Tijd thuis met je gezin: voel je vrij om niets te doen

Als je veel tijd thuis doorbrengt met je gezin, voel je dan niet slecht als je gewoon niets wilt doen. Dit is geen race over wie het meest productief kan zijn met zijn tijd.
Tijd thuis met je gezin: voel je vrij om niets te doen

Laatste update: 26 juli, 2021

Er lijkt veel druk op ouders te staan om van de vrije tijd thuis met het gezin gebruik te maken om extra activiteiten te ondernemen. Maar vandaag zijn we hier om je te vertellen dat je niets hoeft te doen!

Door de stekker uit het stopcontact te halen en jezelf toe te staan om te ontspannen, ontstaat er ook een emotionele band binnen je gezin, en het is belangrijk om dat aan te moedigen. Dus als je je druk maakt om het meeste uit je vrije tijd te halen, willen we je helpen om het je wat gemakkelijker te maken.

Miljoenen ouders over de hele wereld voelen de druk. Het organiseren van huiswerk, activiteiten, spelletjes, speciale maaltijden om met je kinderen te koken, eindeloos knutselen, gezinstrainingen, wetenschappelijke experimenten

Misschien heb je in je streven naar productiviteit ook de tijd genomen om je speelkamer te reorganiseren? Of misschien heb je oude geheugenkaartjes en educatieve games afgestoft en je aangemeld bij een tiental educatieve platforms? Als dit allemaal bekend klinkt, wees dan gerust, je bent niet de enige. Je voelt je waarschijnlijk totaal uitgeput.

Enkele gedachten over vrije tijd thuis met je gezin

Als je thuis extra vrije tijd hebt met je gezin, ben je misschien nog een stap verder gegaan en streef je ernaar om voor je geestelijke gezondheid te zorgen met puzzels en kleurboeken. Of misschien heb je overwogen om deze tijd te gebruiken om een online les te volgen of iets nieuws te leren.

Waarschijnlijker wel dan niet, zijn de volgende gedachten vast door je hoofd gegaan toen we sociale afstand moesten nemen:

  • “Misschien kan ik me eindelijk toeleggen op een huidverzorgingsroutine in 7 stappen in de avond.”

Tijd thuis met je gezin: voel je vrij om niets te doen

  • “Waar zal ik mijn nieuwe trainingsruimte voor thuis instellen?”.
  • “Oooh! Nu kan ik eindelijk de duizenden foto’s ordenen die ik op mijn computer heb, waardoor het zo traag werkt!”
  • “Ik kan nu zoveel boeken lezen! Waar moet ik beginnen?”
  • “Dit is het perfecte moment om me te concentreren op het echt trainen van mijn hond om te stoppen met blaffen elke keer dat een buurman langsloopt”.
  • “Ik vraag me af welke kleur ik de badkamer moet schilderen?”
  • “Mijn tweejarige zal tegen de tijd dat dit voorbij is zindelijk zijn!”

Tijd thuis met je gezin: geen reden om je schuldig te voelen

Echt, er is niets mis mee om zo te denken. Als je een doelgericht persoon bent en je functioneert beter met doelen, structuren en limieten gedurende de week, dan is dat prima. Maar na slechts één dag thuiswerken terwijl je je kinderen thuisonderwijs gaf, had je waarschijnlijk al het gevoel dat je iets verkeerd deed.

Als je niet al je doelen voor die dag hebt kunnen afvinken, is er geen reden om je schuldig te voelen. Het is een veelvoorkomend gevoel als je niets extra’s hebt gedaan in je vrije tijd en het gevoel hebt dat je dag een verspilling is geweest. Misschien begin je je te realiseren dat je droom om de quarantaine te veranderen in een bootcamp met goede voornemens voor het nieuwe jaar een beetje verheven was? Als dat zo is, is het misschien een goed idee om je doelen te heroverwegen en jezelf toe te staan niets te doen.

Er is niets mis als je niets doet met je vrije tijd

Het is tijd om jezelf toestemming te geven om gewoon te overleven en te genieten van deze tijd met je gezin. Al die andere plannen kunnen wachten. Om je succes te meten, moet je je geluk meten. Het is niet nodig om uren en uren met je kinderen door te brengen met klusjes, knutselen en koekjes bakken om te voelen dat je het goed doet. Het is ook belangrijk om af en toe gewoon te zitten en niets te doen.

Je waarde hangt niet af van je prestaties. Concentreer je op de simpele dingen… zijn je kinderen veilig? Voelen ze zich geliefd? Als het opruimen van de kast van je kind is wat je echt wilt doen, ga ervoor. Maar als je alleen maar in bed wilt vallen zodra je kinderen in slaap vallen, is dat ook prima.

Tijd thuis met je gezin: voel je vrij om niets te doen

Want als deze periode die angst veroorzaakt, voorbij is, hoef je alleen maar te laten zien dat je gezin veilig en gelukkig is. Zelfs als je kinderen niet elke opdracht afmaakten, waren je knutselideeën een flop en verloor je je zenuwen toen je probeerde te koken met je gezin.

En misschien, als alles weer normaal wordt, kijk je terug op deze tijd als iets bijzonders. Voordat je het weet, ben je weer terug bij de dagelijkse sleur van buitenschoolse activiteiten, het inpakken van lunches en het strijken van kleding. En misschien mis je de tijd dat je niets anders kon doen dan tijd thuis doorbrengen met degenen van wie je houdt.

Tijd thuis met je gezin: je kinderen hebben je gewoon nodig

Ja dat klopt. Wat je kinderen nodig hebben om van hun vrije tijd te genieten, is deze met jou door te brengen. Ze hoeven niet naar buiten te rennen om knutselspullen te halen. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen met wat je in huis hebt. En ze hoeven niet elke seconde van de dag bezig te zijn met activiteiten. Misschien willen ze een dutje doen of een middag film kijken met jou op de bank. Of misschien willen ze gewoon verstoppertje spelen.

De dagen die we in quarantaine doorbrachten, waren een tijd van bezinning. Voel je daarom als moeder of vader niet schuldig als je in deze tijd niet alles hebt gedaan wat je dacht te bereiken. Voel je niet slecht als je sommige projecten moet uitstellen tot een later tijdstip. Is je gezin veilig en gelukkig? Dat is het enige dat telt. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe kan je een ouder-kindrelatie verbeteren?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Hoe kan je een ouder-kindrelatie verbeteren?

Een ouder-kindrelatie verbeteren is een veel besproken onderwerp. Beide partijen moeten hieraan werken. Lees hierover samen enkele manieren.


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.