Hoe je wagenziekte bij kinderen kan voorkomen

Als je kind last heeft van wagenziekte, dan volgen hier enkele tips om hem of haar te helpen om zonder probleem te reizen.
Hoe je wagenziekte bij kinderen kan voorkomen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Het is voor ouders essentieel om te weten hoe je wagenziekte kunt voorkomen tijdens vakanties of autoritten. Wagenziekte kan bij kinderen onaangename symptomen veroorzaken. Behalve duizeligheid, kan het ook overgeven en een algeheel slecht gevoel in het lichaam van je kind veroorzaken.

Tussen de leeftijd van 3 en 12 jaar zijn kinderen extra gevoelig voor wagenziekte. In feite kunnen ze deze aandoening meenemen naar volwassenheid.

Zodra je echter weet dat je kind wagenziek wordt, dan is het doel om de symptomen te minimaliseren.

Wat is wagenziekte en waarom krijgen kinderen het?

Wagenziekte wordt gedefinieerd als een gebrek aan controle in het lichaam als gevolg van beweging. Wat er precies gebeurt, is dat het binnenoor en het bewegingsapparaat uit evenwicht raken. Dit wordt veroorzaakt doordat er geen verbinding is tussen wat het lichaam voelt en ziet.

Dit komt omdat het lichaam van het kind stilstaat, maar alles om hem heen beweegt. Als zijn hersenen eenmaal denken dat hij in beweging is, dan stuurt het signalen die zijn lichaam van streek maken.

Symptomen

Dit zijn enkele van de belangrijkste symptomen, onder andere:

  • Gevoel van duizeligheid en instabiliteit in het hoofd.
  • Bleekheid.
  • Verlies van balans.
  • Buikpijn.
  • Braken.
  • Zweten of rillingen.

Hoe je wagenziekte bij kinderen tijdens het reizen kan voorkomen

Hoe je wagenziekte bij kinderen tijdens het reizen kan voorkomen

Er zijn een paar verschillende manieren om wagenziekte te voorkomen. Het minst aanbevolen is medicatie. Het is beter voor hun oor om geleidelijk te regelen wat er in hun binnenoor gebeurt. Zoals we eerder vermeldden, kan deze aandoening zich uitstrekken tot in de volwassenheid.

Wagenziekte zorgt ervoor dat het binnenoor en het bewegingsapparaat uit evenwicht raken. Dit wordt veroorzaakt doordat er geen verbinding is tussen wat het lichaam voelt en ziet.

Met dit in gedachten moeten ouders hun kinderen op specifieke posities in auto’s of vliegtuigen houden. Dit voorkomt dat ze plotselinge bewegingen maken. Hier is een goede gids om te volgen.

Stappen om te zetten vóór de reis

Voordat je vertrekt, moet je ten minste twee stappen volgen. Allereerst, geef je kind minstens anderhalf uur voor vertrek te eten. Zorg er als ouder voor dat je kind niet te vol zit. As hij wagenziek wordt, zal zijn maag op deze manier niet genoeg in zich hebben om over te geven.

We raden aan om voor de reis magere eiwitten en groenten te eten. Geef hem geen eten zoals pasta of hamburgers. Hierdoor voelt hij zich zwaarder. Als je met het vliegtuig reist, maakt het hem ook erg winderig.

Ten tweede, reis indien mogelijk wanneer het kind meestal dut of gedurende de nacht. De onbalans in zijn binnenoor heeft als hij slaapt geen invloed op hem.

Daarom zou het zeer nuttig zijn om hem meteen aan het begin van de reis in slaap te laten vallen. Het zou nog beter zijn om te gaan reizen als hij al slaapt.

Stappen tijdens de reis

Jongen is misselijk in de auto

De beste dingen om tijdens de reis te doen zijn:

  • Houd je kinderen in hun autostoeltje. Als ze ouder zijn, zorg dan dat ze hun veiligheidsgordel om hebben. Houd hun ogen op de horizon gericht. Als dat niet mogelijk is, laat hun hoofd dan tenminste een beetje naar het raam draaien.
  • Vermijd spelletjes op hun mobiele telefoon, iPad, poppen en boeken. Hun hoofd is altijd naar beneden gekanteld of aan het draaien als ze met deze dingen spelen. Wanneer je zicht geconcentreerd is op een vast punt, dan zien je hersenen hoe snel de auto beweegt. Je brein kan zich niet aanpassen aan de snelle verandering. Dat is wat wagenziekte zal veroorzaken.
  • Kinderen zouden tijdens de reis niet moeten eten. We raden aan dat ze slechts kleine hoeveelheden water drinken. Als de reis lang duurt, dan is het het beste om ze te eten te geven als je stopt. Denk er dus aan, geef ze geen eten, want dan voelen ze zich zwaar.
  • Stel de temperatuur in de auto niet in op extreme temperaturen. Houd de auto niet te koud of te warm. Als je kind zich al ziek voelt, laat dan frisse lucht in de auto circuleren.

Als laatste tip, als je kind al ziek is, help hem dan om wat ademhalingsoefeningen te doen. Neem ook altijd natte doekjes, spuugzakjes en medicatie van je kinderarts mee.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.