Menstruatie na curettage: alles wat je moet weten

Menstruatie na een curettage hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak waarvoor ze uitgevoerd werd en of er complicaties waren of niet. Hier vertellen we je wanneer het verschijnt en wat de kenmerken ervan zijn.
Menstruatie na curettage: alles wat je moet weten
Leidy Mora Molina

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Een curettage is een gynaecologische procedure die wordt uitgevoerd om bepaalde baarmoederaandoeningen te diagnosticeren of te behandelen. Een van de zorgen van vrouwen die deze ingreep ondergaan is hoe hun menstruatie in de toekomst zal zijn. Daarom vertellen we je in dit artikel over menstruatie na een curettage.

De menstruatie is het begin van de menstruatiecyclus, die ongeveer om de 28 dagen optreedt. In deze fase van de cyclus wordt het dikke slijmweefsel dat de wanden van de baarmoeder bekleedt afgestoten en komt naar buiten in de vorm van vaginaal bloedverlies dat ongeveer 5 tot 7 dagen duurt.

Na een curettage kan de menstruatie vertraagd zijn en kunnen de frequentie en de kenmerken ervan zelfs tijdelijk veranderd zijn. Dit duurt zo lang als nodig is om de baarmoeder te laten genezen en de hormonen te laten normaliseren.

Wat is curettage en hoe voert men het uit?

Curettage is een gynaecologische ingreep (Engelse link) die wordt uitgevoerd om de baarmoederholte schoon te maken. Meer bepaald de binnenste laag, die het endometrium genoemd wordt.

Sommigen kennen het als baarmoeder curettage, omdat de wanden van de baarmoeder ‘geschraapt’ worden om al dat slijmerige weefsel dat eraan vastkleeft te verwijderen.

Curettage is een relatief eenvoudige ingreep die tussen de 15 en 20 minuten duurt. Deze ingreep voert men in het algemeen onder plaatselijke verdoving uit en vereist daarna geen ziekenhuisopname.

Menstruatie na curettage

Waarom voert men het uit?

Curettage kan men voor de volgende doeleinden uitvoeren:

  1. Om de inhoud van de baarmoeder weg te nemen: Denk bijvoorbeeld aan eierstokresten, abnormale formaties, of zelfs een achtergebleven embryo na een miskraam. Het is ook aangewezen in de postpartum periode als er resten van placentaweefsel zijn. Het doel is deze elementen te verwijderen om het ontstaan van een infectie te voorkomen.
  2. Verzamelen van baarmoederweefselmonsters: Bij verdenking op baarmoederkanker of bij abnormale bloedingen in de baarmoeder kan een gynaecoloog een curettage aangeven om monsters van het endometriumweefsel te verzamelen en te bestuderen.
  3. Als behandeling van baarmoederpathologieën: Bijvoorbeeld myomen, poliepen, sommige onregelmatigheden bij de menstruatie, of problemen in verband met intra-uteriene apparaten (IUD), onder andere.

Verschijnselen na de ingreep

In het algemeen kan een vrouw na curettage last krijgen van vaginaal bloedverlies dat lijkt op een menstruatie en dat meestal enkele dagen aanhoudt. Enige buik- of bekkenpijn is ook normaal, maar meestal verloopt het postoperatieve herstel snel.

Er moet aandacht besteed worden aan mogelijke complicaties, die kunnen blijken uit de volgende symptomen:

  • Zwaar vaginaal bloedverlies.
  • Koorts.
  • Intense pijn.
  • Vies ruikende afscheiding.

Bij een van deze symptomen moet de vrouw zo snel mogelijk naar de dokter gaan, want het kan een noodsituatie zijn.

Hoe is de menstruatie na curettage?

Zoals we al zeiden, verwijdert men bij curettage het endometriumweefsel, dat hetzelfde weefsel is dat tijdens de menstruatie wordt weggewerkt. Daarom moet de baarmoeder vanaf dat moment een nieuw baarmoederslijmvlies aanmaken, ook al valt dat niet samen met de proliferatieve fase van de normale menstruatiecyclus.

In het algemeen moet de menstruatie terugkeren tussen 30 en 40 dagen na de procedure. Deze parameter hangt echter af van de bijzondere omstandigheden van elke vrouw.

Een feit dat we niet over het hoofd mogen zien is dat deze eerste menstruatie meestal overvloediger is en langer duurt dan gewoonlijk. Het kan zelfs nog 2 of 3 menstruatiecycli aanhouden.

Als er na de curettage 6 weken geen menstruatie is of als de menstruatie maandenlang erg overvloedig is, is het beter een gynaecoloog te raadplegen.

Een kalender met de menstruatiecyclus

Wanneer kun je beginnen te denken aan zwanger worden na een curettage?

Het is mogelijk om zwanger te worden na de eerstvolgende menstruatie na de curettage. Specialisten raden echter aan 2 of 3 menstruaties te wachten, zodat het lichaam zich goed kan voorbereiden om zwanger te worden.

Wat de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) betreft, die raadt aan een zwangerschap minstens 6 maanden uit te stellen als de oorzaak van de curettage een miskraam was. Dit is de voorzichtige tijd voor de toekomstige moeder om zich lichamelijk en emotioneel voor te bereiden.

Tot slot is het belangrijk dat de specialist na de curettage een goede gynaecologische evaluatie uitvoert. Dit om na te gaan of alles in orde is in de baarmoederholte. Vooral als je op zoek wilt gaan naar een baby.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.