Wat moet ik doen als ik me een last voor mijn familie voel?

Als je het gevoel hebt dat je een last bent voor je familie, is het belangrijk om na te gaan waar dat idee vandaan komt om te voorkomen dat je emotionele afstand creëert.
Wat moet ik doen als ik me een last voor mijn familie voel?
Maria Fátima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fátima Seppi Vinuales.

Laatste update: 26 december, 2023

Als je je een last voor je familie of vrienden voelt, dan breng je je dagen misschien door met emoties die je minimaliseert of verzacht om anderen niet tot last te zijn. Misschien stelt de vermomming van een ‘almachtig’ persoon je in staat om het ongemak te verlichten dat voortkomt uit het denken aan jezelf als een ‘last’ voor je dierbaren.

Dit alles heeft echter een prijs. Als je jezelf onderdompelt in deze dynamiek, kun je overweldigd en geïsoleerd raken in een wereld waarin niemand anders je kan helpen. Je zult een gevoel van eenzaamheid en ontkoppeling ervaren. Het is belangrijk om de oorzaken van deze situatie te begrijpen en te onderzoeken welke acties je kunt ondernemen om dit te veranderen.

Waarom voel ik me een last voor mijn familie?

Een verdrietige moeder heeft hulp nodig maar voelt zich tot last

Het gevoel een last voor je gezin en familie te zijn, kan een grote emotionele last en zorgen veroorzaken. Het is een veel voorkomende ervaring, maar het is belangrijk om te onthouden dat je perceptie misschien niet overeenkomt met de werkelijkheid. Soms wordt dat gevoel van tot last zijn gedreven door verschillende factoren. Bijvoorbeeld:

  • Je maakt een ziekte door (Engelse link) en je merkt dat iemand je moet begeleiden naar de dokter, je moet helpen met documentatie, eten, medicatieschema’s….
  • Je zit in een moeilijke economische situatie en je familie helpt je met je uitgaven.
  • Je gaat uit elkaar en moet bij je ouders blijven tot je een eigen woning hebt.
  • Je voelt je als ouder overweldigd door je werk en je gezinsverantwoordelijkheden.

Heb zelfcompassie

Hoewel het begrijpelijk is dat je in deze gevallen complexe emoties ervaart, moet je ook uit deze ‘straffende’ gedachten stappen en wat zelfcompassie hebben. Dit zijn situaties die niet jouw keuze zijn.

Het is belangrijk dat je kwetsbaarheid kunt accepteren en begrijpt dat iedereen in bepaalde situaties de steun van anderen nodig heeft. Wederkerigheid is een natuurlijk aspect van familierelaties en op een gegeven moment zul je in staat zijn om de aandacht die je hebt gekregen terug te geven.

Wat je echter kunt doen dat erg behulpzaam is en een verschil maakt in het familieklimaat, is proberen om een coöperatieve en begripvolle houding aan te nemen.

Dit betekent dat je, in plaats van te klagen over je situatie en je woede te uiten door te zeggen dat je een last bent, probeert te helpen door thuis je plicht te doen. Vergeet ook niet om dankbaar te zijn.

Een andere situatie kan zijn dat je je een last voelt vanwege een voorval in het verleden. Misschien een beslissing die niet ging zoals je had verwacht of een fout. Als dit het geval is, is het belangrijk dat je jezelf leert vergeven en begrijpt dat je vaak de beslissingen neemt die je op een bepaald moment kunt nemen.

Daarom is het vandaag beter om die situatie te accepteren en na te denken over hoe je je huidige situatie kunt veranderen en niet het verleden.

De gevolgen van je als een last voelen voor de familie

Je als een last voelen voor je familie kan leiden tot gevolgen die bepaalde moeilijkheden met zich meebrengen in de omgang met anderen. Je vermijdt bijvoorbeeld om je ervaringen met anderen te delen, je besluit om je angst in eenzaamheid door te brengen en je sluit je af om anderen te vertellen wat er met je gebeurt…

Het is ook mogelijk dat je het beeld oproept van een zelfvoorzienend persoon, die niets van anderen nodig heeft. Dit kan er echter toe leiden dat mensen het gevoel hebben dat je hen afwijst of dat je hen ongemakkelijk maakt.

Ze kunnen het als een grote moeite zien om je te benaderen vanwege je gebrek aan openheid. Als gevolg daarvan kan een gevoel van isolatie, eenzaamheid en oppervlakkige relaties ontstaan.

