Gezinsuitstapjes om een band met je kinderen op te bouwen

Gezinsuitstapjes zijn perfect om je kinderen beter te leren kennen en een emotionele band en intimiteit met hen te creëren.
Gezinsuitstapjes om een band met je kinderen op te bouwen
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 18 juli, 2023

Als je terugdenkt aan je kindertijd, dan zijn enkele van je beste herinneringen aan die jaren waarschijnlijk de gezinsuitstapjes. Deze korte of lange uitstapjes naar nabije of verre plaatsen zijn een echt avontuur voor kinderen. Deze gelegenheden stellen hen in staat hun cultuur, hun tolerantie en zelfs hun talenkennis te verruimen. Ze zijn ook de perfecte gelegenheid om de familiebanden te versterken.

Dit is belangrijker dan we denken. Ouders lijden vaak omdat hun kinderen niet met hen communiceren, hun richtlijnen niet opvolgen en geen verantwoordelijkheid nemen voor de taken die hen zijn opgedragen. Het ontbrekende element in al deze gevallen is meestal niet discipline, maar emotionele verbinding. Het kunnen opbouwen van intimiteit en vertrouwen met je kinderen is cruciaal, en samen een reis maken kan deze taak vergemakkelijken.

Waarom gezinsuitstapjes perfect zijn voor binding met je kinderen

Natuurlijk is binding een dagelijkse taak en moeten we niet wachten om op reis te gaan om dat te doen. Gezinsuitstapjes bieden echter een aantal voorwaarden die het gemakkelijker maken om die band te smeden:

  • Tijdens gezinsuitstapjes raken we los van de dagelijkse routine en hebben we dus meer vrijheid wat betreft tijd en beweging. Dit bevrijdt ons van druk op onze kinderen om dagelijkse taken te vervullen en geeft hen uren van rust en flexibiliteit.
  • Alle gezinsleden zijn meer ontspannen en in een beter humeur, want tijdens deze uitstapjes maken we ons los van de dagelijkse verplichtingen. Stress smelt weg en we ervaren vaker positieve emoties zoals opwinding, ontspanning, vreugde en dankbaarheid.
  • Misschien zie je in je dagelijks leven je kinderen ‘s avonds maar kort vanwege ieders school-, werk- en persoonlijke verplichtingen. Tijdens gezinsreizen daarentegen wordt de gedeelde tijd vermenigvuldigd en heb je de mogelijkheid een veelheid aan activiteiten uit te voeren in het gezelschap van je kleintjes.
  • Wanneer we de omgeving veranderen, verandert de gezinsdynamiek. Als we altijd op dezelfde plek blijven, raken we eraan gewend om ons op een bepaalde manier te gedragen en met elkaar om te gaan, bijna alsof we op de automatische piloot staan. Soms betekent dit dat we dag na dag dezelfde gesprekken (of ruzies) herhalen. Gezinsreizen stellen ons in staat een nieuwe omgeving te ervaren en op een lichtere en aangenamere manier te communiceren.

Profiteer van gezinsuitstapjes om een betere band te krijgen

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden er. Maar dan nog is het belangrijk om bepaalde richtlijnen toe te passen om echt te profiteren van die uitstapjes met je kinderen. Als je de communicatie, het vertrouwen en de emotionele nabijheid wilt vergroten, zijn dit enkele tips die kunnen helpen:

Gezinsuitstapjes om een band met je kinderen op te bouwen
Door kinderen te betrekken bij de keuze van de bestemming en hen hun voorkeuren te laten uitspreken en waarom ze naar die plek willen, laten we hen zien dat we rekening met hen houden.

Beslis op een democratische manier over de bestemming

Reizen stelt gezinnen in staat om de band tussen ouders en kinderen te versterken, nog voordat de reis begint. Het kiezen van de bestemming kan een mooie gezamenlijke activiteit zijn. Op dit punt is het een goed idee om rekening te houden met ieders suggesties en voorkeuren om een evenwicht te bereiken dat ouders en kinderen tevreden stelt. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar een culturele bestemming die ook leuke activiteiten voor kinderen heeft. Democratisch ouderschap is heel positief voor de familieband.

