Ik ben trots op mijn kind en zal dat altijd zijn

Waarom ben jij trots op je kind? Het gaat niet om goede cijfers halen of de beste van de sportclub te zijn, wees trots op je kind bij alles wat hij doet en om wie hij is.
Ik ben trots op mijn kind en zal dat altijd zijn

Laatste update: 05 december, 2018

Jij bent een een moeder die trots is op haar kind. Hij of zij is een deel van jou en je geniet van alles wat je kind doet en elke stap die hij zet. Je bent ook trots op jezelf, omdat je ontdekt hebt hoe sterk je bent. Elke zwakte heb je omgetoverd in een kracht.

Er wordt vaak gezegd dat een kind ons leven compleet verandert. Maar meer nog dan een transformatie is de komst van een baby een test. Het dwingt jou, als moeder of vader, om altijd het beste van jezelf te geven. Om deze reden betekent trots zijn op je kind ook gelukkig zijn met jezelf, wetende dat jij je best doet.

Een ding moeten we goed onthouden. Het is van groot belang dat je je zoon of dochter laat zien hoe trots je op hem of haar bent. Gewoon om wie ze zijn – enkel omdat ze jouw kind zijn.

Soms maken we de fout om alleen goed gedrag van kinderen te prijzen. Wanneer ze doen wat we vragen of wanneer ze hun bed op maken. Of wanneer ze goedemorgen zeggen of mooie cijfers halen op school.

Zonder twijfel zijn dit allemaal positieve dingen. Echter, ieder kind zou ten alle tijden moeten voelen dat hij of zij geliefd is. Niet allen maar wanneer ze iets ‘goed’ doen. Om trots op hen te zijn hoeft je kind geen tienen te halen voor rekenen. Het is voldoende om ze te zien lachen, hen te knuffelen of ze gewoonweg gelukkig te zien spelen.

Trots zijn op je kind, iedere dag

Jij als moeder of vader vormt samen met andere leden uit de familie de eerste sociale kring waar je kind mee te maken krijgt. Voor kleine kinderen bestaat hierbuiten niets. Dit is de omgeving waarin ze hun eerste ervaringen opdoen en die bepaalt hoe ze zichzelf gaan zien.

  • Wanneer ze zich veilig voelen en begrijpen dat we trots op hen zijn zoals ze zijn, zal dit hun zelfvertrouwen vergroten. Wanneer kinderen dit echter niet terugzien in hun alledaagse leven, zullen ze zich onzeker gaan voelen.
  • Het zou niet goed zijn om de opvoeding van onze kinderen te baseren op het simpele gedrag van straffen en belonen. Dit creëert kinderen die alleen gemotiveerd raken door externe motivatie. Deze kinderen raken gemakkelijk gefrustreerd wanneer ze geen beloning ontvangen.
  • Bovenal is het belangrijk dat kinderen zeker van zichzelf zijn, voordat we ze de wereld in sturen. Op deze manier hebben ze geen externe bekrachtiging nodig om te weten of iets goed of fout is.
  • Dit kunnen we enkel doen door onze kinderen met respect en emotionele intelligentie op te voeden.
Ik ben trots op mijn kind en zal dat elke dag zijn

Respectvolle opvoeding: vertrouw op je gevoel

De in de jaren ’60 populaire benadering met betrekking tot het opvoeden van kinderen, lijkt weer terug te komen. Deze vertelt ons dat iedere ouder op een bepaalde manier is uitgerust met een aangeboren instinct, waardoor ze weten wat hun kinderen nodig hebben.

  • Dit gaat verder dan het klassieke idee van ‘het moederlijke instinct’. Dit gaat over respectvol opvoeden, waarin dingen gebeuren wanneer de tijd daar rijp voor is. Het is niet noodzakelijk om haast te maken in een bepaalde fase van hun ontwikkeling. Hou gewoon van je kinderen zoals ze zijn.
  • Deze respectvolle benadering van opvoeden is iets wat we moeten bespreken, omdat we vaak zien dat ouders te gedreven zijn om nog slimmere en bekwamere kinderen te hebben. Zij willen kinderen die op vijfjarige leeftijd al kunnen lezen en vermenigvuldigen.
  • Wanneer deze vaardigheden niet binnen een bepaalde tijd aangeleerd worden, zijn sommige ouders teleurgesteld. Ze zijn dan niet trots meer op hun kinderen. Dit mag niet gebeuren. Kinderen zien deze frustratie en slaan dit intern op als falen. Ze voelen zich afgewezen omdat ze niet voldoen aan de verwachtingen van vader of moeder.

We moeten vertrouwen op ons gevoel en ons hart. Niet op de structuren die door de maatschappij worden opgelegd en die bepalen wie het meest kundig, het slimst, het knapst of het meest zelfverzekerd is. Onze kinderen zijn al perfect, gewoon om wie ze zijn. Simpelweg omdat ze van ons zijn. Enkel omdat ze bestaan.

Voor altijd trots zijn op mijn kind

Voor altijd trots zijn op je kind

We weten dat de uitdrukking “ik zal altijd trots op je zijn”, altijd komt met kleine lettertjes. We zijn ons ervan bewust dat op een zeker moment onze kinderen waarschijnlijk iets fout zullen doen.

Bedenk dan echter één ding: je kinderen hebben jou harder nodig dan ooit, wanneer ze in de fout gaan of zich verloren voelen. Ze hebben jou nodig om hen weer op weg te helpen. Ze hebben jou nodig om hen kracht te geven. Ze moeten voelen dat, wat er ook gebeurt, jij altijd van hen zal houden.

Dit geeft hen de kracht en de integriteit om door te gaan.

Wacht niet op een speciaal moment

  • Het is niet nodig om zelf een kind te baren, om onvoorwaardelijk van hem te houden. Jouw kind hoeft niet de beste te zijn op school. Hij hoeft noch de langste, noch de knapste te zijn, wil jij trots zijn op je kind. Hij hoeft niet te voldoen aan alle verwachtingen die jij voor zijn toekomst in gedachten had.
  • Laat hem zichzelf zijn. Laat hem goed of fout zijn en laat hem zijn leven leiden zoals hij dat wil. Maar bovenal, laat hem weten dat jij er altijd voor hem zal zijn. Wat er ook gebeurt.
  • En onthoud, wacht niet op een speciaal moment om “Ik ben trots op je” te zeggen. Vertel het hem zo vaak je kan. Wanneer je welterusten zegt. Wanneer hij naar je glimlacht en wanneer hij valt en toch weer opstaat…
Ik ben trots op mijn kind al voor de geboorte

Dit is wat je kan doen, om er voor te zorgen dat je kind gelukkig opgroeit, wetende dat hij geliefd is en dat hij de persoon kan zijn die hij wil worden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.