Voor- en nadelen van wasbare luiers

Wasbare luiers hebben in eerste instantie een investering nodig, maar omdat je ze opnieuw kunt gebruiken, zijn ze op de lange termijn betaalbaarder.
Voor- en nadelen van wasbare luiers

Laatste update: 22 maart, 2019

Wegwerpluiers zijn de afgelopen decennia de eerste keuze voor ouders geweest. Er is echter nog een goedkopere optie die milieuvriendelijker is. We hebben het over wasbare luiers, ooit gebruikt door onze moeders en grootmoeders, en opnieuw ontworpen voor ons in de 21e eeuw.

Lees verder en ontdek alle verschillende soorten katoenen luiers die verkrijgbaar zijn, samen met hun voor- en nadelen.

Soorten wasbare luiers

Wat de maat betreft, is er vrijwel geen verschil tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Beide typen worden ingedeeld op basis van de leeftijd en het gewicht van de baby. We kunnen wasbare luiers echter ook als volgt classificeren:

  • Flanel: deze zijn extreem zacht en worden meestal geleverd met knopen of een klipje om deze vast te maken.
  • Vouwtype: deze bestaan ​​uit verschillende lagen, die hun opnamecapaciteit vergroten. Ze zijn iets dikker dan de rest.
  • Plat of gevormd: de eerste is gewoon een stuk stof dat met clips aan de achterkant is bevestigd; de laatste is vergelijkbaar, maar heeft een meer gebogen vorm om beter aan te passen aan het lichaam van de baby.
  • Verstelbare luier: de vorm lijkt erg op die van wegwerpbare. Het heeft een elastische taille en een ritssluiting.
  • Hervulbaar of tweedelig: deze merkwaardige modellen bevatten een opening om het absorptiemiddel toe te voegen. Het belangrijkste voordeel is dat het sneller droogt dan andere.

Al deze modellen hebben één kenmerk gemeen: ze worden geleverd met een beschermer, waarvan de functie is om te voorkomen dat het vuil naar de kleding wordt overgebracht. Deze zijn, net als gewone luiers, ook verkrijgbaar in verschillende maten en met verschillende soorten sluitingen.

Voordelen van wasbare luiers

Het eerste voordeel is de belangrijkste van allemaal met betrekking tot luiers: kosten. Wasbare luiers zijn economischer dan wegwerpluiers, waarvan de prijs de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen.

Natuurlijk moet je in het begin meer betalen om ze te kopen. Maar aangezien je ze keer op keer kunt gebruiken, zijn ze uiteindelijk op de lange termijn veel goedkoper. Je gaat van het kopen van honderden wegwerpluiers tot slechts ongeveer 30 of 40 doeken terwijl je kleintje ze nodig heeft.

Baby met een katoenen luier

Bovendien zijn deze luiers zeer nuttig om huidirritaties bij baby’s te bestrijden, vooral bij pasgeborenen. Een reden hiervoor is dat ze minder chemicaliën bevatten. Ze veroorzaken ook minder schuren omdat ze zachter zijn. En omdat ze minder absorberen, worden ze gedurende de dag vaker verschoond.

Er is ook een ander voordeel dat niet rechtstreeks verband houdt met de gezondheid van je kind. We zullen een enorme bijdrage leveren aan het welzijn van het milieu. Men schat dat een baby meer dan tweeduizend kilo niet afbreekbaar materiaal in de vorm van luiers kan gebruiken totdat hij de controle over zijn blaas heeft verkregen.

Nadelen van katoenen luiers

Het grootste nadeel van katoenen luiers is dat we ze logischerwijs regelmatig moeten wassen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zal een beetje water en neutrale zeep ze weer bruikbaar maken. Het is niet nodig om een ​​speciaal reinigingsmiddel te gebruiken, en zeker geen bleekmiddel.

Maar hier hebben we een controversieel onderwerp. In een wereld waar water steeds schaarser wordt, moeten we het dan gebruiken om luiers te wassen? Deze vraag wordt meer en meer besproken in het debat over de luier.

Daar komt bij dat wasbare luiers die niet met een goed absorberend materiaal worden geleverd, vocht en ontlasting zullen lekken. Het gevolg is dat bijna alle kleding van de baby moet worden verschoond en dat hij of zij waarschijnlijk moet worden gewassen.

Wasbare luiers versus wegwerpluiers

Wegwerpluiers zijn zeer praktisch en absorberen beter dan katoenen luiers. Dus ook al zijn ze duur, het is ook waar dat ze langer droog blijven.

Wasbare luiers aan een waslijn

Het grootste probleem van wegwerpluiers heeft te maken met hun effect op het milieu, zoals we eerder vermeldden. Dit is duidelijk uit zowel hun productieproces, waarbij veel natuurlijke hulpbronnen nodig zijn, en voor hun verwijdering achteraf.

Het is op dit moment onmogelijk om ze te recyclen, hoewel er methoden worden ontwikkeld om dit te doen. De afbraak ervan is uiterst traag.

Kortom, het komt allemaal neer op een kwestie van voorkeuren, persoonlijke omstandigheden en kosten. Elke ouder evalueert en kiest de optie die hij of zij het beste acht.

Met katoenen luiers kunnen we zeker geld besparen en voor het milieu zorgen. Maar tegelijkertijd moeten we meer tijd en moeite besteden om de luiers schoon te houden en onze baby vaker te verschonen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.