Miliaria bij baby’s, wat kun je ertegen doen?

Zweetuitslag bij baby’s kan heel vervelend zijn daar het erg jeukt. Leer hier meer wat je ertegen kunt doen.
Miliaria bij baby’s, wat kun je ertegen doen?
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 27 december, 2022

Baby’s zijn zeer kwetsbare wezens die hun ouders nodig hebben om ze altijd te beschermen en voor hen te zorgen. Wanneer er iets misgaat in hun lichaam, is het belangrijk dat ouders weten wat ze moeten doen of wanneer ze de baby naar de dokter moeten brengen om hun kwalen zo snel mogelijk te behandelen. In dit artikel zullen we het hebben over miliaria bij baby’s.

Miliaria, ook bekend als zweetuitslag, komt vaker voor dan je zou denken. Het is huiduitslag bij baby’s dat voorkomt vanwege hun tere huid. De uitslag veroorzaakt een obstructie van de zweetklieren en dit veroorzaakt op zijn beurt dat de baby niet in staat is om te zweten.

Wanneer zweet niet naar buiten komt, blijft het achter in de huid en kan het kleine rode bultjes of zelfs blaren veroorzaken. Deze bultjes kunnen ongemakkelijk zijn voor een baby; ze kunnen jeuken of zelfs steken in het geval van blaren.

Miliaria bij baby’s

Deze bultjes kunnen in verschillende maten en verschijningen voorkomen; ze kunnen zelfs meer of minder geconcentreerd zijn op verschillende delen van het lichaam. Het hangt allemaal af van de ernst van de miliaria waaraan de kleine lijdt. Er zijn milde gevallen waarin er slechts kleine korstjes en wat huidirritatie zijn.

In meer ernstige gevallen is er veel jeuk en stekende pijn. Miliaria duurt meestal een paar dagen, maar als ouders geen goede huidverzorging toepassen of als het kind in een warme en vochtige omgeving woont, kan het weer met verschillende intensiteiten terugkomen.

Miliaria bij baby's

Er is geen specifieke plek op het lichaam waar deze aandoening voorkomt, maar deze komt vaker voor rond het gezicht, de armen, de oksels, de liesstreek, de dijen en de borst. De irritatie kan zich als een kluit op een deel van het lichaam bevinden, maar het kan zich ook verspreiden en op veel verschillende plekken aanwezig zijn. De symptomen kunnen van baby tot baby verschillen.

“Er is geen betere baan in de wereld dan om voor je baby te zorgen”
– onbekende auteur –

Miliaria voorkomen

Omdat miliaria bij baby’s vaak voorkomt, is het beste wat een ouder kan doen, een reeks richtlijnen te volgen om te proberen het te vermijden en voorkomen. Als je merkt dat je kind veel irritatie of jeuk vertoont, moet je je kinderarts raadplegen om de ernst van de zaak te beoordelen. Je kinderarts zal je ook de behandeling geven die hij het beste vindt.

Daarnaast kan je ook de volgende tips gebruiken:

  • Als het warm of vochtig is, moet je je baby koel en droog houden. Kleed ze in luchtige kleding, je beste optie is katoen. Zorg dat het niet te strak zit.
  • Houd je huis op een aangename temperatuur, voorkom te veel warmte door ventilatoren of een airconditioning te gebruiken.
  • Voorkom luieruitslag door vaak luiers te verschonen.
  • Voorkom huidirritatie door comfortabele kleding te gebruiken die niet te strak zit. Strakke kleding kan onnodige wrijving veroorzaken.
  • Gebruik alleen douchegel die speciaal is gemaakt voor de gevoelige huid van een baby.
  • Vermijd te veel blootstelling aan de zon en bescherm altijd hun huid met een zonnescherm voor baby’s en geschikte kleding.
Miliaria voorkomen

Wanneer Miliaria al is verschenen

Als je kind al miliaria heeft, moet je je kinderarts raadplegen om de beste behandeling te bepalen. Het is ook belangrijk dat je de bovenstaande tips opvolgt om te voorkomen dat de aandoening erger wordt. Je kinderarts kan een speciale crème aanbevelen voor de gevoelige huid van de baby.

Als je baby last heeft van intense jeuk, kan je kinderarts een crème aanbevelen die cortison bevat. Cortisoncrèmes verminderen namelijk jeuk en ontsteking. Het is belangrijk om, ongeacht de ernst van de miliaria van je kind, je arts te raadplegen om een ​​professioneel oordeel te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.