Broers en zussen en de sociabiliteit van kinderen

Met of zonder broers en zussen zullen de sociale vaardigheden van kinderen sterk afhangen van wat ze van hun ouders leren en hoe ze in een groep integreren. Als het gaat om kinderen te leren hoe ze sociaal kunnen zijn dan is de rol van ouders essentieel.
Broers en zussen en de sociabiliteit van kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 26 december, 2019

Heeft het hebben van broers en zussen invloed op de sociabiliteit van kinderen? Mensen denken vaak dat kinderen zonder broers en zussen impulsief, egocentrisch of verwend zijn. Veel ouders besluiten daarom zelfs om meer kinderen te krijgen om te voorkomen dat hun kind deel uitmaakt van het enige kind-stigma.

Het is duidelijk dat dit niet altijd het geval is. Ondanks de clichés over broers en zussen en enige kinderen, zijn alle gezinnen verschillend. Dat gezegd hebbende, heeft het hebben van broers en zussen invloed op de sociabiliteit van kinderen?

Hebben broers en zussen invloed op de sociabiliteit van kinderen?

Broer en zus lachen samen

De omgeving waarin kinderen opgroeien, vooral in hun eerste paar levensjaren, heeft een vitale invloed op hun persoonlijkheid. De belangrijkste dingen zijn een gezonde omgeving en ouderschap op basis van liefde.

Empathie, zelfvertrouwen, intellectuele vaardigheden en sociale vaardigheden van kinderen zijn afhankelijk van wat er in de eerste 12 tot 24 maanden van het leven gebeurt. Het hangt ook af van de steun en nabijheid die ze van hun ouders ontvangen.

Uitgesteld ouderschap

Moderne gezinnen, in al hun diversiteit, volgen niet veel traditionele familiepatronen. Integendeel, paren geven er vaak de voorkeur aan om prioriteit te geven aan hun baan of reizen voordat ze de enorme stap van het ouderschap nemen.

Daarom zorgen paren die zich zonder kinderen vermaken voor een vertraging in het stichten van een gezin. Wanneer beide echtgenoten een bepaalde leeftijd bereiken, dan zijn ze klaar om zich te wijden aan het goed opvoeden van slechts één zoon of dochter.

Voor degenen die in een huis met broers en zussen komen en degenen die pas veel later alleen geboren worden, zijn de problemen met sociabiliteit hetzelfde. In hun sociale relaties lijken enige kinderen meer kans te hebben om vrienden met iedereen te maken. Dit komt omdat ze thuis geen broers of zussen hebben om mee te spelen. Aan de andere kant hebben gezinnen met meerdere kinderen de neiging om iedereen te helpen met socialiseren.

Meer broers en zussen, minder broers en zussen, geen broers en zussen

Kleine kindjes houden elkaars hand vast

Het hebben van broers en zussen heeft zowel mooie voordelen als moeilijke uitdagingen voor kinderen. Bovendien hebben enige kinderen ook voordelen en uitdagingen. Wat betreft of broers en zussen de sociabiliteit beïnvloeden, is het antwoord: “niet noodzakelijk”.

Kinderen met broers en zussen zullen echter altijd iemand hebben om mee te spelen. Bovendien zullen ze minder druk voelen, omdat ze de verwachtingen van hun ouders met anderen delen. In ieder geval tijdens de kindertijd maken broers en zussen elke dag spannender.

Enige kinderen vechten misschien in stilte tegen eenzaamheid. Ouders moeten niet proberen het gebrek aan broers en zussen met steeds meer speelgoed goed te maken. Ze moeten hun kind liefde en kwaliteit geven. Op die manier kunnen zijn of haar sociale en academische prestaties absoluut het beste zijn dat ze kunnen zijn.

Je kind een gezonde jeugd geven, evenals een warme, harmonieuze en evenwichtige omgeving is het beste recept voor het hebben van kwaliteit in een relatie. Met of zonder broers en zussen, elk kind is uniek en verdient het om op een speciale manier te worden opgevoed.

Concluderend, het enige dat een goede mate van sociabiliteit bij kinderen voorkomt, met of zonder broers en zussen, is het voorbeeld dat ze uit hun omgeving krijgen.

Op hun beurt zullen kinderen die aan hun basisbehoeften hebben voldaan, of ze nu broers of zussen hebben of niet, gelukkig zijn. Ze kunnen op een gezonde manier met hun vrienden en met andere generaties communiceren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.