2 Gemakkelijk te bereiden vegetarische recepten voor kinderen

Er zijn verschillende alternatieve vegetarische recepten voor kinderen waarvan je op de hoogte moet zijn, omdat ze essentiële voedingsstoffen en fytochemicaliën van hoge kwaliteit leveren.
2 Gemakkelijk te bereiden vegetarische recepten voor kinderen

Laatste update: 04 juni, 2022

Vandaag laten we je een paar vegetarische recepten voor kinderen zien, die je thuis snel en gemakkelijk kunt klaarmaken. Zo kun je de bijdrage van antioxidanten en micronutriënten in hun dieet verbeteren. Iets wat namelijk echt gunstig is voor de gezondheid van je kleintjes. Door ze vanaf de eerste levensfasen aan groenten te laten wennen, kun je bovendien veel afwijzingen in de toekomst voorkomen.

Alvorens te beginnen, is het belangrijk te benadrukken dat je een dagelijkse consumptie van minstens 3 porties groenten en fruit moet garanderen. Het is het beste om tot 5 te gaan, want daardoor zullen in de loop der jaren minder chronische en complexe ziekten optreden. En ook bevordert het de goede werking van de darm en het lichaam in het algemeen.

Neem er dus nota van en begin vandaag nog met koken!

1. Vegetarische recepten voor kinderen: aubergines gevuld met rijst en groenten

Gemakkelijk te bereiden vegetarische recepten voor kinderen

Komen de warme maanden eraan en weet je niet wat je moet koken dat lekker, compleet en eenvoudig te maken is? Ontspan dan, want dit recept voldoet aan al je verwachtingen.

Ingrediënten

 • 4 grote aubergines
 • 3 kopjes rijsrijstt
 • 9 ons champignons
 • 1 kopje gebakken tomatensaus
 • 1 ui
 • Extra vergine olijfolie
 • Peper en zout (voor kinderen ouder dan een jaar)

Stap voor stap instructies

 1. Maak eerst de aubergines schoon met een vochtige doek en snijd ze in de lengte door.
 2. Haal dan met een mes het vruchtvlees uit de binnenkant en zet apart.
 3. Doe dan water in een pan, en als het aan de kook komt, voeg je de rijst en een beetje zout toe.
 4. Laat het ongeveer 15 minuten koken en giet af.
 5. De volgende stap bestaat uit het fijnhakken van het vruchtvlees van de aubergine, samen met de champignons en de ui.
 6. Stoof deze groenten in een koekenpan met extra vierge olijfolie tot ze al hun vocht afgeven. Het is belangrijk te roeren om ze niet te laten verbranden.
 7. Als dit klaar is, voeg je de uitgelekte rijst toe, samen met de tomatensaus. Breng het op smaak met zout en peper.
 8. Vul na een paar minuten koken de aubergineschelpen met deze bereiding en bak ze op 200 graden gedurende 10 minuten, met warmte aan beide kanten.
 9. Serveer tot slot met wat geraspte kaas erover.

Waarom dit gerecht in het dieet van je kinderen opnemen?

Dit heerlijke en complete recept slaagt erin een aanzienlijke hoeveelheid vezels te leveren. Dit is een voedingsstof waarvan is aangetoond dat (Engelse link) ze constipatie en andere darmtransitproblemen helpt voorkomen. En op die manier bevordert het dus de integrale gezondheid en voorkomt het de ontwikkeling van chronische en volledige ziekten in de toekomst.

2. Vegetarische recepten voor kinderen: perentaart

Heerlijke perentaart
Peren zijn zoet en sappig in de herfst- en wintermaanden. Behalve dat ze rijk zijn en goed geaccepteerd worden door de kleintjes, zijn ze ook een goede bron van natuurlijke vezels. Uiteraard ook in de warmere maanden.

Als je op het tegenovergestelde halfrond bent en een rijk, voedzaam en gezond recept wilt voor een koude herfstmiddag, zul je deze optie heerlijk vinden.

Ingrediënten

Stap voor stap instructies

 1. Begin met het invetten van een bakvorm met margarine. Bedek hem dan met het bladerdeeg.
 2. Prik dit deeg in met een vork en vouw de randen naar binnen.
 3. Was tegelijk de peren en snijd ze in middelgrote stukken.
 4. Voeg er een beetje citroensap aan toe en leg ze in een met plasticfolie bedekte kom om te voorkomen dat ze bruin worden.
 5. Zet vervolgens een halve kop plantaardige melk op het vuur met suiker, kaneel en vanille.
 6. Zodra het pruttelt, voeg je de rest van de drank toe met de maïzena. Dit mengsel wordt al roerend toegevoegd om aanbranden of klontjes te voorkomen.
 7. Zodra het kookt, haal je het van het vuur.
 8. Doe voor de afwerking het mengsel van de kaneel en de vanille op het bladerdeeg en leg de stukjes peer er ook op.
 9. Bak het resultaat op 175 graden met warmte aan beide kanten tot het oppervlak goudbruin is.
 10. Laat tot slot afkoelen en geniet.

Waarom dit gerecht in het dieet van kinderen opnemen?

Binnen de wereld van het bakken zijn er een aantal recepten die gezond zijn, zolang ze met mate gegeten worden en opgenomen worden in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding.

Een voorbeeld hiervan is deze perentaart. Die slaagt er namelijk in een flinke dosis oplosbare vezels te leveren, een sleutelelement voor de gezondheid van de microbiota, zoals gesteld in een onderzoek dat gepubliceerd werd in Nutrients (Engelse link).

Bereid thuis vegetarische recepten voor kinderen

Zoals je gezien hebt, is het gemakkelijk om thuis verschillende soorten vegetarische recepten voor kinderen te bereiden. Je hebt niet veel ingrediënten, tijd of geld nodig om een uitstekend en zeer voedzaam resultaat te krijgen. De recepten die we je vandaag getoond hebben kunnen deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet voor elk kind.

Bedenk echter dat, om in de loop der jaren een goede gezondheidstoestand te behouden, het niet voldoende is om alleen op je voeding te letten. Je moet een reeks geschikte gewoonten uitvoeren en die in de loop van de tijd volhouden, zoals goede rust, lichaamsbeweging buitenshuis, en een rustige omgeving thuis. Wellicht ook interessant voor jou

3 Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
3 Vegetarische en veganistische recepten voor kinderen

Voedzame vegetarische en veganistische recepten voor kinderen klaarmaken is heel gemakkelijk. Hier zijn 3 heerlijke ideeën. • Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients12(10), 3209. https://doi.org/10.3390/nu12103209
 • Cronin, P., Joyce, S. A., O’Toole, P. W., & O’Connor, E. M. (2021). Dietary Fibre Modulates the Gut Microbiota. Nutrients13(5), 1655. https://doi.org/10.3390/nu13051655

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.