Plan activiteiten vooraf

Het is bewezen (Engelse link) dat het plannen van een uitstapje veel positieve emoties opwekt. Het windt ons op, maakt ons blij en brengt ons in een goed humeur. Daarom kun je als gezin wat tijd besteden aan het onderzoeken van je gekozen bestemming en alles wat er te zien is. Met deze informatie kun je de route voor elke dag ontwerpen en de activiteiten die je niet wilt missen. Deze momenten zullen jullie ongetwijfeld dichter bij elkaar brengen.

Breng samen tijd door

Eenmaal op je bestemming, profiteer dan van het feit dat je elk uur van de dag hebt om samen als gezin door te brengen. Kinderen hebben veel tijd met hun ouders nodig, want alleen al hun aanwezigheid troost hen, en hele dagen in hun gezelschap kunnen doorbrengen is een geschenk. Probeer daarom, ook al zijn er momenten dat jullie uit elkaar zijn, het beste te maken van jullie tijd samen. Uiteindelijk is het de tijd die jullie delen die de mogelijkheid biedt om jullie relatie te verdiepen.

Deel interesses tijdens gezinsuitstapjes

Een van de beste manieren om emotionele intimiteit met een persoon te creëren is door hem of haar diep te leren kennen en hem of haar toe te staan ons te leren kennen. Dit, wat bekend staat als zelfonthulling, bouwt vertrouwen en een grotere affiniteit tussen beide partijen op.

Daarom is een uitstapje een perfecte gelegenheid om met je kinderen deel te nemen aan hun favoriete activiteiten en hen deel te laten uitmaken van die waar jij het meest van geniet.

Tijdens de autorit kun je luisteren naar de favoriete liedjes van ouders en kinderen. Eenmaal op de bestemming kun je je kinderen betrekken bij jouw interesses, zoals het bezoeken van een museum, en deelnemen aan die van hen, zoals naar een pretpark gaan.

Het is belangrijk om tijd met je gezin door te brengen en herinneringen te maken
Het is belangrijk om kinderen toe te staan je hun gedachten en meningen te vertellen en hoe ze zich voelen. en hoe ze zich vermaken. Geef commentaar op het landschap en de activiteiten. Richt je op elkaar.

Praat rustig

Praten met kinderen is essentieel om dicht bij hen te komen, maar je moet op dat moment alle vijf zintuigen erbij betrekken en hen je volledige aandacht geven. Gezinsreisjes stellen je in staat dit gemakkelijker te doen en zullen ervoor zorgen dat de tijd die je met hen doorbrengt kwaliteitstijd is. Vergeet dus het mobieltje en klets met je kleintjes.

Neem de tijd

Gezinsuitstapjes zijn anders dan die van volwassenen. In dit geval is het beter om starre schema’s en vaste plannen te vergeten. Het verdient de voorkeur om flexibeler en meer ontspannen te zijn.

Om iedereen te laten genieten, moeten volwassenen gevoelig zijn voor de behoeften van kinderen en de plannen dienovereenkomstig aanpassen. Als je kind moe, warm of koud is, of wil slapen, kun je het beste teruggaan naar het hotel en het geplande bezoek uitstellen. Wat uiteindelijk telt is de tijd die je samen doorbrengt.

Vergeet niet om foto’s te maken van je gezinsuitstapjes

Vergeet niet om die speciale momenten die jij en je kinderen samen beleven te vereeuwigen. Dit zal jullie ook in staat stellen om bij thuiskomst een band op te bouwen als jullie de foto’s bekijken en herinneringen ophalen over de momenten die jullie hebben beleefd.

En om het nog specialer te maken kun je de kinderen betrekken bij het maken van een album. Van het maken van foto’s tijdens de reis tot het invullen van de pagina’s met notities en kleine anekdotes, het kan een geweldige gezinsactiviteit zijn.

Al met al zijn gezinsuitstapjes een unieke gelegenheid om het vertrouwen (Engelse link), de communicatie en de emotionele band met kinderen te vergroten. Tijdens de ervaring leer je elkaar beter kennen, deel je mooie momenten, en creëer je unieke herinneringen die voor altijd in het geheugen blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gilbert, D., & Abdullah, J. (2002). A study of the impact of the expectation of a holiday on an individual’s sense of well-being. Journal of Vacation Marketing8(4), 352-361.
  • Durko, A. M., & Petrick, J. F. (2013). Family and relationship benefits of travel experiences: A literature review. Journal of Travel Research52(6), 720-730.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.