Aan jouw kant versterkt de cyclus zichzelf uiteindelijk, als een self-fulfilling prophecy: je bent terughoudend om te delen wat er met je gebeurt en mensen die in je geïnteresseerd zijn merken deze afwijzing op; ze proberen je te benaderen maar vinden het moeilijk. De relatie is dus niet vloeiend en zit vol obstakels, wat uiteindelijk het gevoel van last versterken.

Wat kan ik doen als ik me een last voel voor mijn familie?

Het eerste wat je moet weten is dat dit een gevoel is dat normaal kan zijn in sommige fasen van het leven, maar het is belangrijk om de context in gedachten te houden en te leren hoe je uit deze manier van denken kunt komen. Hieronder vind je een aantal suggesties om te voorkomen dat je je een last voelt voor je familie.

Stel je eigen overtuigingen ter discussie

Waarom denk je dat je een last bent? Er zullen hier vast verschillende ideeën bij je opkomen. Sommige heb je zelf bedacht en andere heb je misschien van anderen gehoord.

Misschien hebben bepaalde ervaringen in je familie ertoe geleid dat je dacht dat je een last was. Een andere mogelijke vraag die je jezelf kunt stellen is: “Is dit gevoel van tot last zijn alleen aanwezig in je relatie met je familie, of is het ook aanwezig in andere relaties?”

Tegelijkertijd kun je proberen de omgekeerde oefening te doen. Als iemand in je familie je zou vragen om hen een plezier te doen, zou je dan het gevoel hebben dat ze een last zijn? Het is belangrijk om uit het zelfredzaamheidsverhaal te stappen, de overtuiging dat hulp vragen of een moeilijk moment doormaken synoniem is met zwakte.

Tot slot is het ook een goede oefening om jezelf af te vragen of er iets is wat je voor jezelf kunt doen en wat je nu niet doet.

Er zijn gezinnen waar ouders zichzelf overladen met taken en weinig ruimte overlaten voor hun kinderen om mee te doen, zelfs als ze prima in staat zijn om bepaalde dingen zelf op te lossen. Als je denkt dat dit het geval is, kun je proberen om een actievere rol op je te nemen en te kijken welke verantwoordelijkheden je op je kunt nemen en welke je kunt delegeren aan je partner en kinderen.

Vertrouw anderen en hun eigen beslissingen en keuzes

Niemand in je gezin is verplicht om jou een plezier te doen. In veel gevallen zullen ze ervoor kiezen om je te begeleiden en voelen ze zich daar op hun gemak bij. Leer hulp te vragen en te accepteren (Engelse link).

Leer je eigen emoties te valideren

Erken je emoties en geef ze het belang dat ze verdienen. Leer jezelf te waarderen. Waarom zijn de dingen van anderen belangrijk en die van jou niet? Waarom ben je altijd beschikbaar om naar anderen te luisteren, maar vermijd je om je eigen ervaringen te delen? Je moet werken aan je emotionele intelligentie, zodat je kunt herkennen dat wat je voelt waardevol is.

Een moeder bereidt het eten met haar kinderen

Raak betrokken bij familiedynamiek en -activiteiten

Om je niet als een last te voelen, kun je deelnemen aan gezinsactiviteiten en -verplichtingen, waarbij je samenwerkt met anderen. Op deze manier kan jouw samenwerking een verschil maken, zelfs met kleine acties die rekening houden met de leeftijd en bekwaamheid van gezinsleden.

Vandaag voor jou, morgen voor mij

Om je niet langer als een last te voelen in je familie, kun je ook hulp vragen aan een professional. Op die manier kun je diepgaand onderzoeken wat de oorsprong van die overtuiging is en wat jou ongemak bezorgt.

Het is belangrijk dat je je emoties leert herkennen en valideren als een persoon die gevoelens heeft en aan wie dingen gebeuren. Probeer je denken flexibeler te maken om te begrijpen dat je in een gemeenschap leeft en dat je banden van wederzijdse zorg hebt waarin iedereen waarde heeft en niemand een last is voor de rest.

Elke persoon weet wanneer hij kan helpen en weet hoe hij een limiet kan stellen aan zijn beschikbaarheid. Iedereen weet hoe hij je kan helpen zonder zichzelf daarbij te verwaarlozen.

Dat is waar je aan moet werken: leren jezelf te waarderen en er voor anderen te zijn, zonder je emoties te verbergen of je tot last te voelen. Uiteindelijk is dit hoe een gemeenschap werkt: vandaag voor jou, morgen voor mij.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.