20 Adviezen voor de veiligheid van een stapelbed

Slapen je kinderen in een stapelbed? Zo ja, lees dan zeker de volgende 20 aanbevelingen voor de veiligheid van een stapelbed.
20 Adviezen voor de veiligheid van een stapelbed

Laatste update: 14 juni, 2022

Als je meerdere kinderen hebt en weinig ruimte, heb je waarschijnlijk gekozen voor een stapelbed. Je kunt je echter voortdurend zorgen maken als je kinderen er slapen, vanwege de trap, de hoogte, enzovoort. Kortom, je maakt je zorgen om alle risico’s die aan slapen en spelen op die constructie verbonden zijn. Daarom hebben we de volgende lijst samengesteld met de beste aanbevelingen voor de veiligheid van stapelbedden om ongelukken te voorkomen en te genieten van een vredige en veilige rust. Lees dus verder!

Aspecten die je moet overwegen voor je een stapelbed koopt

Volgens de parameters van de Gids voor ouders over de preventie van onopzettelijke verwondingen bij kinderen (Spaanse link), onderschreven door de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP), geven we de volgende aanbevelingen vóór de aanschaf van een stapelbed:

 1. Ga na of het aan de nationale voorschriften (Engelse link) voldoet.
 2. Controleer of er leuningen zijn aan alle vier de kanten waaruit het stuk bestaat, ook aan de kant die aan de muur bevestigd is.
 3. Controleer ook of deze leuningen vastgemaakt zijn, zonder scherpe haken om ze te verankeren.
 4. De ruimte tussen het frame van het stapelbed en de beschermende barrière moet minder dan 7,5 cm  zijn.
 5. De ruimte tussen de spijlen van de leuningen moet minder dan 7 cm zijn.
 6. De bedbodem moet vastgemaakt worden met riemen of latten die aan het stapelbed zelf bevestigd zijn. Zo kan het kind er niet uit vallen, zelfs niet als het er een paar keer tegenaan schopt.
 7. De matras moet de juiste maat hebben en mag geen ruimte overlaten, noch aan het hoofdeinde, noch aan het voeteneinde van het bed.
 8. De ladder moet goed bevestigd zijn en op het langste deel van het stapelbed geplaatst worden.
Adviezen voor de veiligheid van een stapelbed
De ladder van het stapelbed moet aan de constructie bevestigd zijn en zich aan een van de langere zijden van het bed bevinden. Ook moeten de sporten een goede tussenruimte hebben om uitglijden en vallen te voorkomen.

Aanbevelingen voor de veiligheid

Veel ouders houden er geen rekening mee dat kinderen bij het wakker worden zo slaperig kunnen zijn dat ze niet doorhebben dat ze zich op een bepaalde hoogte van de vloer bevinden. Daarom moet aan bepaalde aspecten aandacht besteed worden, zodat je kleintje went aan het slapen in een stapelbed.

Enkele van deze zaken zijn de aanbevolen minimumleeftijden voor het bovenste stapelbed, de soort verlichting in de kamer, en de persoonlijke eigenschappen van de kinderen. Om ze tegen verwondingen te beschermen, hou je de volgende tips in gedachten:

 1. Laat veiligheidshekjes altijd op hun plaats (ook als het kind ouder wordt).
 2. Laat kinderen onder de zes jaar niet in het bovenste stapelbed slapen.
 3. Voorkom dat kinderen alleen spelen in een kamer met stapelbedden.
 4. Leer kinderen de ladder op en af te gaan, zodat ze vermijden daarvoor andere meubels te gebruiken.
 5. Installeer nachtlampjes zodat kinderen voldoende zicht hebben voor het geval ze moeten opstaan.
 6. Zorg ervoor dat de lampen niet in direct contact staan met het stapelbed. De beste optie is het gebruik van LED lampen, omdat die niet warm worden en heel goed verlichten.
 7. Plaats ook geen klemlampen of snoerlampen in de buurt van het stapelbed.
 8. Laat je kinderen niet bovenop het bed springen.
 9. Installeer een vloerbedekking om ongelukken te voorkomen.
 10. Vermijd, waar mogelijk, het stapelbed te omringen met andere meubels of voorwerpen.
 11. Leg geen touwtjes, snoeren, of decoratieve linten op de bedden. Zonder twijfel kan dit heel gevaarlijk zijn voor je kleintje.
 12. Houd het stapelbed altijd in perfecte staat, vooral de beschermingshekken, de ladder, en de latten van de bedbodem.
Laat je kinderen niet springen op hun bed
Laat je kinderen nooit alleen spelen in een kamer met stapelbedden en laat ze ook niet bovenop stapelbedden springen.

Slapen je kinderen in een stapelbed? Volg deze aanbevelingen voor de veiligheid en voorkom ongelukken

Er zijn ongetwijfeld veel overwegingen om rekening mee te houden als je kind in een stapelbed gaat slapen. De waarheid is echter dat informatie macht is. Daarom hopen we dat deze aanbevelingen je duidelijk hebben gemaakt wat de belangrijkste aandachtspunten zijn om elk soort ongeluk in verband met het gebruik van dit item te voorkomen.

Natuurlijk, als er een stoot tegen het bed of ieder ander soort ongeluk gebeurt, aarzel dan niet om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Zij zullen degene zijn die je de best mogelijke raad kunnen geven als ze je kind gezien hebben. Wellicht ook interessant voor jou

De 3 fasen om je kind in zijn eigen bed te laten slapen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 3 fasen om je kind in zijn eigen bed te laten slapen

Het is moeilijk, maar niet onmogelijk om je kind in zijn eigen bed te laten slapen. Misschien slaapt je kind nog steeds bij jou in bed en wil je da...