Het belang van een peetmoeder in het leven van onze kinderen

Het belang van een peetmoeder in het leven van onze kinderen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 04 augustus, 2018

Vandaag, op Je bent mama, willen we het hebben over het belang van een peetmoeder.

Veel moeders voelen de druk om peetouders te kiezen voor hun kinderen. We realiseren ons echter niet altijd het belang van een peetmoeder in het leven van onze kleintjes.

In tegenstelling tot wat velen denken, zijn peetmoeders geen mensen die je alleen kiest voor religieuze gelegenheden en verjaardagsfeestjes.

Tijdens de eerste jaren van het leven van je kind, is de opwinding die door deze gevoelige tijdsperiode wordt geïnspireerd aanwezig bij familie en vrienden. Alles zit vol plezier en gelach, eenvoud.

Maar de rol van ieder persoon is veel belangrijker dan we misschien denken.

Peetmoeders zijn een uniek en belangrijk figuur in het leven van onze kinderen. Ze dragen hun eigen kenmerken die hen onderscheiden van andere familieleden.

Een peetmoeder hoeft niet per se door een bloedband aan zijn petekind te zijn verbonden. Peetmoeders kunnen vrienden van de moeder zijn of een ander persoon die een belangrijke rol in haar leven heeft gespeeld, zoals bijvoorbeeld een nicht.

De traditie van het kiezen van een peetmoeder komt uit het katholicisme. De ouders van een baby worden opgeroepen om twee speciale mensen te kiezen, zodat het kind het sacrament van de doop kan ontvangen.

Deze twee mensen zijn de peetouders van het kind en ze zijn uitgekozen om voor het kind te zorgen in het geval de biologische ouders daar niet toe in staat zijn.

In het verleden werd deze taak zeer serieus genomen, omdat het gekozen paar de mensen zouden zijn die voor het kind zouden zorgen in het geval van het overlijden van de ouders. Daarom was het gekozen zijn als peetvader of peetmoeder niet alleen een eer, maar een verantwoordelijkheid. Het ging veel verder dan een eenvoudige vriendschap met de ouders.

Het belang van een peetmoeder

 • Het zorgen voor het welzijn van haar petekind.
 • Het begeleiden tijdens conflicten.
 • Helpen met de opvoeding van het kind.
 • Het kind liefhebben en beschermen.
 • Het bouwen van bruggen tussen de ouders en het petekind wanneer dat nodig is.
 • Een voorbeeld zijn dat het kind kan volgen.
 • Aanwezig zijn tijdens belangrijke momenten in het leven van het kind (verjaardagen, diploma-uitreikingen, schoolevenementen, religieuze gelegenheden, bruiloft, enz.).
 • Het onderhouden van een open en constante communicatie met het kind.
 • Plezier hebben met het petekind en hem of haar gelukkig maken.
Peetmoeder en petekind

Het belang van een peetmoeder en hoe ik een peetmoeder voor mijn kind moet kiezen

Allereerst, onthoud dat je een persoon moet kiezen die je echt vertrouwt. Zoek naar iemand die zichzelf de titel waardig heeft getoond.

Zij moet iemand zijn die verantwoordelijk, intelligent, zorgzaam en in staat is om voor de veiligheid en het welzijn van je kind te zorgen.

De persoon die je kiest om de peetmoeder van je kind te zijn, is een combinatie van de tweede moeder van je kind en een zeer goede vriendin.

Kies de peetmoeder van je kind zorgvuldig en kies niet zomaar iemand. Zelfs als je een hechte relatie met iemand hebt, wil dat nog niet zeggen dat ze over het vermogen of de middelen beschikt om zo’n belangrijke rol in het leven van je kind te spelen.

Zussen of vriendinnen? Het belang van een peetmoeder voor je kinderen

Veel van de problemen met betrekking tot dit probleem doen zich voor als het gaat om het kiezen van de juiste persoon voor de rol.

