Een koortsstuip: hoe moet je handelen?

Een koortsaanval is een plotselinge complicatie in het lichaam die veroorzaakt wordt door een reeks elektrische impulsen in de hersenen die geen verklaring hebben.
Een koortsstuip: hoe moet je handelen?

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 22 december, 2022

Helaas worden we als ouders geconfronteerd met moeilijke situaties die de gezondheid van onze kinderen aantasten. Een van de meest gevreesde is de koortsstuip, waarbij het lichaam van het kind zonder aanwijsbare reden begint te schudden. Dat wil zeggen dat het gedurende een bepaalde periode een aanval krijgt.

Onder deze omstandigheden is het normaal dat we ons zorgen maken over de lichamelijke integriteit van ons kind. Maar het goede nieuws is dat dit ziektebeeld als goedaardig wordt beschouwd.

Natuurlijk zijn we niet voorbereid om deze ervaring mee te maken. Daarom is het logisch dat ouders een grote mate van angst en bezorgdheid ervaren. Het is echter belangrijk dit verschijnsel te begrijpen om te weten wat te doen.

Koortsaanvallen worden als goedaardig beschouwd.

We gaan nu eerst uitleggen wat een toeval eigenlijk is, ook al hebben we die term allemaal wel eens gehoord. Deze complicatie is een plotselinge verandering in het lichaam, veroorzaakt door een reeks elektrische impulsen in de hersenen die geen verklaring hebben.

In het algemeen zijn er samentrekkingen van de ledematen van het lichaam met korte perioden van ontspanning. Of er kan sprake zijn van extreme stijfheid of ontspanning, die de indruk van verlamming wekken. De meest beangstigende toevallen zijn die waarbij het hele lichaam verandert. Het kan echter ook lijken alsof ze een paar seconden een wezenloze blik hebben.

Wat houdt een koortsstuip in?

Een koortsstuip bij een kind is niet gevaarlijk

Nu we weten wat toevallen zijn en hoe ze ontstaan, kunnen we een koortsstuip beter begrijpen. In dit geval is koorts de belangrijkste oorzaak van dit probleem, die meestal drie of vier op de honderd kleintjes treft.

Deze episode kan zich voordoen van negen maanden tot vijf jaar. Na deze leeftijd komt het niet vaak meer voor. Men schat dat slechts 50% van de kinderen die het al meegemaakt hebben er nooit meer in hun leven last van zullen hebben.

Maar wat gebeurt er nu precies in het lichaam? De temperatuur begint zo te stijgen dat deze te hoog wordt voor het kind. Of de temperatuur stijgt plotseling en hun lichaam is niet voorbereid om deze verandering te verdragen. Wat het laatste geval betreft, hoeft de temperatuur niet erg hoog op te lopen, alleen snel te stijgen.

Koortsstuipen komen voor van negen maanden tot vijf jaar

We moeten verduidelijken dat de intensiteit van de toevallen varieert. Daarom kan het kind alleen een wezenloze blik of stijfheid in enkele ledematen vertonen, of met andere ernstiger symptomen zoals een koortsstuip die het hele lichaam treft en helemaal schudt.

Dit moment wordt ingewikkelder als ze beginnen te jammeren, braken, op hun tong te bijten, stoppen met ademen en hun kleur begint te veranderen. In dit geval moet je voorkomen dat ze zich bezeren aan voorwerpen in de omgeving. Neem je kind in je armen om hem met liefde te omringen. Bel meteen je kinderarts en ga naar een ziekenhuis in de buurt.

Na deze episodes gaat het kind door een toestand van slaperigheid die bekend staat als een postkritische toestand. Het kind is uitgeput en verward.

Hoe te handelen?

Een kind heeft koorts

Hulpeloosheid en verwarring laten ons in verwarring achter over wat te doen terwijl we toekijken hoe onze kleine engel ongecontroleerd schudt. Het slechte nieuws is dat er weinig is dat we kunnen doen om dit scenario te voorkomen. Wat we echter wel kunnen en moeten doen is gevaar voorkomen dat te maken heeft met andere voorwerpen. Ook moet je deze tips in gedachten houden:

  • Laat ze geen seconde alleen.
  • Probeer hun bewegingen niet te stoppen. Je zou namelijk een verwonding kunnen veroorzaken.
  • Verwijder kleding die strak zit, vooral in het nekgebied.
  • Verwijder alle meubels waar ze over zouden kunnen struikelen of tegenaan stoten.
  • Steek je vinger niet in hun mond, want dat is zinloos. Bovendien zouden ze je kunnen bijten.
  • Stop niets tussen hun tanden om te voorkomen dat ze hun tong inslikken of bijten, want dat verhoogt het risico op andere gevaren.
  • Als het kind gebraakt heeft, speeksel in zijn mond heeft, of als zijn tong zijn ademhaling belemmert, draai hem dan op zijn zij.
  • Als een koortsstuip enkele minuten duurt, aarzel dan niet om naar een ziekenhuis te gaan. Daar zullen artsen de oorzaak van de koorts zoeken met gespecialiseerde tests om andere ernstige ziekten zoals hersenvliesontsteking uit te sluiten.

Ouders willen nooit dat hun kleintjes iets ergs overkomt. Maar, in die situaties die uit de hand lopen, is het beste wat we kunnen doen voorbereid zijn en ze alle liefde geven die ze nodig hebben. Vertrouw op je instinct en bescherm ze altijd. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.