Gingivostomatitis bij kinderen: wat je moet weten

Gingivostomatitis bij kinderen is een pijnlijke en vervelende aandoening die kleintjes treft. Lees verder en ontdek wat het is.
Gingivostomatitis bij kinderen: wat je moet weten

Laatste update: 12 maart, 2022

Gingivostomatitis bij kinderen is een vrij algemene aandoening en is de primaire infectie van het herpes simplex virus.

De orale laesies die het proces kenmerken en het ongemak dat het kind ondervindt zijn een reden tot bezorgdheid voor de ouders. Weten wat het is en hoe je je kleintje kunt verlichten zal je echter helpen hem zo goed mogelijk te begeleiden.

Ontdek daarom alles wat je moet weten over deze kinderkwaal. Lees verder!

Wat is gingivostomatitis bij kinderen?

Gingivostomatitis is het klinische beeld dat veroorzaakt wordt door de eerste infectie van het herpes simplex virus (Spaanse link) bij kinderen. Het verschijnt in de vorm van vervelende en pijnlijke laesies aan de binnenkant van de mond, die het kind veel ongemak bezorgen.

In het algemeen is gingivostomatitis een pathologie die typisch is voor kinderen. De meeste gevallen komen namelijk voor bij kinderen jonger dan 6 jaar. Het virus bereikt het kind gemakkelijk via speeksel. Daarom wordt het delen van speelgoed, glazen, of welk persoonlijk voorwerp dan ook een mogelijke besmettingsweg.

Het ontstaan van de aandoening hangt af van verschillende factoren, waarvan sommige specifiek zijn voor het lichaam van het kind. In het algemeen gaat deze pathologie gepaard met een afname van de afweer of een tekort aan vitamine B of C. Ook aan het ontbreken van goede hygiënepraktijken en de gewoonte om handen of andere vuile voorwerpen in de mond te steken.

Als de gingivostomatitis overwonnen is, wordt het herpes simplex virus in het lichaam van het kind opgeslagen en blijft het in een latente toestand. Onder bepaalde gunstige omstandigheden (zoals een afname van de afweer) kan het reactiveren en nieuwe manifestaties veroorzaken, die meestal milder zijn dan de eerste.

Blootstelling aan de zon of droge kou, trauma, infecties en andere toestanden van immunosuppressie zijn predisponerende factoren voor de reactivering van het virus. In deze gevallen zitten de laesies meestal op de lippen of binnenin de mond en zien eruit als een cluster van kleine blaasjes.

Gingivostomatitis bij kinderen

Symptomen van gingivostomatitis bij kinderen

Gingivostomatitis bij kinderen heeft heel kenmerkende laesies. Dit zijn veelvoudige pijnlijke zweertjes binnen in de mond van het kind. In het algemeen zitten ze op de tong, het tandvlees, de wangen, het gehemelte en de binnenste lippen. Maar in sommige gevallen kunnen ze ook het slijmvlies van de keel aantasten.

In het begin van de ziekte zien deze laesies eruit als rode blaasjes met vloeibare inhoud. Ze scheuren dan en geven aanleiding tot ulceratieve laesies, die groot van omvang zijn, bedekt met een geelgrijs membraan en omgeven door een zeer ontstoken rode halo. Deze zweren zijn erg pijnlijk en bezorgen het kind voortdurend veel ongemak.

Naast het bovenstaande wordt het klinisch beeld van gingivostomatitis bij kinderen gecompleteerd door de volgende symptomen:

  • Aanhoudende koorts (hoger dan 38 °C).
  • Overmatig kwijlen.
  • Pijnlijke keel bij het slikken.
  • Gebrek aan eetlust of weigeren van voedsel.
  • Hoofdpijn.
  • Zwelling van het tandvlees, dat er dus gezwollen en rood uitziet en gemakkelijk bloedt.
  • Slechte adem.
  • Vermoeidheid en algehele malaise.
  • Pijnlijke cervicale lymfeklieren.

De behandeling van gingivostomatitis bij kinderen

Gingivostomatitis bij kinderen is meestal een pijnlijk en vervelend proces, zowel voor het kleintje als voor de ouders. In het algemeen duurt het tussen 10 en 18 dagen en verdwijnt de aandoening zonder behandeling, spontaan.

Daarom zijn alle therapeutische maatregelen eenvoudigweg symptomatisch. Ze bestaan uit het gebruik van medicijnen en enkele huismiddeltjes om het kind zich beter te laten voelen tot de aandoening is opgelost.

Een kinderarts bezoeken om de situatie te beoordelen en de diagnose vast te stellen is de eerste stap om het kind te helpen. Er zijn namelijk ook andere soortgelijke aandoeningen die andere maatregelen vereisen.

Als de diagnose bevestigd is, kan de kinderarts een farmacologische behandeling voorschrijven om de symptomen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan paracetamol of ibuprofen. Het kind mag echter nooit zonder het juiste medische voorschrift medicijnen krijgen.

In sommige gevallen kan de deskundige het gebruik van plaatselijke verdovende middelen voorschrijven om de pijn te verbeteren, vooral tijdens het eten. In elk geval is het gebruik ervan voorbehouden aan specifieke gevallen. Ze zijn namelijk niet de veiligste optie voor gebruik bij kinderen.

Tot slot is het belangrijk om tijdens het besmettelijke proces op de hydratatie en voeding van het kind te letten. Pijn in de mond kan het kind ertoe brengen voedsel te weigeren. Het moet echter doorgaan met een voldoende inname van vloeistoffen. Vooral als ze orale pijnstillers krijgen.

