Humeurigheid bij jonge kinderen: wat kun je eraan doen?

Hoe eerder we onze kinderen leren omgaan met slechte stemmingen, hoe beter de resultaten zullen zijn. Geduld is de sleutel als het gaat om humeurigheid bij kinderen.
Humeurigheid bij jonge kinderen: wat kun je eraan doen?
Mara Amor López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Mara Amor López.

Laatste update: 04 mei, 2023

Humeurigheid bij kinderen hoeft niet slecht te zijn als we onze kinderen leren hoe ze ermee om moeten gaan. Er zijn kinderen met sterke karakters die de neiging hebben om gemakkelijk boos te worden. In dit artikel vertellen we je waarom dat gebeurt en wat je eraan kunt doen.

Het is essentieel dat we kinderen van jongs af aan leren hun humeur te beheersen. Als een kind humeurig is, is dat een manier om te communiceren over iets wat hem of haar overkomt. Bijvoorbeeld een probleem op school, iets waar ze zich zorgen over maken, dat ze jaloers zijn op hun broer, of dat ze zo zijn omdat ze meteen iets willen krijgen. Deze houding moeten we beheersen, want als we het toelaten, kunnen ze later snel humeurige pubers worden.

Waarom humeurigheid bij jonge kinderen optreedt

De slechte stemmingen van kinderen vinden hun oorsprong in de omgeving waarin ze leven en opgroeien. Dit is wat hun karakter begint te vormen. De omgeving rond een humeurige peuter wordt vaak bepaald door de manier waarop hun ouders hen opvoeden. Wat dit betreft kunnen we het volgende onderscheiden:

 • Zeer autoritaire of serieuze ouders. Kinderen imiteren dit gedrag en deze houding die ze voortdurend om zich heen zien. Als gevolg daarvan hebben ze vaak een slecht humeur.
 • Ouders die te toegeeflijk zijn. Ze geven hun kinderen alles wat ze willen, zelfs voordat ze erom vragen. In dit geval worden kinderen boos als hun wensen niet onmiddellijk worden vervuld of gewoon om hun aandacht te krijgen.
 • Externe aspecten, zoals school. Het slechte humeur van een kind kan het gevolg zijn van een slechte relatie met sommige klasgenoten of omdat ze een leraar hebben die erg veeleisend is of een slecht humeur heeft.
 • De tijd die we met onze kinderen doorbrengen. Als kinderen niet vaak de aanwezigheid van hun ouders hebben om tijd met hen door te brengen, zullen ze vaak een slecht humeur hebben. Een kind dat elke dag het gezelschap van zijn ouders heeft, is rustiger en communiceert wat hem of haar zorgen baart, omdat hij/zij weet dat zijn/haar ouders er zijn om naar hem of haar te luisteren.
Humeurigheid bij jonge kinderen
Als we kinderen van jongs af aan laten zien hoe ze een slecht humeur kunnen beheersen en controleren, kunnen we voorkomen dat het in de toekomst een probleem wordt.

Wat te doen bij humeurigheid bij jonge kinderen

Als ouders hun kind in een slecht humeur aantreffen,is het eerste wat we moeten doen nadenken om uit te zoeken wat de oorzaak is. Dit zal ons veel helpen bij het zoeken naar oplossingen en het nemen van maatregelen. Ook is het goed dat we de situatie tegengaan met grapjes en goede humor. Een glimlach is namelijk onverenigbaar met boosheid.

We kunnen onze kinderen op de volgende manier helpen

 • Voed ze op met een positieve stemming.
 • Als ze een gepast gedrag vertonen, prijs ze dan altijd, zodat ze beseffen dat er een goede sfeer ontstaat als we in een goede stemming zijn.
 • Leer ze om vergeving te vragen. Het is belangrijk dat ze leren zich in de plaats van anderen te stellen, en, als ze iets verkeerds hebben gedaan of iemand hebben gekwetst, moeten ze om vergeving vragen.
 • Gek doen kan hun slechte humeur doen verdwijnen. Zo zullen ze uiteindelijk glimlachen en sneller over hun woede heen komen. Bovendien zullen ze, als ze ouder zijn, hun gevoel voor humor gebruiken om moeilijke situaties te verbeteren.
 • Leer ze om wilskrachtig te zijn. Bijvoorbeeld om hun huiswerk te kunnen maken als het tijd is, te wachten als het moet, of te eten zonder te klagen.
 • Word niet bozer dan zij zijn als ze een slechte bui hebben. Dit is contraproductief omdat ze woede zullen zien als een manier om conflicten op te lossen en dat is niet wat we willen dat onze kinderen denken.
 • Vertel ze niet dat ze altijd in een slechte bui zijn. Anders kunnen ze zich slecht voelen en verdrietig worden omdat ze zo zijn.
 • Wees geduldig. We moeten niet tegen hen schreeuwen of ons humeur verliezen. Het is belangrijk dat we langzaam, vastberaden en kalm met hen praten.
 • Help ze en zoek uit wat er mis is. Het is belangrijk dat we weten waarom ze zo’n slecht humeur hebben.
 • Toon onze liefde meer dan ooit. Hen genegenheid en liefde geven zal het beste tegengif zijn voor hun humeurigheid.
Een kind zit boos op de grond
Een slecht humeur dat we van kinds af aan hebben kunnen beheersen, kan leiden tot een volwassene die niet in staat is om persoonlijke relaties aan te gaan, omdat hun slechte humeur hen uiteindelijk vernietigt.

Zet je beste gezicht op als het gaat om humeurigheid bij kinderen!

We moeten duidelijk zijn dat humeurigheid bij jonge kinderen overgaat. Hoe eerder we onze kinderen daarom leren ermee om te gaan, hoe beter de resultaten zullen zijn. We moeten hun boosheid niet opvatten als iets persoonlijks, noch moeten we er aanstoot aan nemen en hen ervoor uitschelden. Onze steun zal de snelste manier zijn om onze kleine weer rustig te krijgen.

Als je denkt dat je kind vaak een slecht humeur heeft, zoek dan uit wat er mis is. En, het allerbelangrijkste, verlies nooit je kalmte. Je kunt deze tips die we je in dit artikel hebben gegeven gebruiken om die situaties te verbeteren en hun kalmte te herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Shapiro, L. E., & Tiscornia, A. (1997). La inteligencia emocional de los niños. Buenos Aires: Javier Vergara.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.