Het aanpassingsvermogen van kinderen tijdens quarantaine

Kinderen kunnen zich veel beter aan verschillende situaties aanpassen dan volwassenen. Het is duidelijk dat de quarantaine bepaalde negatieve effecten zal hebben, maar we kunnen niet ontkennen dat kinderen zich tijdens een quarantaine enorm kunnen aanpassen.
Het aanpassingsvermogen van kinderen tijdens quarantaine

Laatste update: 28 januari, 2021

In het artikel van vandaag gaan we het over het aanpassingsvermogen van kinderen tijdens de quarantaine hebben. De gevolgen die een quarantaine voor onze kinderen kan hebben, is iets waar elke ouder zich zorgen over maakt. En het is duidelijk dat deze quarantaine zowel negatieve als positieve effecten op onze kleintjes zal hebben.

Er is echter één ding dat we niet kunnen ontkennen. Dat is het feit dat kinderen geweldige voorbeelden zijn als het gaat om hun aanpassingsvermogen tijdens de quarantaine.

Een ander ding waarover we duidelijk moeten zijn, is dat de effecten die de quarantaine op onze kinderen zal hebben, sterk afhankelijk zijn van onze omstandigheden. Hoe het ook zij, kinderen zijn overlevers!

Het aanpassingsvermogen van kinderen tijdens quarantaine

Maria Montessori heeft gezegd dat kleine kinderen een aanpassingsvermogen hebben dat geen enkele volwassene bezit, en daar bestaat geen twijfel over. Vanaf hun geboorte passen kinderen zich aan nieuwe omstandigheden, nieuw leren en nieuwe uitdagingen aan. Ze zijn ons grootste voorbeeld als het gaat over overleven.

Aandachtspunten met betrekking tot kinderen en quarantaine

De omstandigheden van quarantaine

Gezin aan het stoeien

Het is duidelijk dat het aanpassingsvermogen van een kind sterk van zijn of haar specifieke omstandigheden afhangt. Niet elk kind zal de quarantaine op dezelfde manier ervaren. Bijvoorbeeld:

  • In een huis wonen met een tuin, patio of terras is niet hetzelfde als in een klein appartement wonen. Voor kinderen is het gemakkelijker om zich aan te passen, terwijl ze in een groot huis wonen waar er voldoende ruimte is om te spelen en extra energie te verbranden. Voor kinderen die in kleine appartementen wonen, kan dit een grotere uitdaging zijn.
  • Samenwonen met iemand die fysieke of mentale problemen heeft, is niet hetzelfde als met gezinsleden wonen die allemaal gezond zijn. Als een kind getuige is van een familielid dat aan depressie of angst lijdt, dan kunnen de bijwerkingen groot zijn. En daardoor kan het aanpassen aan deze situatie moeilijker zijn.
  • De quarantaine in een omgeving doorbrengen waar familieleden geduld hebben en naar hun kinderen luisteren, is één ding. In een huis wonen met ouders die constant ruzie maken, schreeuwen en boos worden, is iets heel anders.
  • Tot slot kan het erg stressvol zijn om in een huis met financiële problemen te wonen, vooral als je het amper van salaris tot salaris haalt. Onze huidige omstandigheden weerhouden velen ervan om te kunnen werken en de kost te verdienen, en kinderen krijgen steeds meer zorgen en onrust in hun omgeving. Wanneer ouders in deze moeilijke tijden positiever kunnen blijven, dan is het gemakkelijker voor kinderen om ermee om te gaan.

En de lijst gaat verder. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties die van invloed zijn op het vermogen van kinderen om zich aan de quarantaine aan te passen.

Het aanpassingsvermogen van kinderen tijdens de quarantaine: een voorbeeld van overleven

Het aanpassingsvermogen tijdens de quarantaine is bij kinderen veel groter dan bij volwassenen. En ondanks onze huidige omstandigheden en de mogelijke effecten, zullen er altijd voor- en nadelen zijn.

Het is duidelijk dat we door een situatie gaan die onnatuurlijk is en anders dan alles wat we ooit hebben meegemaakt. Ben je er echter ooit bij stil blijven staan dat kinderen sinds hun derde jaar met onnatuurlijke omstandigheden te maken hebben gehad?

  • Het is ze gelukt om ‘s morgens vroeg wakker te worden, zich aan te kleden en binnen 5 minuten te ontbijten om op tijd op school te zijn.
  • Kinderen hebben constant met huiswerk en buitenschoolse activiteiten te maken die hen tot laat in de avond bezig houden.
  • Veel kinderen zien hun ouders nauwelijks, omdat ze laat thuiskomen van hun werk en erg moe zijn… om nog maar te zwijgen over kinderen van wie de ouders gescheiden zijn of vaak voor hun werk reizen.

Dus als kinderen dit allemaal aankonden, dan kunnen we erop vertrouwen dat ze zich ook aan een quarantaine aan kunnen passen. En we kunnen er ook zeker van zijn dat deze quarantaine-periode ook voor hen positieve effecten zal hebben. Ze hebben bijvoorbeeld meer tijd om met hun ouders door te brengen.

Kinderen leren om taken in huis uit te voeren

Jongen helpt zijn moeder

Er zijn veel dingen die kinderen niet op school leren. Het is onze taak als ouders om ze les te geven. Nu je zoveel tijd samen hebt, kun je van deze gelegenheid gebruik maken om eenvoudige dagelijkse taken uit te oefenen, zodat je kinderen kunnen leren. Houd natuurlijk altijd rekening met hun leeftijden en pas je verwachtingen daarop aan. Bijvoorbeeld:

  • Leer je kinderen koken, pizza maken, een knoop naaien, een cake bakken, afwassen…
  • Persoonlijke hygiëne: de gewoonte om regelmatig hun handen te wassen. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je ze ook leren om hun eigen nagels te knippen.
  • Schoonmaken: je kunt ze leren hoe ze hun lakens moeten verschonen en hun bed opmaken, hoe ze moeten stofzuigen en dweilen, enz.
  • Zorgen voor planten en dieren: als je planten hebt, dan kunnen je kinderen je helpen om ze water te geven. En als je huisdieren hebt, geef je kinderen dan de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze voedsel en vers water hebben.

Wees een voorbeeld

Het verbazingwekkende vermogen van kinderen om zich tijdens de quarantaine aan te passen, hangt van deze factoren af, die veel doorslaggevender zijn dan de quarantaine zelf. Als kinderen zien dat hun ouders kalm zijn, dan zullen zij dat ook zijn. Door alleen naar hun ouders te kijken, kunnen kinderen heel goed voelen hoe het thuis is.

Niemand zag deze situatie aankomen en niemand heeft een handleiding die ons vertelt wat we nu moeten doen. Wat we echter wel weten, is dat geduld, een gevoel voor humor, vriendelijkheid, vrijgevigheid en liefde ons zullen helpen om er bovenop te komen.

Sta niet toe dat deze situatie je gezin opsplitst. Gebruik het eerder om er sterker en meer verenigd dan ooit uit te komen. Alles zal goed komen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.