Tips voor een goede thuisverzorging

Naast de genoemde maatregelen geven we je nu enkele aanbevelingen om je kind te helpen het ongemak door gingivostomatitis te verlichten:

  • Bied verse, zachte voedingsmiddelen aan. IJs, gelatine of appelmoes zijn ideale keuzes om verlichting te bieden aan pijnlijke slijmvliezen. Vermijd harde of erg zoute, zure, of pikante voedingsmiddelen.
  • Zorg voor een overvloedige inname van water, vooral koel water zonder toevoegingen.
  • Help je kind om uit te rusten. Een paar extra dutjes helpen hem te ontspannen en gemakkelijker te herstellen.
  • Houd hun mond schoon met een goede poetsbeurt van de tanden en de tong, heel voorzichtig.
  • Voorkom verspreiding van de ziekte. Het correct wassen van je eigen handen en die van je kind vermijdt de overdracht van het virus op anderen. Als het kind naar een crèche gaat, moet het zo lang thuis blijven als de dokter aangeeft.
IJsjes kunnen verlichten brengen bij aandoeningen in de mond

Complicaties van gingivostomatitis

Gingivostomatitis bij kinderen duurt meestal ongeveer 2 weken, met of zonder behandeling. Na die tijd verdwijnen de laesies zonder gevolgen achter te laten.

Maar in sommige zeldzame gevallen kan de toestand ingewikkeld worden. Het nemen van wat meer maatregelen is dan noodzakelijk.

Zoals we je al vertelden, is het grootste ongemak uitdroging door het weigeren van vochtinname. Andere minder vaak voorkomende gevolgen zijn herpes keratitis (oogaandoening) en paronychia (infectie rond de nagels). Beide komen voor als gevolg van het per ongeluk zelf inenten van het virus uit mondlaesies.

Tot slot zijn slokdarmontsteking, epiglottitis, pneumonitis en encefalitis veel zeldzamere complicaties, die meestal voorkomen bij kinderen met een gebrekkig immuunsysteem.

Daarom is het belangrijk naar de spoeddienst te gaan als je merkt dat je kind een van de volgende symptomen heeft:

  • Zeer hoge en aanhoudende koorts die niet zakt met medicijnen.
  • Convulsies.
  • Overmatige achteruitgang, een neiging te willen slapen.
  • Versneld ademhalingsritme.
  • Weigering te eten en vloeistoffen te drinken.
  • Afwezigheid van tranen.
  • Afname van de frequentie van urineren, of van het aantal luiers dat gedurende de dag verschoond wordt.
  • Diarree, maagklachten of uitslag.
  • Verergering of aanhouden van zweertjes na 3 weken.

Begeleiden is de sleutel

Gingivostomatitis bij kinderen is een heel vervelende en pijnlijke aandoening. Kleintjes lijden veel met zoveel zweertjes in de mond en dit staat hen niet toe verder te gaan met hun normale leven. Tegelijk lijden de ouders omdat ze niet weten hoe ze verlichting kunnen bieden.

Maar zoals we je al vertelden, lost deze aandoening na een paar weken op en laat geen verdere schade achter. Daarom kun je het beste met je kind naar de kinderarts gaan en hun aanbevelingen opvolgen om je kind te helpen zich beter te voelen.

Dit proces begeleiden met geduld en veel liefde is ook de sleutel. Je zult zien dat na een paar dagen de blaren in de mond van je kind alleen nog maar een nare herinnering zullen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pérez Borrego, A., Guntiñas Zamora, M. V., & González Labrada, C. (2002). Valoración del estado inmunológico en niños con gingivoestomatitis herpética aguda. Revista Cubana de Estomatología, 39(1), 24-27.
  • Salinas, Y. J., & Millán, R. E. (2008). Gingivoestomatitis herpética primaria: Conducta odontológica. Acta Odontológica Venezolana, 46(2), 219-226.
  • Tovaru, S., Parlatescu, I., Tovaru, M., & Cionca, L. (2010). Gingivoestomatitis herpética primaria en niños y adultos. Quintessence: Publicación internacional de odontología, 23(4), 165-170.
  • Gutiérrez-Gómez, C., Gargollo-Orvañanos, C., López-Mendoza, F. J., & Ferreira-Aparicio, F. E. (2021). Soy herpes no me operes por favor. Cirugía Plástica, 30(2), 117-122.
  • Gleidis, Y., & García, M. (2021, October). GINGIVOESTOMATITIS HERPÉTICA RECURRENTE MÁS HERPES FACIAL. ASOCIACIÓN POCO FRECUENTE. In X Simposio Visión Salud Bucal y IX Taller sobre el Cáncer Bucal 2021.
  • Daoud, Z., Ramos Amador, J. T., Morillo Gutiérrez, B., & Muñoz Hiraldo, E. (2018). Infecciones por virus del herpes simple 1 y 2. Guía-ABE. Tratamiento de las infecciones en Pediatría. Guía rápida para la selección del tratamiento antimicrobiano empírico. Madrid: Guía-ABE.
  • Sanchez López, C. A. (2021). Prevalencia de lesiones en la mucosa oral en niños que acuden a un hospital nacional de Moyobamba en el periodo enero 2019–enero 2020.
  • Gayretli Aydin, Z. G., Tanir, G., Genc Sel, C., Tasci Yıldız, Y., Aydin Teke, T., & Kaman, A. (2019). Encefalitis por herpes simple resistente al aciclovir en un niño tratado satisfactoriamente con el agregado de foscarnet: A propósito de un caso. Archivos argentinos de pediatría, 117(1), e47-e51.
  • Hayajneh Carrillo, N., Tablado, M., & Carreño Beltrán, A. (2009). Rápida aparición de celulitis preseptal y herpes en niño atópico. Pediatría Atención Primaria, 11, e44-e44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.