Mijn baby heeft moeite met ademen door snot: wat te doen?

Als je baby een snotneus heeft en moeite heeft met ademhalen, zijn neusspoelingen, afzuigen van afscheidingen en goede hydratatie aan te bevelen.
Mijn baby heeft moeite met ademen door snot: wat te doen?
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 27 november, 2022

Een van de aandoeningen die grotere bezorgdheid bij ouders teweegbrengen is wanneer hun baby veel snot heeft, waardoor hij moeite heeft met ademhalen. Hun kleintje huilt, raakt geïrriteerd, en dit vergroot hun ongemak nog meer. Maar, wat kun je in deze situatie doen? Kunnen ze stikken in hun eigen snot? Lees verder om erachter te komen hoe je dit symptoom bij je kind kunt verlichten.

Ook gezonde kinderen worden ziek

Tijdens de kindertijd komt het vaak voor dat kinderen 10 tot 12 keer per jaar verkouden zijn, zelfs de gezondste onder hen. Dit is een gevolg van de onvolwassenheid van hun immuunsysteem en bevordert in zekere zin de ontwikkeling van de natuurlijke afweer die ze nodig hebben om te overleven.

Je moet dus niet schrikken als je kind het grootste deel van zijn kindertijd doorbrengt met snot dat uit zijn neus loopt. Dit hoort namelijk bij het groeiproces. In het volgende artikel vertellen we je waarom deze afscheidingen worden geproduceerd en onder welke omstandigheden ze wat meer toenemen. We vertellen je ook wat je kunt doen als je kind moeite heeft met ademhalen door neusverstopping en snot.

Waarom wordt snot geproduceerd?

De productie van neusslijm ontstaat als een verdedigingsmechanisme van het lichaam om de luchtwegen te reinigen van virussen, bacteriën of externe agentia die proberen binnen te dringen.

Desondanks is het belangrijk om er rekening mee te houden dat bij kleine baby’s een overmatige slijmproductie de luchtwegen aanzienlijk kan belemmeren en ervoor kan zorgen dat de kleintjes moeite hebben met ademhalen. Dat komt omdat de diameters van deze kanalen nog erg smal zijn en de natuurlijke eliminatiemechanismen (zoals hoesten) op deze leeftijd over het algemeen nog niet zo efficiënt zijn.

Bovendien hebben baby’s in de eerste levensmaanden nog niet de reflex om door de mond te ademen als hun neus geblokkeerd is. Daarom is het voor hen moeilijk om zuurstof te krijgen als ze erg verstopt zijn.

Als gevolg veroorzaakt snot bij baby’s een zeker onbehagen, gebrek aan eetlust en ongemak. Ze uiten dat door te huilen. Dit verontrustende gevoel van bijna permanente verstikking maakt hen erg prikkelbaar en veroorzaakt grote angst bij hun ouders.

Mijn baby heeft moeite met ademen door snot

De meest voorkomende oorzaken van verhoogde slijmproductie

Snot bij baby’s kan door verschillende oorzaken ontstaan, waarvan we de volgende uitlichten:

  • Allergieën.
  • Verkoudheid (Engelse link).
  • Plotselinge temperatuursveranderingen.
  • Het inademen van irriterende stoffen.
  • Voortdurend huilen.
  • Zeer droge omgevingen.

Het is belangrijk de kenmerken van het slijm van de baby te observeren om de oorzaak die ze produceert te benaderen. In het algemeen, als het helder, wit en vloeibaar is, reageren het meestal op temperatuursveranderingen of allergieën. Als het daarentegen geel, groen en dik is, wijst dit meestal op een luchtweginfectie.

Het meest raadzaam is dat je bij de aanwezigheid van slijm bij de kleine baby naar de kinderarts gaat om geëvalueerd te worden, zodat die de meest geschikte strategie kan aangeven om de verstopping te verlichten.

Wat te doen als de baby last van snot heeft en moeite heeft met ademen?

Als je baby slijm of snot heeft, moet je rustig blijven en een manier zoeken om hem te helpen het uit te drijven. Er zijn verschillende technieken om dat te doen, en hier gaan we die met je delen die door specialisten het meest worden aanbevolen.

1. Neusspoelingen

Neusspoelingen zijn de eerste optie om de neusgangen van baby’s met snot te ontstoppen. Hierdoor worden de slijmvliezen bevochtigd, het snot wordt opgelost, en zo kan het veel gemakkelijker uit de neus worden verwijderd.

