Wat is propolis en wat zijn de voordelen ervan voor kinderen?

Propolis is een natuurlijke stof die door bijen wordt gemaakt. Ontdek de voordelen van propolis als een natuurlijk middel om verkoudheid en hoesten te helpen voorkomen.
Wat is propolis en wat zijn de voordelen ervan voor kinderen?

Laatste update: 17 januari, 2022

Propolis is een stof die ontstaat door de activiteit van bijen bij het extraheren van hars uit verschillende bronnen van plantaardige oorsprong (meestal planten) om hun bijenkorven te bedekken. Hoewel ze propolis gebruiken om hun verblijfplaatsen te beschermen, kunnen mensen het ook gebruiken als geneesmiddel tegen verschillende kwalen. Hieronder bekijken we de weldadige werking van propolis.

De typische malaise van het koude seizoen

Het koude seizoen gaat meestal gepaard met de eerste verkoudheden, griep, hoest en bronchitis. Kinderen, en vooral de jongsten, hebben de neiging het snelst ziek te worden.

Als een kind koorts heeft, hoest, of snottert, is het eerste wat we altijd moeten doen zo snel mogelijk naar een kinderarts of specialist gaan. Er zijn echter enkele eenvoudige maar doeltreffende maatregelen die ons helpen het ongemak te verlichten en ook te voorkomen.

De meeste van deze maatregelen zijn al vele jaren in gebruik en worden van generatie op generatie doorgegeven. Een ervan is het eten van veel fruit, vanwege het hoge vitaminegehalte. Sinaasappels, mandarijnen, kiwi’s, citroenen, of grapefruits zijn vruchten die rijk zijn aan vitamine C en verkoudheid helpen voorkomen.

Wat is propolis en wat zijn de voordelen ervan voor kinderen?

Sinds een paar jaar nemen veel ouders ook hun toevlucht tot voedings- en vitaminesupplementen die in apotheken of bij kruidenwinkels verkocht worden. Deze producten beloven namelijk effectief te zijn bij het voorkomen van verkoudheid.

Je moet echter heel voorzichtig zijn want, hoewel sommige in hun reclame veel gezondheidsvoordelen beloven, zijn ze soms niet meer dan een placebo zonder enige werkzaamheid.

Ze kunnen ook problemen veroorzaken als ze niet zijn aangewezen voor de leeftijd van kinderen of een bepaald bestanddeel hebben dat ze niet kunnen innemen.

Wanneer we een kind een natuurlijk middel gaan toedienen, moeten we dus het advies van een kinderarts of een specialist inwinnen.

Dit geldt zelfs als de bijsluiter ons verzekert dat het geen contra-indicaties heeft. Als kinderen ook een chronische ziekte hebben, mogen we geen enkel natuurlijk middel toedienen.

De voordelen van propolis

Propolis is een natuurlijke stof die bijen maken. Ze gebruiken het zelf om hun bijenkorven te bedekken en te beschermen. De laatste jaren wordt deze stof beschouwd als een natuurlijk middel om verkoudheid te voorkomen. Er zijn zeer recente studies (Engelse link) die deze stof classificeren als een versterker van het immuunsysteem. Er zijn echter meer proeven op mensen nodig om het bewijs voor deze bewering te garanderen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Moleculen (Engelse link) belichtte de antibacteriële eigenschappen van propolis. Onderzoek toonde aan dat propolis werkzaam is tegen bacteriën als Staphylococcus aureus en Escherichia coli. Bovendien kan de werkzaamheid van de verbinding variëren, afhankelijk van waar ze vandaan komt.

Alsof dat nog niet genoeg was, is ook de werkzaamheid van propolis bij de behandeling en preventie van COVID-19 aangetoond. Onderzoek uit 2020 (Engelse link) toonde aan dat de verbinding de replicatie van SARS-CoV-2 in de orofarynx remt.

Ook is waargenomen dat kinderen die regelmatig propolis consumeren minder complicaties van de bovenste luchtwegen hebben. Dit betekent niet dat propolis een ziekte geneest, maar wel dat het helpt besmetting te voorkomen.

De werkzame bestanddelen van propolis

Onder de werkzame bestanddelen van propolis vallen de antivirale eigenschappen op. Deze stof bevat flavonoïden die bekend staan als nuttige en praktische antivirale middelen.

De inname ervan helpt het immuunsysteem te versterken tegen aandoeningen als verkoudheid en hoest. Het wordt ook aanbevolen bij ernstiger aandoeningen als bronchitis en keelpijn.

In sommige gevallen kan het heel nuttig zijn bij aandoeningen als ontsteking van het tandvlees, of stomatitis. Het kan ook gebruikt worden om schimmel in de mond te bestrijden. Er zijn zelfs studies (Engelse link) die de werkzaamheid ervan samen met antivirale middelen aantoonden bij de behandeling van herpes.

Wanneer kinderen keelpijn hebben, denken veel ouders dat antibiotica de beste remedie is. Maar die zijn alleen werkzaam als de infectie van bacteriële oorsprong is.

Honing en propolis

Er zijn veel verschillende vormen om propolis in te nemen op de markt, zoals puur, korrels, spray, siroop, vitamine C tabletten of in de vorm van snoepjes.

Het is er ook in druppels en kan aan melk of andere vloeistoffen worden toegevoegd. Voor kinderen moet je de manier vinden die voor hen het aantrekkelijkst is. En natuurlijk heb je de toestemming van hun arts nodig.

Vanwege zijn antibacteriële werking wordt het ook vaak gebruikt om acne te behandelen. Daarom bevatten veel producten die voor deze aandoening ontworpen zijn propolis. Je vindt het dan ook in zepen, gels, lotions, crèmes en andere zalven.

Propolis kan een goede optie zijn om het immuunsysteem van kinderen te versterken. Het is ook heel nuttig om aandoeningen zoals verkoudheid en hoest te voorkomen.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen van propolis zijn allergieën, een droge mond (xerostomie) en maagklachten (mild tot matig van intensiteit). Daarom is het raadzaam altijd eerst met je arts te overleggen voor je het als behandeling gaat toepassen.

Deze bijwerkingen verdwijnen meestal zodra je het gebruik van propolis stopt. Elk organisme is echter anders en het is beter te voorkomen dan later spijt te krijgen.

Jonge kinderen kunnen meer vatbaar zijn voor deze bijwerkingen. Ook zijn kinderen die allergisch zijn voor insectensteken, zoals bijensteken, ook vatbaar voor bijwerkingen.

Om in gedachten te houden wat betreft de voordelen van propolis

Propolis is een natuurlijke stof die bepaalde voordelen kan hebben voor de gezondheid van het immuunsysteem. Hoewel meer proeven bij mensen nodig zijn, leggen de huidige observationele studies een verband tussen de inname van deze stof en een lagere prevalentie van verkoudheid.

Daarom, en met het advies van een arts, zou het een voedingssupplement kunnen zijn voor kinderen, die kwetsbaarder zijn voor dit soort ziektes. Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor kinderen?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor kinderen?

Gezonde eetgewoonten worden bijgebracht in de kindertijd. Met dat in gedachten willen we je vertellen over de beste voedingsmiddelen voor kinderen.  • Al Hariri M., Immune’s boosting agent: immunomodulation potentials of propolis. J Family Community Med, 2019. 26 (1): 57-60.
  • Yildirim A., Gulbol Duran G., Duran N., Jenedi K., et al., Antiviral activity of hatay propolis agaisnt replication of herpes simplex virus type 1 and type 2. Med Sci Monit, 2016. 22:422-30.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.