Groeien kinderen als ze koorts hebben?

Groeien kinderen als ze koorts hebben? Of is het gewoon een fabeltje? In het artikel van vandaag laten we je weten of dit populaire geloof waar is.
Groeien kinderen als ze koorts hebben?

Laatste update: 14 juni, 2021

Van generatie op generatie zijn grootouders er lang van overtuigd geweest dat kinderen groeien als ze koorts hebben… alsof het een teken is van een groeispurt. Zit er, ondanks de lange levensduur van deze theorie, enige waarheid in? Is het feit of fictie? We vertellen je alles wat je moet weten over dit populaire geloof.

Slaap en groei

Slapen en voldoende rust zijn belangrijke elementen die we allemaal nodig hebben, vooral als het om kinderen gaat. Studies hebben aangetoond dat onvoldoende slaap kan leiden tot veranderingen in de ontwikkeling van een kind en andere gevolgen. 

Slaap bestaat uit verschillende fasen die deel uitmaken van cycli die zich gedurende de nacht herhalen. Elke cyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het correct doorlopen van deze cycli is belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind.

Bovendien is slaap direct gerelateerd aan groei. Dit komt omdat het lichaam van kinderen tijdens de slaap een hoge concentratie van het groeihormoon produceert.

Een kind met koorts

Wat is het groeihormoon?

Het groeihormoon wordt afgegeven door de hypofyse, ook wel hersenaanhangsel genoemd. Dit is een klein deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de productie van verschillende hormonen. Ons lichaam produceert het groeihormoon niet alleen tijdens de kindertijd, maar gedurende ons hele leven. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van de groei na de geboorte en het metabolisme. Hieronder zijn enkele van zijn functies:

  • Toenemende lengte bij kinderen en adolescenten.
  • Verhoging van botvorming door calciumretentie te stimuleren.
  • Verbetering van de vorming van eiwitten en de vernietiging van vet.
  • Stimuleren van de groei van organen, behalve de hersenen.

Een gebrek aan dit hormoon bij kinderen leidt voornamelijk tot een kortere gestalte en een vertraging in de geslachtsrijpheid.

Wat gebeurt er als kinderen koorts hebben, groeien ze dan?

Het lijkt erop dat er twee redenen zijn achter de populaire overtuiging dat kinderen groeispurten ervaren als ze koorts hebben:

  • Koorts stimuleert de aanmaak van het groeihormoon.
  • In tijden van koorts en herstel is het aantal uren dat kinderen slapen over het algemeen groter. Dit komt doordat onze afweercellen cytokines aanmaken, moleculen die ons onder andere moe maken.

Beide factoren zorgen ervoor dat het lichaam in deze stadia een grotere hoeveelheid van het groeihormoon produceert. Maar betekent dat dat kinderen die vaker koorts hebben groter worden dan kinderen die nauwelijks ziek worden? Absoluut niet.

Koorts stimuleert de aanmaak van het groeihormoon

De lengte van een kind hangt af van veel factoren, zoals genetica, voeding en de omgeving. Een kind wordt echter niet alleen maar groter door meer uren te slapen of vaker koorts te hebben.

Conclusie: Groeien kinderen als ze koorts hebben?

Het is erg belangrijk dat kinderen voldoende rust krijgen. De juiste hoeveelheid rust zal onze kleintjes helpen zich correct te ontwikkelen, zowel intellectueel als fysiek.

Tegelijkertijd zijn we tot de conclusie gekomen dat gezegden en populaire overtuigingen vaak een fysiologische verklaring hebben. Maar dat betekent niet dat ze altijd 100% nauwkeurig zijn.

In plaats van alles te geloven wat je hoort, kun je beter zoeken naar een betrouwbare verklaring… vooral als het gaat om de gezondheid van je kind.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.