Om neusspoelingen uit te voeren, moet je een moment vinden waarop de baby rustig is, zoals na het baden en voor het voeden of slapen.

Je moet een 0,9% steriele fysiologische oplossing op kamertemperatuur gebruiken en jezelf helpen met een kleine spuit om deze vloeistof in de neus van de baby te brengen. Let op de volgende stappen:

  • Leg de baby met zijn hoofd op zijn zij op de verschoontafel en leg een handdoek onder zijn hoofd.
  • Houd de baby goed vast om te voorkomen dat hij of zij beweegt.
  • Doe voorzichtig 2cc zoutoplossing in het bovenste neusgat. Zo kan het door het ene neusgat naar binnen en door het andere naar buiten, zonder in het oor of de keelholte te komen.
  • Zit het kind vervolgens rechtop zodat de afscheidingen worden uitgedreven.
  • Draai het kind dan naar de andere kant en herhaal deze procedure in het andere neusgat.
  • Je kunt deze spoelingen zo vaak als nodig uitvoeren als de baby nog steeds een verstopte neus heeft.

Er zijn ook speciale zeewatersprays voor baby’s of fysiologische zoutoplossing in enkele doses voor elke wasbeurt in de handel. Deze maken de procedure nog eenvoudiger.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van antihistaminica en andere geneesmiddelen alleen op medisch voorschrift mag worden toegediend.

Een neusspoeling doen bij een baby

2. Stoombaden en het gebruik van een luchtbevochtiger

Als de thuisomgeving droog is, kun je het beste een luchtbevochtiger hebben. Dit voorkomt dat de slijmvliezen uitdrogen en bevordert op zijn beurt de productie van de afscheidingen die nodig zijn om ziektekiemen te bestrijden. Het is geen goed idee dit apparaat de hele nacht en overdag in de babykamer aan te laten staan, omdat het belangrijk is de kamers goed te ventileren.

Ook stoombaden zijn ideaal om het slijm te verdunnen en je baby te kalmeren. Maar deze moeten worden gereserveerd voor oudere kinderen, omdat het teveel aan water in de luchtwegen van de allerkleinsten contraproductief kan werken.

Idealiter kun je je baby tijdens de badtijd de kleine hoeveelheid stoom in de badkamer laten inademen.

3. Het gebruik van een neusafzuiger

Nasale aspirators zijn een buis met een bol die helpt om het slijm weg te zuigen om de neuswegen vrij te maken. Om er een te gebruiken, moet je de bol indrukken, het mondstuk in het neusgat van de baby steken en voorzichtig aspireren.

Het is geen goed idee om het overmatig te gebruiken. Want behalve dat het een onaangename oefening is voor baby’s, kan het laesies in het ademhalingsslijmvlies veroorzaken. Twee aspiraties per dag zijn meer dan genoeg.

4. Hydratatie als je baby moeite heeft met ademhalen door snot

Je baby gehydrateerd houden is de sleutel om hem of haar te helpen slijm af te voeren. Water bevordert namelijk de vloeibaarheid van afscheidingen en maakt ze gemakkelijker uit te drijven.

Daarom kun je de baby het beste borstvoeding geven op verzoek (Engelse link) en, als de baby ouder is dan 6 maanden, naast melk, zoutloze bouillons, soepen en veel water aanbieden.

Wanneer naar de kinderarts?

Het is belangrijk een kinderarts te bezoeken wanneer je kind slijm heeft met een van de volgende symptomen of tekenen:

  • Koorts (temperatuur boven 38 ºC).
  • Een constante, droge of productieve hoest.
  • Moeizame ademhaling, onrust, en wegzakken van de ribben of de holte achter de sleutelbeenderen bij het ademen.
  • Extreem gebrek aan eetlust, waardoor hij niet voldoende vloeistoffen binnenkrijgt
  • Algemene malaise en aftakeling.

Zolang de baby slijm en snot heeft, kun je het beste enkele van de bovenstaande tips uitvoeren. Hoewel ze ziekten niet genezen of de oplossing ervan versnellen, geven ze verlichting en troost aan kleintjes. Zo kunnen ze rustig blijven, goed gevoed en gehydrateerd, en meer uitgerust terwijl ze herstellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.