Wat betekent het als je bloed braakt?

Cirrose, gastritis, slechte voeding, of slokdarmvarices kunnen iemand bloed doen braken. Leer meer in het volgende artikel.
Wat betekent het als je bloed braakt?

Laatste update: 25 februari, 2022

Het braken van bloed kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een verwonding aan de mond, trauma, ziekte, enzovoort. Als bij de persoon die last heeft van braken een ziekte is vastgesteld, moet hij onmiddellijk door een arts worden gezien om complicaties te voorkomen. Daarom wordt het in veel gevallen als een noodgeval beschouwd als je bloed braakt.

De hoeveelheid bloed en de frequentie van de regurgitaties hangen af van de oorzaak van het probleem. Het bloed kan verschillende kleurkenmerken hebben. In sommige gevallen zal het helderrood zijn en in andere kan het donkerder zijn (bruin tot zwart). Hoe dan ook, alleen een arts kan de diagnose en de respectieve passende aanpak geven.

In geen geval mag je zonder medische hulp handelen of je toevlucht nemen tot zelfmedicatie. Het is het beste om naar de eerste hulp te gaan.

Als iemand bloed braakt, hoe komt dit?

Er zijn veel oorzaken waardoor iemand bloed kan braken. Tot de meest voorkomende behoren echter de volgende, die we hieronder bespreken.

1. Als je bloed braakt kan uitdroging de oorzaak zijn

Uitdroging kan de oorzaak zijn van een patiënt om bloed te braken. Omdat het lichaam onder andere de smering die door water wordt geleverd wordt ontnomen, ondervindt het een overmatige druk op alle systemen en loopt het dus meer kans op verwondingen. Als gevolg daarvan kan bij het braken gal met bloed gepaard gaan.

2. Honger of slechte voeding

Een lege maag kan je een ziek gevoel geven en ertoe leiden dat je bloed gaat braken. Het klinkt misschien vreemd, maar als je niet genoeg eet, komt het lichaam in opstand door te braken. Zo kan ook een gebrek aan een evenwichtige voeding hiertoe leiden. Het innemen van ranzig of giftig voedsel tijdens de zwangerschap kan ook een oorzaak zijn van bloed in het braaksel.

Wat betekent het als je bloed braakt

3. Slokdarmvarices

Een andere oorzaak van bloedbraken zijn slokdarmvarices. Dit zijn vergrote aders in de wanden van de onderste slokdarm die bloeden. Meestal veroorzaken ze geen pijn. Ze worden vaak veroorzaakt door een alcoholische leverziekte (Engelse link). Als je arts vermoedt dat slokdarmvarices de oorzaak zijn van het bloed in je braaksel, moet je onmiddellijk in het ziekenhuis opgenomen worden.

4. Gastritis kan een andere oorzaak zijn als je bloed braakt

Gastritis is een ontsteking van de maag waardoor schadelijke bacteriën de binnenbekleding van de maag infecteren. Deze aandoening verschijnt uiteindelijk met overvloedig braken van bloed, gepaard gaande met buikpijn en zwakte.

5. Cirrose

Tot slot is cirrose het gevolg van aanhoudend alcoholgebruik en leidt tot pieken in de bloeddruk. Bloedvaten beginnen uit te zetten, wat de slokdarm aantast. Inwendige bloedvaten worden daardoor vatbaar voor scheuren. Symptomen van cirrose zijn het overgeven van enorme hoeveelheden helderrood bloed en, opnieuw, zwakte.

Als kinderen bloed braken

Als kinderen bloed overgeven, is het absoluut noodzakelijk dat ze zo snel mogelijk naar een kinderarts gaan. Anders kan de gezondheid van het kind in gevaar komen en leiden tot een groter aantal complicaties (en ook van grotere hevigheid). Daarom mogen ze, als ze eenmaal ontdekt zijn, niet over het hoofd gezien worden.

Het is belangrijk dat ouders rekening houden met de frequentie van het braken en alle kenmerken ervan, om de kinderarts gedetailleerder te kunnen inlichten. Met deze gegevens kunnen ze tot een nauwkeuriger diagnose komen, als ze hun respectieve evaluatie gemaakt hebben.

Enkele vragen die de arts kan stellen zijn:

  • Wanneer begon het overgeven van bloed?
  • Welke kleur heeft het bloed en hoeveel zit er in het braaksel?
  • Welke andere symptomen heeft het kind?
  • Hebben ze chronische ziekten?
  • Gebruiken ze een soort medicijnen?
  • Hebben ze een ongeluk gehad?
  • Hebben ze iets ergs of giftigs binnengekregen?

Symptomen als je kind bloed braakt

Voordat het overgeven van bloed optreedt, kan je kind bepaalde symptomen ervaren. Denk bijvoorbeeld aan bleekheid, buikpijn, kortademigheid, misselijkheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Overmatig zweten, misselijkheid, koorts en zelfs diarree (acuut tot ernstig) kunnen ook voorkomen.

Als een kind overgeeft moet je goed de symptomen bekijken

Wat eraan te doen?

Terwijl je naar de eerste hulp gaat of wacht op de hulp van de kinderarts, is het van essentieel belang dat je niet naar medicijnen grijpt. Ook mag je het kind niet dwingen om vloeistoffen te drinken, zelfs geen water. Omdat de oorzaak van het probleem onbekend is, weet je niet hoe verstandig het kan zijn zulke maatregelen te nemen (hoe eenvoudig ze ook lijken).

Als de diagnose van de deskundige eenmaal gesteld is, moet je elk van zijn instructies opvolgen om de gezondheid van het kind te herstellen. Tijdens de herstelfase zal de arts aangeven hoe dieet, hydratatie en andere aspecten van het dagelijks leven moeten worden uitgevoerd. Wellicht ook interessant voor jou

Vicks Vaporub®: kinderartsen raden het niet aan voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Vicks Vaporub®: kinderartsen raden het niet aan voor kinderen

Vicks Vaporub® is een mentholzalf die niet aanbevolen wordt voor kinderen wegens het risico op vergiftiging en ademhalingscomplicaties.
De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.