Tips voor als je kind dauwworm heeft

Dauwworm leidt tot een droge huid en irritatie en treft vaak baby's en jonge kinderen.
Tips voor als je kind dauwworm heeft

Laatste update: 26 februari, 2019

Het is enorm belangrijk dat ouders weten hoe ze moeten omgaan met veel voorkomende huidproblemen bij kinderen, zoals constitutioneel of atopisch eczeem, wat ook dauwworm genoemd wordt.

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam maar krijgt vaak de minste aandacht. Vervuiling, temperatuurveranderingen en blootstelling aan de zon kunnen de huid echter allemaal beschadigen, vooral als er een onderliggende huidaandoening is.

Een veel voorkomende aandoening

Atopisch eczeem of dauwworm is een ontstekingsziekte die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. 90% van alle gevallen zijn kinderen en 20% van de kinderen jonger dan zes jaar heeft last van deze aandoening.

Dauwworm is één van de meest voorkomende redenen voor ouders om een dermatoloog te bezoeken. Het verschijnt over het algemeen rond het vijfde levensjaar.

Sommige mensen met de aandoening zullen deze de rest van hun leven hebben. Anderen groeien er echter overheen naarmate ze ouder worden. Het komt zelden voor dat dauwworm voor het eerst op volwassen leeftijd verschijnt.

Kinderen kunnen al symptomen beginnen te vertonen tussen de leeftijd van twee en drie maanden. De aandoening wordt gekenmerkt door uitslag die leidt tot een extreem droge, jeukende, rode huid.

Het eczeem verschijnt het vaakst op:

 • de hoofdhuid
 • wangen
 • knieën
 • ellebogen
Dauwworm is een veel voorkomende aandoening

Hoe behandel je dauwworm bij kinderen?

Dauwworm kan niet genezen worden, maar het wel is mogelijk om uitbraken te voorkomen. Volg daarom de onderstaande adviezen.

Identificatie

Het identificeren van de factoren die tot een uitbraak leiden, is de eerste stap in de omgang met atopische dermatitis bij kinderen. Elke uitbraak verhoogt namelijk de kans op een terugval.

Deze aandoening houdt verband met de immuunrespons van het lichaam. Daarom is het belangrijk om mogelijke allergenen te vermijden, zoals:

 • de vacht of schilfers van dieren
 • huisstofmijt
 • pollen, stof en andere stoffen

Reiniging

Reinig, hydrateer en bescherm de huid met verzachtende producten die speciaal zijn ontworpen voor dit type huidprobleem. Vermijd echter agressieve zeep, geurtjes en alcohol.

Droog de huid heel voorzichtig, dus niet hard wrijvend, na het wassen. Gebruik zachte handdoeken die de huid van je kind niet zullen schaden.

Behandeling

Volg het advies van je arts op wat betreft de behandeling. Stop een behandeling niet halverwege zodra je ziet dat de symptomen verdwijnen, omdat dit tot een terugval kan leiden.

Hydratatie

Gebruik producten om de huid van je kind minstens twee keer per dag te hydrateren. Dat kunnen bijvoorbeeld crèmes, lotions of oliën zijn. Vochtinbrengende crèmes geven de huid bovendien zijn elasticiteit terug en beschermen daarnaast tegen irritatie en jeuk.

Wat betreft de kleding

 • Gebruik een extra spoelcyclus om het resterende wasmiddel te verwijderen wanneer je de kleding van je kind wast. Vermijd wasverzachters.
 • Vermijd synthetische vezels en wol. Beide kunnen allergische reacties veroorzaken. Katoenen kleding is het beste voor kinderen met dauwworm.
 • Vermijd het je kind te dik in te pakken warme kleding. Zweten kan een uitbraak van dauwworm verergeren.
  Gebruik producten om de huid van je kind minstens twee keer per dag te hydrateren.

  Badritueel

 • Zorg ervoor dat je lauw water gebruikt om je kind in bad te doen. Vermijd te warm water, want dat zal de droge huid nog droger maken.
 • Het is erg belangrijk om de nagels van je kind kort te houden. Op deze manier zullen ze niet teveel schade aanrichten als ze zichzelf krabben.
 • Lang in bad blijven zitten, is niet goed voor kinderen met dauwworm. Laat je kind daarom niet langer dan 10 minuten in bad. Kinderen met deze aandoening moeten ook voorkomen dat ze vaker dan één keer per dag in bad gaan of douchen. In feite is het misschien niet eens nodig dagelijks in bad te gaan en is baden om de andere dag vaak beter voor deze aandoening. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden.

Nog enkele tips

 • Probeer de omgeving redelijk koel en vochtig te houden. Ventileer je huis dagelijks en zet de kachel niet al te hoog in de winter.
 • Gebruik elke dag een créme om je kind tegen de zon te beschermen.
 • Als je kind geen allergiemedicijn neemt waardoor ze gevoeliger kunnen worden voor de zon, kan een klein beetje zon goed zijn voor de beschadigde huid. Vermijd echter blootstelling rond de middag wanneer de zon het sterkst is.

Leg je kind uit wat dauwworm is en leer hem daarnaast zijn huid op de goede manier te verzorgen. Dit is de sleutel tot het minimaliseren van uitbraken.

Door deze adviezen op te volgen bij de verzorging van dauwworm bij kinderen, zul je zowel het aantal als de ernst van uitbraken kunnen helpen verminderen. En zo help je je kind met deze huidaandoening om te gaan. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.