Enkele eenvoudige en voedzame recepten voor je baby

In dit artikel vind je een aantal zelfgemaakte babyvoeding recepten. We geven je ook wat handige trucjes om je baby te helpen zich aan te passen aan een nieuw dieet waarin vaste voeding verwerkt is.
Enkele eenvoudige en voedzame recepten voor je baby

Laatste update: 06 februari, 2022

Zelfgemaakt babyvoedsel klaarmaken is gemakkelijker en handiger dan je denkt. Bovendien zorg je er niet alleen voor dat je kind gezond voedsel eet, maar bespaar je ook veel geld op kant-en-klare voeding. De sleutel ligt in het kiezen van verse en gezonde ingrediënten. Vandaag delen we enkele eenvoudige recepten voor je baby.

Naarmate je kind vast voedsel begint te eten, wordt het maken van maaltijden gemakkelijker. Je kunt gewoon dezelfde recepten die je voor de rest van het gezin klaarmaakt gepureerd aan je kleintje geven.

Dat bespaart je tijd, want je baby zal zich aan jouw eetroutines aanpassen.

Enkele eenvoudige zelfgemaakte recepten voor je baby

Erwtenpuree

Erwten zitten vol vitamine A, C, ijzer, calcium en zijn een uitstekende bron van eiwitten. Kook ze gewoon tot ze zacht zijn en pureer ze tot een smeuïge textuur. Zorg ervoor dat je de erwten door een zeef haalt als je baby nog niet gewend is aan texturen.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden is het nodig om moedermelk aan te vullen met andere voedingsmiddelen, omdat melk alleen niet voldoende is om in de voedingsbehoeften te voorzien. Bovendien is dit, vanuit psycho-motorisch oogpunt, het moment waarop baby’s klaar zijn om vast voedsel te leren eten.
-Ministerie van Gezondheid van Argentinië-.

Recepten voor je baby: gepureerde banaan

Dit wordt beschouwd als het ‘perfecte voedsel’ in het beginstadium van een baby’s dieet. Bananen zitten vol kalium, vezels en zijn ook zacht voor een maag die nog niet gewend is aan vast voedsel. Bovendien helpt, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Alimentary Pharmacology and Therapeutics, de inname van vezels om de biodiversiteit van de darmmicrobiota geleidelijk te vergroten.

Vermijd echter overdrijving met dit voedsel om constipatie te voorkomen. Voor de bereiding schil je de banaan, prak je hem met een vork fijn en voeg je er wat moedermelk of flesvoeding aan toe.

Enkele eenvoudige en voedzame recepten voor je baby

Rijstgranen

Rijstgranen voor baby’s zijn een van de meest aanbevolen voedingsmiddelen omdat ze niet-allergeen zijn. Het is ook gemakkelijk te verteren en de zachte textuur maakt een gemakkelijke overgang tussen vloeibare en vaste voeding mogelijk.

Om het te bereiden heb je drie eetlepels bruine rijst en een kopje water nodig. Eerst moet je de ongekookte rijst in een blender of keukenmachine doen tot je een fijn poeder krijgt. Meng het dan met het water in een pan en zet het op het vuur tot het kookt.

Aan het eind van het proces moet het een romige consistentie hebben. Je kunt meer water of meer rijst toevoegen, afhankelijk van de leeftijd van de baby.

Avocadopuree

Avocado beschouwt men als een gezonde bron van vet die bijdraagt tot de lichamelijke en hersenontwikkeling van een baby. Het bevat foliumzuur, vezels, kalium, vitamine C en ijzer.

Om het te maken prak je een avocado met een vork of keukenmachine en voeg je er water of moedermelk aan toe.

Recepten voor je baby: wortelpuree

Wortel levert antioxidanten en vitamines, vooral vitamine A. Om de puree te bereiden schil je de wortels, snijd je ze in stukken en kook je ze in water of ongezouten kippenbouillon.

Wacht tot ze zacht en papperig zijn, laat ze afkoelen, en pureer ze tot slot. De hoeveelheid vloeistof die je toevoegt hangt af van de consistentie die je wilt.

Een blije baby is aan het eten

Adviezen voor serveren en bewaren van je recepten voor je baby

  • Als je zelfgemaakt voedsel voor je baby bereidt, zorg er dan altijd voor dat het niet warmer is dan hun lichaamstemperatuur.
  • Als je voedsel in de magnetron gaat koken, kijk dan of er geen plekken zijn die heter zijn dan andere. Om vergissingen te voorkomen, laat je het even rusten voor je het aan je baby geeft.
  • Leg slechts kleine hoeveelheden voedsel op het bord. In feite alleen wat je denkt dat je baby zal eten. Want overgebleven voedsel heeft de neiging bacteriën op te hopen door het contact met speeksel.
  • Vermijd het toevoegen van zoetstoffen aan het voedsel dat je voor je baby klaarmaakt. Kleintjes hebben geen extra hoeveelheden suiker nodig. Gebruik ook geen honing want die kan bacteriën bevatten die botulisme kunnen veroorzaken.
  • Ingrediënten die je niet gebruikt bij het koken van je recept kun je invriezen en een paar dagen bewaren. Groenten en fruit kunnen zelfs maanden meegaan als je ze goed bewaart.
  • Denk eraan te wachten tot je baby vier tot zes maanden oud is voor je vaste voeding aanbiedt. In dit stadium zijn er fysiologische ontwikkelingssignalen die erop wijzen dat je baby klaar is voor een verandering in voeding.
  • Een andere optie is om je kind zelf vast voedsel te laten hanteren, zodat het kan wennen aan de textuur en smaak. Volgens een in 2018 gepubliceerde studie (Engelse link) helpt deze techniek om voedselweigeringen in de toekomst te verminderen.

Aanvullende voeding, een belangrijke stap in de ontwikkeling

Zoals je ziet is zelfgemaakt babyvoedsel uiterst gemakkelijk te bereiden. Het is ook gezonder dan kant-en-klaar voedsel kopen en je bent helemaal zeker van de kwaliteit van alle voedingsstoffen die je je baby geeft.

Vergeet niet je kind een verscheidenheid aan voedsel aan te bieden. Een goede voedselopvoeding in de vroege levensfase vermindert namelijk de afwijzing in het latere leven. Bovendien vermindert diversiteit wat betreft voedselblootstelling het risico op het ontstaan van auto-immuunziekten.  • Simpson HL., Campbell BJ., Review article: dietary fibre – microbiota interactions. Aliment Pharmacol Ther, 2015. 42 (2): 158-79.
  • Andries Arantes AL., Silva Neves F., Lombelo Campos AA., Pereira Netto M., The baby led weaning method in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.