 • Ten eerste omdat het moeilijk is om te kiezen.
 • En ten tweede omdat het een conflict kan veroorzaken tussen degenen die dachten dat ze gekozen zouden worden en dat niet werden.
 • Ten slotte, omdat het moeilijk is om iedereen tevreden te stellen.

In die zin zijn sociale relaties ingewikkeld en vereisen ze veel tact en evenwicht.

In sommige families is het vrij gewoon om de zus van de moeder te kiezen als de peetmoeder van haar nichtje of neefje. Dit komt, omdat familiebanden haar verbinden met de baby en naar verluidt zij een goede mentor zal zijn.

Je zus kiezen als de peetmoeder van je kind is echter geen vereiste.

“De band die je ware familie verbindt, is er niet een van bloed, maar van respect en vreugde in elkaars leven”

– Richard Bach –

Er kunnen gevallen zijn waarin de moeder een enige dochter is of geen hechte band heeft met haar zussen. En laten we de tantes, grootouders, neven en nichten of de zusters van de vader niet vergeten die deze rol misschien ook op zich kunnen nemen.

Wat echt belangrijk is, is dat we een goede kandidaat kiezen, in plaats van specifiek op zoek te gaan naar een bloedverwant.

Er zijn ook mensen die een traditie hebben om hun beste vriendin te kiezen als de peetmoeder van hun kind.

Dus als je jezelf afvraagt, zus of vriendin, dan is het antwoord: kies wie het beste is voor je kind.

Dit is geen tijd voor voorkeuren of competitie, maar wie het meest geschikt is om vanaf nu voor je kind te zorgen en hem te begeleiden.

Als ik een peetmoeder ben, wat moet ik dan doen?

Peetmoeders en hun petekind

Als je bent gekozen om iemands peetmoeder te zijn, prijs jezelf dan gelukkig! Dit is een rol die de ouders enorm op prijs stellen. Ze hebben jou uitgekozen uit een aantal belangrijke mensen in hun leven.

Als ze jou hebben gekozen, dan is dat omdat ze je vertrouwen en weten dat je er bent, wat er ook gebeurt.

Het belangrijkste wat een peetmoeder moet doen is van haar petekind houden. Jouw taak bestaat eruit met hem te spelen, hem te helpen wanneer hij het nodig heeft, hem zien opgroeien en advies geven wanneer hij het nodig heeft.

Je hoeft niet het gevoel te hebben dat je hem moet overladen met geschenken of hem moet verwennen. Een peetmoeder is geen speelgoedwinkel. Vanaf nu ben je net als familie en zou je je als zodanig moeten gedragen.

Je kunt ook de beschermer van je petekind worden als er iets met de vader en moeder zou gebeuren.

Wees niet overweldigd door dit aspect. Het betekent niet dat er iets ergs gaat gebeuren. Maar als dit in het slechtste geval zou gebeuren dan heeft het kind je steun hard nodig.

De titel die je hebt gekregen is respect en bewondering waardig. Voel je niet nerveus of ga niet denken dat je niet voorbereid bent. Als het gaat om van iemand houden, ben je altijd voorbereid.

Praat met de ouders

Als je twijfels hebt of als je je ergens zorgen over maakt, praat er dan over. Bespreek het eerst met de ouders van het kind. Ze zullen uitleggen waarom ze jou boven zoveel andere hebben gekozen. En wat voor hun het belang van een peetmoeder is.

Ze zullen je ongetwijfeld ook enkele hulpmiddelen en inzichten geven die je zullen helpen hun verwachtingen te begrijpen, om je rol zonder problemen te vervullen.

Onthoud dat niemand je kan dwingen om iets te doen wat je niet wilt doen. Voor sommige is de taak vaan peetmoeder een zegen. Voor anderen is het een oorzaak van stress.

Dit kan te wijten zijn aan externe factoren die ervoor zorgen dat een vrouw er lichamelijk of emotioneel niet toe in staat is. Boven alles, wees eerlijk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.