6 effectieve tips voor zindelijkheidstraining

Als het tijd is om je kindje zindelijk te maken, dan laten we je in dit artikel enkele effectieve tips zien. Stukje bij beetje zal je kind leren om je te laten weten wanneer hij naar de wc moet. Met tijd en geduld kun je hem helpen het grote kinderpotje te gebruiken.
6 effectieve tips voor zindelijkheidstraining

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Kinderen verlossen zich van hun luiers als ze een bepaalde mate van psychologische en fysiologische volwassenheid bereiken. Het kan voor ouders echter moeilijk zijn om kinderen dit punt te laten bereiken. Hier zijn dus enkele nuttige tips voor zindelijkheidstraining die van pas zullen komen.

Voordat je probeert om je kind van de luiers af te krijgen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat zindelijkheidstraining veel geduld vereist. Bij het uitproberen van dit advies is het een goed idee om te proberen positief te blijven.

Wanneer zijn kinderen klaar voor zindelijkheidstraining?

Zoals we al zeiden, is het echt afhankelijk van elk individueel kind. Gemiddeld kunnen kinderen rond de leeftijd van anderhalf jaar tekenen gaan vertonen.

Hier zijn enkele aanwijzingen die je laten weten dat je kinderen klaar zijn voor zindelijkheidstraining:

  • Zelfstandig lopen.
  • Je vertellen dat ze een vuile luier hebben.
  • Hun luier gedurende drie uur niet vervuilen.
  • Elke dag op hetzelfde tijdstip plassen of poepen.
  • Voordat ze gaan plassen hun benen kruisen, hun luier aanraken of naar beneden bukken.
  • Kunnen hun broek, overall en ondergoed zelf uittrekken.

Als je kind deze signalen vertoont, dan kun je beginnen met het toepassen van de volgende tips voor zindelijkheidstraining.

Tips voor zindelijkheidstraining

1. Wacht niet tot je kind vraagt om naar de wc te gaan

Wacht niet tot je kind zegt dat hij naar de wc moet. Dit is zeldzaam en gebeurt meestal ongeveer een jaar nadat je met zindelijkheidstraining bent begonnen. Het is beter om hem op het potje of de toiletverkleiner te laten zitten en geleidelijk aan de gewoonte te creëren.

2. Tips voor zindelijkheidstraining: maak het toilet klaar

jongen met een toiletverkleiner

De eerste stap voor je kinderen om te stoppen met het gebruik van luiers is om de toiletverkleiner op het toilet te zetten. Je kunt ook een potje in de vorm van een stoel kopen. Als je al weet wanneer je kinderen plassen of poepen, dan kun je ze op dat moment op het potje zetten. Je kunt ze begeleiden en ze afleiden met liedjes.

Feliciteer ze ook nadat ze het toilet hebben gebruikt. Hierdoor zullen ze zich gelukkig en trots voelen.

3. Laat ze samen met jou naar het toilet gaan

Het is belangrijk dat je kinderen samen met jou in het toilet worden toegelaten. Op deze manier zullen ze het zien als een vertrouwde en frequente plaats. Aangezien kinderen door imitatie leren, als ze zien dat hun ouders naar de wc gaan, dan worden ze aangemoedigd om het ook te doen.

Het kan voor ouders echter moeilijk zijn om kinderen dit punt te laten bereiken. Daarom is het goed om de volgende tips voor zindelijkheidstraining te kennen.

4. Laat je kinderen hun ondergoed kiezen

Kinderen voelen zich aangemoedigd wanneer ze nieuwe kleding kunnen dragen, vooral die kleding die ze leuk vinden. Als je ze hun ondergoed laat kiezen en ze vertelt dat het belangrijk is om het ondergoed schoon te houden, dan zullen ze het associëren met het gebruik van het potje. Daarna zullen ze je vertellen wanneer ze naar de wc moeten.

5. Je moet niet bestraffen of berispen om het toilet te gebruiken

Als je kind al begonnen is met het potje en ongelukjes in zijn ondergoed heeft, dan moet je hem niet berispen. De juiste instelling is hem snel te verschonen, zodat hij zich niet beschaamd voelt. Moedig hem dan aan om het te blijven proberen.

6. Tips voor zindelijkheidstraining: jongens moeten zittend leren plassen

jongen leert zittend plassen

Met een jongen voor de eerste keer proberen, is het beter om hem te leren plassen terwijl hij zit. Het zal comfortabeler zijn. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om hem te helpen poepen.

Zodra je zoon geleerd heeft om het toilet zittend te gebruiken, dan kun je hem leren om te plassen terwijl hij staat.

Uiteindelijk vereist zindelijkheidstraining van je kind veel doorzettingsvermogen. Zodra je echter begint, dan is er geen weg meer terug.

Als je al bent gestopt met het gebruik van luiers, ga dan niet ineens af en toe wel weer luiers gebruiken. Zet ze niet op de ene dag wel op het potje en de andere dag niet.

Ze meerdere keren per dag op het potje laten zitten is een taak die je niet moet opgeven. Nou, ga oefenen! Veel succes! Wellicht ook interessant voor jou

Tips voor het zindelijk maken met de Montessori methode
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Tips voor het zindelijk maken met de Montessori methode

Arts en onderwijzeres Maria Montessori heeft ons achtergelaten met een belangrijke methode om onze kinderen zindelijk te maken met de Montessori me...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.