Ik ben de enige moeder in mijn vriendengroep en voel me eenzaam

Het gevoel van eenzaamheid komt veel voor tijdens de zwangerschap en in de eerste fasen van het moederschap. Als je de enige moeder in je vriendengroep bent, lijkt dit gevoel nog te versterken.
Ik ben de enige moeder in mijn vriendengroep en voel me eenzaam

Laatste update: 09 november, 2022

Moeder worden is van begin tot eind een levensveranderende ervaring. Je bent nog steeds jezelf, maar nu is er een klein wezentje van je afhankelijk. Dit betekent dat de prioriteiten veranderen. Zeker de eerste jaren heeft je kind vrijwel onbeperkt toegang tot je handen en je blik. Met enorme vermoeidheid maar diepe liefde breng je de meeste tijd door met je kleintje. Hierdoor kun je je eenzaam voelen – vooral als je de enige moeder in je vriendengroep bent.

We weten dat zowel de zwangerschap als de eerste fase van het moederschap intense ervaringen zijn die grote fysieke en emotionele veranderingen met zich meebrengen. Dit is het moment waarop we de steun van onze geliefden meer dan ooit nodig hebben.

De nabijheid van onze familie, partner of vrienden wordt essentieel. Maar wat gebeurt er als je de enige moeder bent in je vriendengroep? In deze gevallen is het gevoel van eenzaamheid en onbegrip vaak erg sterk.

De enige moeder zijn in een vriendengroep: een steeds vaker voorkomende situatie

Gelukkig is de culturele voorstelling van het begrip moederschap de laatste jaren sterk veranderd. Veel maatschappelijke vooroordelen over het moederschap zijn gedemystificeerd.

Te beginnen met het feit dat je, als je een vrouw bent, niet langer moeder hoeft te zijn om jezelf als persoon te vervullen. Als je geen moeder wilt zijn, betekent dat niet dat je egoïstisch bent, minder vrouw, of dat je kinderen haat. Bovendien zijn er tegenwoordig verschillende manieren om het moederschap op je te nemen. Je hoeft het ook niet meer voor je dertigste te doen. Deze realiteiten verklaren waarom de enige moeder zijn in je vriendengroep helemaal geen verrassende situatie is. Toch kan het echt pijnlijk zijn.

In de sociaal-culturele sfeer zijn nieuwe modellen, schema’s, theorieën en culturele uitwerkingen ontstaan over moederschap, seksualiteit en koppelrelaties.
– Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, S. E., Ezcurdia, C., & Torres, E. -.

Ik ben de enige moeder in mijn vriendengroep en voel me eenzaam

“Ik heb het gevoel dat mijn vrienden me niet begrijpen”

Zodra je moeder wordt, worden de gespreksonderwerpen anders: borstvoeding, hygiëne, de babykamer, kruipen, het hoofdje omhoog houden, enzovoort. Terwijl de hoofdonderwerpen van je levenslange vrienden misschien te maken hebben met weekenduitstapjes, werk, of romantische afspraakjes.

Logisch, je interesses zijn veranderd. Hierdoor kun je je onbegrepen voelen door je vrienden, wat je verontrust en zorgen baart. Je hebt een bitter gevoel. Zij zitten namelijk op een andere golflengte. Ze raken verveeld als ze je horen praten over de tegenslagen van het moederschap, omdat ze zich niet met je identificeren, en jij je niet meer bekommert om het bijhouden van de nieuwste band of dansclub.

Het is triest. Maar de waarheid is dat de ingrijpende gebeurtenissen in het leven ertoe kunnen leiden dat we vriendschappen verliezen (en andere winnen, natuurlijk). Een verhuizing, een verandering van baan, een beslissing om een grote verandering van levensstijl te maken, of het krijgen van een kind. In elk van deze gevallen wordt je routine veranderd. Dit zijn belangrijke groei- en leerervaringen. En als we ouder worden, is het natuurlijk om bepaalde banden achter ons te laten.

Banden maken verschillende stadia door

Er zijn echter relaties die in de loop der jaren sterker worden, of de paden nu wel of niet op elkaar blijven lijken. Andere banden maken verschillende stadia door, afhankelijk van de momenten in het leven die elk van hen doormaakt. Wat we bedoelen is dat niets in steen gebeiteld is als het gaat om het bepalen van de lengte van een vriendschap.

Ook al heb je misschien het gevoel dat je niet meer zoveel zaken gemeen hebt met je vriendinnen (Engelse link), bedenk toch dat een band met hen je kan helpen weer contact te maken met je meest persoonlijke kant. Met de vrouw die je nog steeds bent. Met hen afspreken voor een kop koffie of een paar wijntjes kan waardevoller zijn dan je denkt. Het zal het gemakkelijker maken om je los te koppelen van je routine – die nu onder zwangerschapsperikelen valt – en je geest leeg te maken.

Een groep zwangere vrouwen doet samen aan yoga

Het belang van het hebben van een groep waar je bij hoort

Het is zeer waarschijnlijk dat het nieuws van de zwangerschap en de daaropvolgende geboorte een verandering in je sociale behoeften betekent. Mensen hebben een groep nodig om zich veilig en gesteund te voelen. Identificatie met de mensen om ons heen beïnvloedt onze stemming positief, omdat we weten dat we iemand hebben die ons begrijpt. Ofwel omdat ze dezelfde ervaring eerder hebben meegemaakt, ofwel omdat ze die nu beleven.

Ontneem jezelf daarom niet om nieuwe vriendschappen te zoeken met mensen die in dezelfde fase zitten als jij. Het leven zelf zal je ertoe brengen banden met hen aan te gaan. De wachtkamer van de kinderafdeling, de rij voor het ophalen van de kleuterschool, of de speeltuin in de buurt zijn geweldige plaatsen om in contact te komen met andere gezinnen met jonge kinderen.

Moeder en vader worden is een belangrijke persoonlijke en familiale overgang die de coping-middelen van de betrokken volwassenen op de proef stelt, die meestal gepaard gaat met een bijzonder onstabiele en kwetsbare periode op individueel en interpersoonlijk niveau, en waarin dus belangrijke ondersteuningsbehoeften ontstaan voor de mensen die met deze belangrijke levenservaring geconfronteerd worden.
Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S –.

Als je de enige moeder bent in je vriendengroep, breid je vriendengroep dan uit

Een groep waartoe je behoort zal je angsten en zorgen verlichten. Steun onder moeders (en vaders) is essentieel om de vaak verwarrende en onverwachte reis van het moederschap te doorstaan.

Het gaat er niet om je oorspronkelijke vriendengroep te vervangen door een nieuwe. Het gaat er veeleer om nieuwe mensen in je repertoire op te nemen die je de steun kunnen bieden die je nu nodig hebt en zo het gevoel van eenzaamheid verzachten. Wellicht ook interessant voor jou

Algemene gids voor vrouwen die voor de eerste keer moeder worden
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Algemene gids voor vrouwen die voor de eerste keer moeder worden

Wanneer je voor de eerste keer moeder wordt, zou je bepaalde dingen in gedachten moeten houden die je kunnen helpen tijdens je zwangerschap en de b...  • Bringas, Á. S., Espinosa, S., Islas, S. E., Ezcurdia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista30, 55–86. http://www.jstor.org/stable/42624831.
  • Hidalgo García, M. V., & Menéndez Álvarez-Dardet, S. (2009). Apoyo a las familias durante el proceso de transición a la maternidad y la paternidad. Familia: Revista de ciencias y orientación familiar, 38, 133-152.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.