Schoolsluitingen en de verspreiding van het coronavirus

Coronavirus, ook bekend als COVID-19, is de schuld van de huidige wereldwijde gezondheidscrisis. Maar wat hebben schoolsluitingen te maken met de verspreiding van het coronavirus?
Schoolsluitingen en de verspreiding van het coronavirus

Laatste update: 20 mei, 2020

Inmiddels hebben we allemaal gehoord over het coronavirus omdat informatie over de ziekte overal aanwezig is waar je kijkt. Maar soms kan het lezen van zoveel informatie je ook bang en verward maken. Nooit heeft een virus zo’n impact gehad op sociaal en economisch vlak. We zitten midden in een pandemie vanwege het nieuwe coronavirus SARS-COv-2. Dus, welke maatregelen kunnen we nemen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen?

Dit is niet de eerste keer dat de wereld met een virale epidemie wordt geconfronteerd. Er zijn er nog meer geweest, bijvoorbeeld Ebola en de vogelgriep, om er maar een paar te noemen. Maar het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus of COVID-19 blijft toenemen, vooral bij ouderen en mensen met bijkomende gezondheidsproblemen. Het lijkt er op dat de cijfers blijven stijgen en de angst in de samenleving is duidelijk aanwezig.

Tot wanneer?

Er is geen exact antwoord op hoe lang dit virus onder ons zal blijven. Experts weten ook niet of dit een seizoensvirus is dat terugkeert met de komst van koud weer. Bovendien weten wetenschappers niet of dit virus al dan niet kan muteren of kan veranderen in een virus dat agressiever is dan het nu is. Er zijn echter veel mensen die in real-time de laatste informatie willen weten.

Sommige experts wijzen op de zon en hitte om de agressiviteit van het virus te verminderen, omdat dit de opeenhoping in gesloten ruimtes vermindert. Bovendien lijkt het er op dat het virus zich moeilijk kan reproduceren bij hogere temperaturen.

Wat je moet weten over schoolsluiting en de verspreiding

Sommige mensen zullen besmet raken, sommige zullen symptomen ervaren terwijl weer anderen zonder symptomen blijven. Het goede nieuws is dat het lijden aan deze ziekte en het overwinnen ervan immuniteit kan creëren bij herhaalde blootstelling. Dit is echter iets wat wetenschappers nog verder moeten onderzoeken.

Sociale afstand om de verspreiding van het coronavirus te vertragen

Gezondheidsorganisaties en instanties bevelen sociale afstand aan om het risico op verspreiding van de ziekte te verminderen. Dit verhindert namelijk dat de infectie zich massaal verspreidt. Als verspreiding zich voordoet, is het beter om het geleidelijk te laten verlopen om de medische diensten niet te overbelasten. Die zijn zich trouwens al bewust van de rampen die deze pandemie veroorzaakt.

Patiënten met ernstige gevallen moeten zo efficiënt mogelijk medische hulp krijgen. Tegelijkertijd moeten mildere gevallen thuis medische zorg krijgen. Op deze manier zullen vooral gezondheidsdiensten en hulpdiensten niet overbelast raken. Hoe minder mensen met elkaar omgaan en hoe meer mensen zich van groepen verwijderen, hoe kleiner het risico.

Om het uitgaan van mensen te verminderen en samenkomsten te vermijden, hebben onder andere Italië en China beiden hun grenzen gesloten. Deze maatregel helpt de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Bovendien zijn veel educatieve centra, van kinderdagverblijven tot universiteiten, gedurende minimaal twee weken in verschillende steden over de hele wereld gesloten.

Schoolsluitingen uit angst voor de verspreiding van het coronavirus

De beslissing om scholen en andere onderwijsinstellingen te sluiten uit angst voor het coronavirus beperkt ook de verplaatsing van ouders. Maar ook van andere familieleden die hun kinderen van en naar school brengen. Dit helpt contact tussen personen te voorkomen, vooral degenen die de ziekte mogelijk dragen.

Net zoals veel scholen sluiten, annuleren gemeenten ook grote bijeenkomsten, met name shows, sportwedstrijden en conferenties. Er is ook een vermindering en, in sommige gevallen, opschorting van het openbaar vervoer. Experts raden aan om bijeenkomsten van meer dan 10 personen in gesloten ruimtes te annuleren.

Vertragen verspreiding coronavirus

Het gevaar van het coronavirus bij ouderen

Hoewel het coronavirus in de meeste gevallen op hoest of griep lijkt, is er een deel van onze bevolking dat een ernstige longontsteking kan ontwikkelen, wat hun leven in gevaar brengt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ouderen
  • Mensen met chronische ziekten
  • Mensen met kanker
  • Patiënten die een immunosuppresivum gebruiken
  • Zwangere vrouwen

Het is belangrijk dat iedereen doet wat hij of zij kan om het iedereen gemakkelijker te maken. Bedrijven moeten telewerken en werkschema’s flexibeler maken om het bij elkaar komen te verminderen. Op deze manier blijven blootstelling en interacties tussen personen minimaal.

Als je griepachtige symptomen hebt, is het belangrijk om niet naar je werk te gaan. Blijf thuis om verspreiding van het coronavirus te vertragen. En raadpleeg natuurlijk je arts. Iedereen met de diagnose SARS-COv-2 moet thuis blijven van hun werk. Bovendien moeten ze vrienden en de werkplek onmiddellijk op de hoogte brengen.

En tot slot is het belangrijk om kinderen niet angstig te maken en de instructies van gezondheidsinstanties op te volgen. Een van de beste dingen die je kan doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is vaak je handen wassen en in je elleboog hoesten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.