Ontdek 10 huismiddeltjes tegen bulten bij kinderen

Bulten en blauwe plekken bij kinderen komen vrij vaak voor. In dit artikel geven we je 10 huismiddeltjes om je te helpen ze te behandelen. Blijf lezen!
Ontdek 10 huismiddeltjes tegen bulten bij kinderen

Laatste update: 18 december, 2021

Bulten en blauwe plekken bij kinderen behoren tot de meest voorkomende verwondingen. In de meeste gevallen zijn ze niet te vermijden, en als ze zich voordoen, kun je je toevlucht nemen tot verschillende remedies die het ongemak kalmeren en de genezing kunnen bespoedigen.

Hier zijn daarom enkele mogelijkheden die je vandaag nog kunt toepassen. Houd ze in gedachten!

Natuurlijke remedies voor bulten bij kinderen

Jonge kinderen kunnen onrustig zijn als ze zichzelf proberen te beheersen, als ze rennen, of verschillende plaatsen verkennen. Door dat alles zijn schrammen, blauwe plekken en builen aan de orde van de dag.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor huismiddeltjes om te proberen de pijn die deze ongelukjes veroorzaken te verminderen of de genezingstijd ervan te verkorten. Let dus op!

1. Lavendelolie om te gebruiken bij bulten

Lavender is een van de huismiddeltjes tegen bulten bij kinderen

Lavendelolie komt van een natuurlijke plant die ontstekingsremmend werkt, waardoor deze olie heel nuttig is bij de behandeling van verwondingen en bulten bij kinderen. Tegelijk heeft het verschillende eigenschappen, waaronder de volgende:

 • Antioxidant
 • Anxiolytisch
 • Antimicrobieel
 • Pijnstillend

Het wordt vaak gebruikt om zijn grote doeltreffendheid en snelheid bij het verlichten van de pijn die door bulten bij kinderen wordt veroorzaakt.

2. Aloëveragel

Aloëvera is een van de meest gebruikte planten vanwege zijn belangrijke geneeskrachtige eigenschappen, vooral voor de behandeling van huidaandoeningen. Van de meest opvallende kwaliteiten kunnen we noemen dat het ontstekingsremmend werkt en dat het huidlaesies regenereert en verfrist.

Er zijn talloze vrij verkrijgbare producten met aloëvera, die de huid zelfs goed hydrateren.

3. Ontstekingsremmende crème met glucocorticoïden te gebruiken bij bulten

Volgens een publicatie (Spaanse link) van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde, zal 1 op de 10 kinderen tijdens de kinderjaren wel eens een lichte klap op het hoofd krijgen. Daarom moet je altijd een corticosteroïdencrème of drievoudige combinatie in je medicijnkastje hebben.

De aanwijzingen van de arts en die van het product over de vormen en tijdstippen van aanbrengen moeten in acht genomen worden. Het gebruik ervan gedurende langere tijd of op uitwendige delen van de huid is niet aan te bevelen.

4. Arnica gel

Arnica kan worden aangeboden als gel, lotion, crème of spray, en heeft als functie kneuzingen door schrammen of builen bij kinderen op te lossen.

Bovendien heeft het pijnstillende eigenschappen (Engelse link) door zijn hoge gehalte aan dihydrohelenanine en helenaline zuren, die de door het kind geleden pijn snel verlichten.

5. Compressie en zwachtelen van de bult

Compressie van de gewonde plek met een zwachtel of verband helpt de ernst van de verwonding te verminderen, evenals de zwelling en de pijn. Daarom is het het beste om lichte druk op de getroffen plek uit te oefenen zodra de verwonding zich voordoet.

Vervolgens kan, na geruime tijd van compressie, arnica aangebracht worden om het ontstaan van blauwe plekken op de plek te voorkomen.

6. Crèmes met vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en vermindert de ernst van bulten bij kinderen. Daartoe moet het zachtjes over de gekneusde plek gewreven worden.

Er zijn verschillende producten op de markt die vitamine K bevatten en die gebruikt worden om bloedingen te stoppen of stolsels te maken.

7. Plaatselijke kou voor bulten bij kinderen

Deskundigen raden aan een paar ijsblokjes in een doek te doen en koude op de plek van de klap aan te brengen. Op deze manier is het mogelijk ontsteking en plaatselijk oedeem te verminderen, wat het snel oplossen van de bloeduitstorting bevordert.

De kou veroorzaakt vasoconstrictie, wat betekent dat de bloedstroom naar de gewonde plek afneemt. Bovendien verdooft cryotherapie de plek en vermindert de pijn. Het is echter geen goed idee om het ijs direct op huidwonden te leggen, want dan bestaat het risico dat je brandwonden veroorzaakt.

8. Orale geneesmiddelen om de pijn te verlichten

Naast de verwennerij en liefkozingen van de ouders kunnen ook door de arts geïndiceerde en voorgeschreven geneesmiddelen toegediend worden om de pijn te verlichten.

In het algemeen is paracetamol het meest aangewezen, want het gebruik van ibuprofen bij kinderen jonger dan 6 maanden is gecontra-indiceerd.

9. Tea tree olie

Tea tree olie is een van de meest gebruikte etherische oliën vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Het is afkomstig van een inheemse Australische plant, Malaleuca alternifolia.

Enkele van zijn meest kenmerkende eigenschappen (Engelse link) zijn de volgende:

 • Antibacterieel
 • Ontstekingsremmend
 • Antimicrobieel
 • Antiseptisch

Het wordt vaak aanbevolen als hulpmiddel bij behandelingen van voetschimmel, acne, hoofdluis, onychomycose, en insectenbeten.

Etherische olie kan voor veel dingen gebruikt worden

10. Warme doeken voor bulten bij kinderen

In tegenstelling tot de aanbeveling om ijs rond de ontstoken plek aan te brengen, is het ook een goed idee om warmte aan te brengen om de doorbloeding te verhogen en te stimuleren.

Als naast de aanwezigheid van bulten bij kinderen ook braken, lusteloosheid, evenwichtsverlies of veranderingen in het gezichtsvermogen worden ervaren, moet een spoedarts worden geraadpleegd.

Het belang van medische zorg voor bulten bij kinderen

Het is bijna onmogelijk te voorkomen dat een kind op een bepaald moment een klap krijgt en een bult ontwikkelt. Evenzo gaat het in de meeste gevallen om lichte en oppervlakkige kneuzingen, die spontaan oplossen en geen gevolgen op lange termijn achterlaten.

In andere gevallen kunnen echter ernstiger klinische verschijnselen optreden die extremere zorg vereisen. Daarom is bij een klap altijd overleg met de kinderarts aan te bevelen om de bijbehorende aanwijzingen uit te voeren. Wellicht ook interessant voor jou

Wat te doen als je kind zijn hoofd heeft gestoten?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat te doen als je kind zijn hoofd heeft gestoten?

Een van de grootste zorgen of angsten onder de ouders is dat hun kind zijn hoofd heeft gestoten. Maar wat moet je doen als dat is gebeurd? • Golpes en la cabeza. ¿Qué nos debe preocupar?.2019 [Internet] Disponible en: https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/golpes-en-cabeza-que-nos-debe-preocupar
 • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Árnica homeopática para la prevención del dolor y los hematomas: ensayo aleatorio controlado con placebo en cirugía de la mano. JR Soc Med . 2003; 96 (2): 60-65. doi: 10.1258 / jrsm.96.2.60
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90. doi: 10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x. Epub 2012 Sep 24. PMID: 22998411.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.