defect aan beide kanten voor.
Door het uiterlijk noemt men deze aandoening ook wel prominente, gevleugelde of lusvormige oren en de overeenkomstige medische term is ear pinnae loop deformity.
Zoals hierboven vermeld, is het een defect in de oorvorming, veroorzaakt door het ontbreken van een van de plooien van het oorschelpkraakbeen, de antihelix genaamd. Daardoor lijkt de diepte in de oorschelp groter dan gewoonlijk en ontstaat een scheiding ten opzichte van het hoofd van meer dan 2 centimeter.
Prominente oren en het gevoel van eigenwaarde van een kind
Gelukkig zijn prominente oren alleen een esthetisch probleem. Het heeft dus geen invloed op het gehoor of het evenwicht van het kind. Het kan echter wel invloed hebben op hun emotionele en sociale sfeer.
Naarmate het kind opgroeit en zich bewust wordt van zijn fysieke verschijning, kan deze gezichtsdeformatie echter een stempel drukken op zijn gevoel van eigenwaarde. In veel gevallen kan het zelfs de oorzaak zijn van pesterijen onder leeftijdsgenoten of pejoratieve bijnamen van allerlei aard.
Sommige kinderen kunnen door het pesten zelfs moeilijkheden vertonen met hun schoolprestaties en zelfs concentratievermogen. In deze gevallen is het dus belangrijk het gebrek te corrigeren om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Wat is de behandeling voor flaporen?
Om deze oorafwijking te behandelen zijn er twee alternatieven: chirurgische behandeling (otoplastie) of niet-chirurgische behandeling. De eerste is zeer effectief om het defect te corrigeren, terwijl de tweede minder effectief is. Laten we ze elk afzonderlijk bekijken.
Niet-chirurgische behandelingsmogelijkheden
Een conservatieve behandeling is in sommige gevallen doeltreffend gebleken, afhankelijk van de leeftijd waarop men het toepast en de gehechtheid van het kind en zijn gezin aan het gebruik van de prothese.
Van deze mogelijkheden springen de volgende in het oog:
1. Siliconenprothesen: Bij deze behandeling wordt een doorzichtige siliconen prothese geplaatst die de oren aan het hoofd vasthoudt. De gebruikte kleefstoffen zijn heel zacht, hypoallergeen en waterafstotend.
Sommige studies (Spaanse link) onderschrijven het gebruik ervan en verklaren voldoende werkzaamheid bij gebruik gedurende 12 maanden. Ze kunnen vanaf de leeftijd van 3 maanden worden toegepast.
2. Auri methode (Engelse link): Ontworpen door Deense onderzoekers, combineert deze het gebruik van een clip met een kleefband. De eerste is op maat gemaakt voor het oor van het kind en moet je ‘s nachts dragen. De tweede gebruik je overdag.
Met deze methode probeert men het kraakbeen tegelijk samen te knijpen, te buigen en uit te rekken, om het effect te optimaliseren. Je moet deze methode 6 maanden volgen.
3. EarWell™ Infant Ear Correction System: Het systeem bestaat uit vier onderdelen die een mal maken die de oren in een natuurlijk vorm- en groeipatroon leidt. Je houdt het op zijn plaats met gespecialiseerde zelfklevende retentiestrips die je de komende weken regelmatig moet controleren en vervangen. Het hele proces duurt tussen vier en zes weken.
Chirurgische behandeling: otoplastie
Als niet-chirurgische behandelingen niet het gewenste effect hebben, moet een otoplastie worden uitgevoerd (Spaanse link). Deze operatie verhelpt vervolgens het defect volledig en is geschikt om bij minderjarigen uit te voeren.
De ingreep is weinig riskant en heeft een snel herstel, want ze vereist plaatselijke verdoving en sedatie. De ingreep duurt ongeveer 2 uur en vereist geen ziekenhuisopname.
Prominente oren kun je ook bij kleine baby’s waarnemen, maar het is verstandiger de chirurgische oplossing ervan uit te stellen tot ze hun definitieve stand hebben bereikt.
Prominente oren of flaporen, een behandelbare misvorming
Het is belangrijk te benadrukken dat sommige huismiddeltjes om prominente oren te behandelen schadelijk kunnen zijn voor het kind, vooral elastische tape, kleefmiddelen, kleefpleisters, of kapjes. Ten eerste kunnen ze huidirritaties en allergieën veroorzaken, maar ze verhogen ook het risico op verstikking door het per ongeluk inslikken van vreemde voorwerpen (bij loslating).
Het is daarom het beste om altijd de aanwijzingen van de kinderarts op te volgen en te wachten tot de baby een geschikte leeftijd heeft om deze oorafwijking effectief en definitief te behandelen. Wellicht ook interessant voor jou
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Davalos, P. et al (2009). Otoplastia en orejas prominentes: alternativa quirúrgica. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana. Vol.35 N°2. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922009000200004
- Gómez, C. (2016). Eficacia correctora de la prótesis de silicona Otostick® sobre las orejas prominentes y su comparación con otros métodos existentes. Rev Pediatr Aten Primaria. 2016;70:119-25. Recuperado de: https://pap.es/articulo/12364/eficacia-correctora-de-la-protesis-de-silicona-otostick-sobre-las-orejas-prominentes-y-su-comparacion-con-otros-metodos-existentes
- Healthy Children. Org (2018). Opciones para el tratamiento de orejas con formas anormales en bebés y niños. Recuperado de: https://www.healthychildren.org/Spanish/health-issues/conditions/Cleft-Craniofacial/Paginas/Abnormal-Ear-Shape-in-Infants-and-Children.aspx